Випадковості не випадкові: епізоди, що змінили хід історії

2600
Випадково виявлене золото призвело до виникнення золотої лихоманки.

Іноді прості випадковості можуть змінити хід історії. Один ненароком очистив камінчики від бруду, і це призвело до золотої лихоманки, інший від нудьги прочитав біблійну книгу, а потім заснував цілий християнський орден. У цьому огляді представлені випадковості, наслідки яких вплинули на хід історії.

Золота лихоманка

Робітники в Каліфорнії. Золота лихоманка. | Фото: cameralabs.org.

У 1848 році робочий каліфорнійської лісопилки Джеймс Маршалл ( James W. Marschall ) приніс своїй дружині Мері кілька жовтуватих камінчиків. Тоді вона варила мило і додавала в чан трави і мінерали. Туди ж і пішла знахідка. Після того, як камінчики «зварились», вони набули яскравого блиску. Це були перші золоті самородки, виявлені в Каліфорнії (США). Так почалася золота лихоманка. У Каліфорнії спробувати щастя вирушило майже 300 000 робітників.

Бостонське чаювання

Бостонське чаювання.

До кінця XVIII століття Британська Ост-Індська компанія, яка займалася торгівлею чаю, оголосила себе майже банкрутом. Справа в тому, що при ввезенні чаю необхідно було віддати в казну податок розміром в 25 відсотків. Такий чай не міг конкурувати з більш дешевим напоєм, який йшов контрабандою з Голландії.

Щоб поліпшити становище, британський парламент в 1773 скасував 25% податок, а замість цього ввів мито для американських колоній: 3 пенса в кожного фунта чаю. Така міра була чисто символічною і значно здешевлювала чай. До того ж метрополія черговий раз хотіла підкреслити своє панування над колонією.

Битва за Лонг-Айленд. Худ. Domenick D’Andrea. | Фото: igor-grek.com.

У відповідь на це американці висловилися, що податками їх можуть обкладати тільки представники в парламенті, яких вони обирали самі. Англійському чаю був оголошений бойкот. 16 грудня 1773 року колоністи пробралися на кораблі британської корони і викинули за борт весь вантаж з чаєм. Цей епізод був названий «Бостонським чаюванням». У відповідь на таку зухвалість Британія ввела війська. Почалася Війна за незалежність.

Доленосне поранення

Поранення іспанця Ігнатія де Лойоли призвело до створення ордена єзуїтів. | Фото: storyfiles.blogspot.com.

В середині XVI століття іспанець Ігнатій Лойола брав участь в обороні міста Памплона. Під час одного з боїв, дворянину перебили ноги. Після декількох операцій йому був прописаний спокій. Щоб вбити час Ігнатій попросив принести йому лицарські романи, але в бібліотеці виявилася тільки література на біблійну тему. Після прочитання «Житія святих» і «Життя Ісуса Христа» до іспанця прийшло осяяння. Він вирішив звернути свій погляд у бік релігії і заснував знаменитий орден єзуїтів.

Карта з неіснуючою дорогою

Перехід через Альпи Олександра Суворова. | Фото: get.whotrades.com.

У 1798 році, коли Франція захопила Мальту, російський імператор Павло I направив частину своєї армії на підмогу остров’янам. Російськими загонами командували Олександр Суворов і Олександр Римський-Корсаков. За планом полководці мали вирушити з Італії і Швейцарії і об’єднатися в Цюріху з метою атаки французьких військ.

Підполковник австрійського штабу Франц фон Вейротер запропонував Суворову маршрут, по якому можна було пройти через Альпи. На жаль, карта була неточною, Суворов збився зі шляху, а Римського-Корсакова розбили. Через це фіаско Франція продовжила протистояння, тривалістю в 15 років.

 



• не пропусти