Оком не встигли змигнути, а за вікном уже попадало усе листя, час діставати пуховик і пити гарячий чай, аби зігрітися? Під час холодів, дощів і перших заморозків хочеться більше годин проводити удома, й чудовою ідеєю хобі буде готувати сезонні страви для усієї родини. Пропонуємо 6 варіантів, які не займуть багато часу.
Салат із курячим філе та гранатом
Гранат містить антиоксиданти, вітамін C, пектин. Крім гранатового соку, з цим фруктом можна приготувати багато страв. Найпростіший спосіб посмакувати гранатом — додати зернята в корисний салат.
Інгредієнти:
- 1 куряче філе (300-400 г).
- 1 гранат.
- 1 авокадо.
- 4-5 волоських горіхів.
- 50 г міксу салатів.
- 1 кримська цибулина.
- 1 ст.л. гранатового соусу наршараб.
- 1 ст.л. оливкової олії.
Як готувати:
- Куряче філе очистьте від плівок, посоліть, поперчіть і запікайте в духовці при 180°C 20-30 хвилин до готовності. Охолодіть і наріжте соломкою.
- Очистьте і наріжте півкільцями авокадо, цибулину, почистьте і розберіть на зерна гранат.
- Почистьте і дрібно наріжте волоські горіхи.
- Змішайте курятину, авокадо, гранат, цибулю, мікс салатів, посоліть, додайте олію та соус наршараб, змішайте і перед подачею посипте горіхами.
Панкейки з хурмою
Корисна, та часто терпка й тягуча, хурма у панкейках смакує завжди! Подавайте страву до сніданку або як десерт: панкейки мають гарний і такий осінній, насичений колір.
Інгредієнти:
- 1 хурма.
- 100 г борошна.
- 1 ч.л. розпушувача.
- 1 ст.л. цукру.
- 1 яйце.
- 100 мл молока.
Як готувати:
- Хурму перебийте блендером до стану пюре, додайте яйце.
- Борошно змішайте з дрібкою солі, ложкою цукру, розпушувачем. Всипайте при перемішуванні до пюре з хурми.
- Обсмажуйте панкейки на сухій сковороді або трішки змащеній олією з обох боків.
- Подавайте зі слайсами свіжої хурми та іншими фруктами.
Соковите печене м’ясо в гарбузі
Якщо з усіх гарбузів удома ви не вирізали ліхтарики на Хелловін, використайте овоч як горщик. Запікати в такому «посуді» можна овочі, гриби, печеню, а м’ясо виходить соковитим і ароматним.
Інгредієнти:
- Середній гарбуз вагою 1,5-2,5 кг.
- 0,5 кг свинини (або яловичини).
- 1 цибулина.
- 1 морквина.
- 300 г селери (або картоплі).
- 2-3 зубчики часнику.
- Спеції до м’яса.
- 1 ст.л. олії.
Як готувати:
- Перший етап — підготовка гарбуза. Обирайте круглий гарбуз, з якого буде легко діставати зернята й зробити посудину, добре вимийте його. Акуратно зріжте верхівку, зробивши кришку. Дістаньте серцевину, зернята ложкою.
- Свинину наріжте невеликими кубиками. Цибулю, моркву, селеру помийте, очистьте і також наріжте кубиками. Змішайте усі інгредієнти печені, посоліть, поперчіть до смаку, додайте спеції до м’яса та олію.
- Заповніть начинкою гарбуз, влийте 200 мл води та закрийте гарбузовою «кришкою».
- Викладайте гарбуз на деко (або у велику форму) і запікайте в духовці при 180°C 2-2,5 години до м’якості овочів та м’яса. Подавати страву можна просто в гарбузі.
Смузі з обліпихою
А ви знали, що в ягодах обліпихи можна відшукати майже усі відомі нам вітаміни? Яскрава ягода, на щастя, не тільки корисна, а й смачна. Щоб зберегти усі її корисні властивості, додавайте обліпиху не тільки чаї, а і в смузі.
Інгредієнти:
- 150 г ягід обліпихи.
- 1 апельсин.
- 1 банан.
- 150 мл води.
- 1 ч.л. меду.
- 0,5 ч.л. кориці.
Як готувати:
- Апельсин, банан почистьте й наріжте кубиками.
- Обліпиху помийте.
- Змішайте фрукти, ягоди, воду, мед, корицю в чаші блендера та збивайте до однорідності.
- Якщо ви любите холодні напої, перед подачею смузі додайте в склянку лід.
Проста шарлотка з калиною і яблуками
Калина — ще одна листопадова ягода з цілим набором вітамінів і антиоксидантів. Традиційно в Україні калину зберігали просто на гілочках, перетирали з медом чи цукром на зиму, робили відвари. Крім цього, радимо приготувати пиріжки або шарлотку з калиною та яблуками.
Інгредієнти:
- 150 г калини.
- 1 яблуко.
- 250 г борошна.
- 3 яйця.
- 250 г цукру.
- 1 ч.л. розпушувача.
Як готувати:
- Підготуйте калину: відділіть від дрібних гілочок, промийте.
- Яблуко почистьте, наріжте кубиками, присипте корицею. Викладіть яблука та калину в змащену маслом форму.
- Борошно змішайте з розпушувачем та дрібкою солі.
- Збивайте яйця міксером до піни, поступово всипайте цукор при постійному перемішуванні.
- Порціями всипайте борошно, продовжуйте збивати блендером.
- Залийте тістом калину і яблука, відправляйте шарлотку в духовку запікатися при 180°C орієнтовно 20 хв. Краще не відкривати духовку, аби тісто не осіло.
- Подавайте з калиновим чаєм, аби насолодитися цією осінньою ягодою.
Запечена редька на гарнір
Редька — український суперфуд, що має у складі калій, кальцій, вітаміни C та B, цинк, селен, фолієву кислоту. Її можна додавати до салатів, маринувати, смажити, а восени пропонуємо запекти на заміну звичним гарнірам.
Інгредієнти:
- 3-4 шт. зеленої редьки.
- 2 ст.л. олії.
- 1 ч.л. меленого коріандру.
- Сіль, перець до смаку.
Як готувати:
- Помийте і очистьте від шкірки редьку.
- Наріжте овочі слайсами (як на картоплю по-селянськи), посоліть, поперчіть, додайте олію, все добре перемішайте.
- Запікайте при 180°C 20 хв до скоринки.
Готуйте смачні й корисні сезонні напої та страви, які додають сил та енергії, щоб в осінньої хандри не було шансів. Українські локальні продукти просто відшукати на ринку в листопаді, можливо навіть зібрати на дачі або в лісі. Смакуйте, діліться рецептами з друзями та зберігайте нашу статтю для натхнення.