Смачні страви для приготування в листопаді: з хурмою, редькою, гарбузом та обліпихою

186
колаж vsviti.com.ua

Оком не встигли змигнути, а за вікном уже попадало усе листя, час діставати пуховик і пити гарячий чай, аби зігрітися? Під час холодів, дощів і перших заморозків хочеться більше годин проводити удома, й чудовою ідеєю хобі буде готувати сезонні страви для усієї родини. Пропонуємо 6 варіантів, які не займуть багато часу.

Салат із курячим філе та гранатом

фото Depositphotos

Гранат містить антиоксиданти, вітамін C, пектин. Крім гранатового соку, з цим фруктом можна приготувати багато страв. Найпростіший спосіб посмакувати гранатом — додати зернята в корисний салат.

Інгредієнти:

  • 1 куряче філе (300-400 г).
  • 1 гранат.
  • 1 авокадо.
  • 4-5 волоських горіхів.
  • 50 г міксу салатів.
  • 1 кримська цибулина.
  • 1 ст.л. гранатового соусу наршараб.
  • 1 ст.л. оливкової олії.

Як готувати:

  1. Куряче філе очистьте від плівок, посоліть, поперчіть і запікайте в духовці при 180°C 20-30 хвилин до готовності. Охолодіть і наріжте соломкою.
  2. Очистьте і наріжте півкільцями авокадо, цибулину, почистьте і розберіть на зерна гранат.
  3. Почистьте і дрібно наріжте волоські горіхи.
  4. Змішайте курятину, авокадо, гранат, цибулю, мікс салатів, посоліть, додайте олію та соус наршараб, змішайте і перед подачею посипте горіхами.

Панкейки з хурмою

фото Depositphotos

Корисна, та часто терпка й тягуча, хурма у панкейках смакує завжди! Подавайте страву до сніданку або як десерт: панкейки мають гарний і такий осінній, насичений колір.

Інгредієнти:

  • 1 хурма.
  • 100 г борошна.
  • 1 ч.л. розпушувача.
  • 1 ст.л. цукру.
  • 1 яйце.
  • 100 мл молока.

Як готувати:

  1. Хурму перебийте блендером до стану пюре, додайте яйце.
  2. Борошно змішайте з дрібкою солі, ложкою цукру, розпушувачем. Всипайте при перемішуванні до пюре з хурми.
  3. Обсмажуйте панкейки на сухій сковороді або трішки змащеній олією з обох боків.
  4. Подавайте зі слайсами свіжої хурми та іншими фруктами.

Соковите печене м’ясо в гарбузі

фото Depositphotos

Якщо з усіх гарбузів удома ви не вирізали ліхтарики на Хелловін, використайте овоч як горщик. Запікати в такому «посуді» можна овочі, гриби, печеню, а м’ясо виходить соковитим і ароматним.

Інгредієнти:

  • Середній гарбуз вагою 1,5-2,5 кг.
  • 0,5 кг свинини (або яловичини).
  • 1 цибулина.
  • 1 морквина.
  • 300 г селери (або картоплі).
  • 2-3 зубчики часнику.
  • Спеції до м’яса.
  • 1 ст.л. олії.

Як готувати:

  1. Перший етап — підготовка гарбуза. Обирайте круглий гарбуз, з якого буде легко діставати зернята й зробити посудину, добре вимийте його. Акуратно зріжте верхівку, зробивши кришку. Дістаньте серцевину, зернята ложкою.
  2. Свинину наріжте невеликими кубиками. Цибулю, моркву, селеру помийте, очистьте і також наріжте кубиками. Змішайте усі інгредієнти печені, посоліть, поперчіть до смаку, додайте спеції до м’яса та олію.
  3. Заповніть начинкою гарбуз, влийте 200 мл води та закрийте гарбузовою «кришкою».
  4. Викладайте гарбуз на деко (або у велику форму) і запікайте в духовці при 180°C 2-2,5 години до м’якості овочів та м’яса. Подавати страву можна просто в гарбузі.

Смузі з обліпихою

фото Depositphotos

А ви знали, що в ягодах обліпихи можна відшукати майже усі відомі нам вітаміни? Яскрава ягода, на щастя, не тільки корисна, а й смачна. Щоб зберегти усі її корисні властивості, додавайте обліпиху не тільки чаї, а і в смузі.

Інгредієнти:

  • 150 г ягід обліпихи.
  • 1 апельсин.
  • 1 банан.
  • 150 мл води.
  • 1 ч.л. меду.
  • 0,5 ч.л. кориці.

Як готувати:

  1. Апельсин, банан почистьте й наріжте кубиками.
  2. Обліпиху помийте.
  3. Змішайте фрукти, ягоди, воду, мед, корицю в чаші блендера та збивайте до однорідності.
  4. Якщо ви любите холодні напої, перед подачею смузі додайте в склянку лід.

Проста шарлотка з калиною і яблуками

фото Depositphotos

Калина — ще одна листопадова ягода з цілим набором вітамінів і антиоксидантів. Традиційно в Україні калину зберігали просто на гілочках, перетирали з медом чи цукром на зиму, робили відвари. Крім цього, радимо приготувати пиріжки або шарлотку з калиною та яблуками.

Інгредієнти:

  • 150 г калини.
  • 1 яблуко.
  • 250 г борошна.
  • 3 яйця.
  • 250 г цукру.
  • 1 ч.л. розпушувача.

Як готувати:

  1. Підготуйте калину: відділіть від дрібних гілочок, промийте.
  2. Яблуко почистьте, наріжте кубиками, присипте корицею. Викладіть яблука та калину в змащену маслом форму.
  3. Борошно змішайте з розпушувачем та дрібкою солі.
  4. Збивайте яйця міксером до піни, поступово всипайте цукор при постійному перемішуванні.
  5. Порціями всипайте борошно, продовжуйте збивати блендером.
  6. Залийте тістом калину і яблука, відправляйте шарлотку в духовку запікатися при 180°C орієнтовно 20 хв. Краще не відкривати духовку, аби тісто не осіло.
  7. Подавайте з калиновим чаєм, аби насолодитися цією осінньою ягодою.

Запечена редька на гарнір

фото Depositphotos

Редька — український суперфуд, що має у складі калій, кальцій, вітаміни C та B, цинк, селен, фолієву кислоту. Її можна додавати до салатів, маринувати, смажити, а восени пропонуємо запекти на заміну звичним гарнірам.

Інгредієнти:

  • 3-4 шт. зеленої редьки.
  • 2 ст.л. олії.
  • 1 ч.л. меленого коріандру.
  • Сіль, перець до смаку.

Як готувати:

  1. Помийте і очистьте від шкірки редьку.
  2. Наріжте овочі слайсами (як на картоплю по-селянськи), посоліть, поперчіть, додайте олію, все добре перемішайте.
  3. Запікайте при 180°C 20 хв до скоринки.

Готуйте смачні й корисні сезонні напої та страви, які додають сил та енергії, щоб в осінньої хандри не було шансів. Українські локальні продукти просто відшукати на ринку в листопаді, можливо навіть зібрати на дачі або в лісі. Смакуйте, діліться рецептами з друзями та зберігайте нашу статтю для натхнення.