
Яблука можна придбати чи зберегти в погребі цілий рік. Їх можна запікати, їсти свіжими, додавати в салати чи смузі. Універсальний фрукт можна готувати стількома способами, що легко загубитися й обрати. Тож пропонуємо 7 рецептів страв з яблуками на будь-яку пору року.
Класичні пироги родом з Франції й Великобританії та прості звичні смаколики — з яблуком кожна страва смачна по своєму.
1. Яблучний крамбл

Простий десерт із соковитих яблук можна їсти холодним і гарячим. Крамбл смакуватиме з кулькою морозива чи збитими вершками.
Інгредієнти:
- 5 яблук.
 - 150 г цукру.
 - 1 ч.л. кориці.
 - 1 лимон.
 - 125 г борошна.
 - 80 г масла.
 
Приготування:
- Яблука почистьте й наріжте кубиками, збризніть приблизно 1 ч.л. лимонного соку (попередньо натріть цедру з лимона). Висипте в каструлю, додайте цукор і корицю. Варіть, помішуючи, 10-15 хв.
 - В холодну металеву миску помістіть порубане масло, борошно, цукор, лимонну цедру й вимішайте міксером чи руками. Має утворитися крихта. Змішайте тісто, закиньте в морозилку на пів години.
 - Візьміть форму для запікання, змастіть маслом, викладіть яблука, зверху натріть заморожене тісто. Запікайте 30-45 хв при 180°C.
 
2. Зефір з яблука

Любите зефір з магазину? Спробуйте приготувати цю смакоту вдома зі свіжих яблук і без барвників. Домашній зефір дуже ніжний, повітряний і в ньому можна відрегулювати кількість цукру.
Інгредієнти:
- 0,5 кг яблук.
 - 1 склянка цукру.
 - 1 ч.л. ваніліну.
 - 1 білок.
 - 25 г желатину.
 
Приготування:
- Яблука розріжте, виріжте серединки й запікайте пів години при 180°C (шкіркою донизу).
 - Тим часом замочуємо желатин у 50 г холодної води й лишаємо набухати.
 - Знімаємо з яблук шкірку, збиваємо м’якоть у блендері. Додаємо ванілін і цукор, збиваємо до однорідності. Тоді додаємо яєчний білок та ще раз збиваємо міксером.
 - Желатин треба розтопити на водяній бані, а тоді порціями при збиванні додати до яблучної маси.
 - Готову суміш треба відсадити кондитерським мішком на деко, застелене пергаментом. Зефір має сушитися мінімум добу. Присипте готовий десерт цукровою пудрою і смакуйте!
 
3. Салат з яблуком та селерою

Хрумкий, запашний і соковитий салат доповнить м’ясо чи гарнір у будь-яку пору року. Прості інгредієнти з солодкою заправкою можна поєднати і з іншими сезонними овочами.
Інгредієнти:
- 2 яблука.
 - 200 г селери (1 маленький корінь чи частинка великого).
 - 1 морквина.
 - 4 шт. грецьких або інших горіхів.
 - 1 ст.л. соку лимона.
 - 1 ч.л. меду.
 - 1 ч.л. гірчиці.
 
Приготування:
- Помийте й почистьте овочі. Натріть яблуко, моркву, селеру на терці для корейської моркви або наріжте тонесенькими смужками. Змішайте та посоліть.
 - Змішайте сік лимона, мед, гірчицю й додайте до овочів.
 - Зверху посипте подрібненими горіхами й насолоджуйтеся!
 
4. Сирна запіканка з яблуком

Яблука в сирній запіканці можна поєднати з грушами, сливами, гарбузом чи іншими сезонними продуктами. Не забудьте купити сметани чи джему для подачі.
Інгредієнти:
- 0,5 кг домашнього сиру.
 - 3 яблука.
 - 3 яйця.
 - 100 г цукру.
 - 100 г борошна.
 - 50 г манки.
 - 0,5 ч.л. кориці.
 - 1 ч.л. розпушувача.
 
Приготування:
- Яблука помити, почистити, нарізати кубиками.
 - Яйця збити міксером, продовжити збивати і поступово додати цукор.
 - Змішати борошно, манку, розпушувач, трішки солі, корицю. Додати домашній сир і вимішати. Додати яйця і збити масу блендером.
 - Додати нарізані яблука й перемішати.
 - Розігріти духовку до 180°C.
 - Тісто вилити у форму, змащену маслом. Запікати 30-40 хв до золотистої скоринки.
 
5. Тарт Татен

Французький яблучний десерт, який подається перевернутим. Це не лише красиво, а й смачно! Якщо ви не хочете робити тісто, використайте готове заморожене з магазину.
Інгредієнти:
- 6 яблук.
 - 200 г борошна.
 - 200 г масла.
 - 1 жовток.
 - 30 г бренді.
 - 200 г цукру.
 - 1 ч.л. лимонного соку.
 - 1 ч.л. кориці.
 
Приготування:
- Починаємо з тіста. Масло (100 г) треба порізати кубиками, з’єднати з борошном, 50 г цукру, дрібкою солі. Швидко розтерти в крихту, вмішати 1 жовток та 1 ст.л. холодної води. Тісто загорнути в харчову плівку й відправити до холодильника на годину.
 - Яблука почистити, вирізати серцевини, нарізати слайсами та збризнути лимонним соком.
 - На сковороді розтопити 50 г масла, додати 150 цукру та корицю, вимішувати при нагріванні до розчинення цукру й коричневого кольору. В карамель викласти яблука, посипати цукром і готувати ще 15 хв на маленькому вогні. За бажання додайте ванільний цукор.
 - Дістати тісто, розкачати. Викласти яблука в карамелі у змащену маслом форму, зверху накрити тістом та зробити проколи виделкою. Тістом треба наче «обгорнути» яблука, щоб після перевертання утворився бортик. Запікати у розігрітій до 200°C духовці пів години.
 - Подавати, перевернувши тарт татен з форми на тарілку. При подачі можна облити бренді й підпалити.
 
6. Яблучний Браун Бетті

Десерт готують в США й Великобританії понад століття. Для приготування цього простого сніданку чи перекусу знадобиться коричневий цукор, адже саме тому він має назву Браун Бетті.
Інгредієнти:
- 4 яблука.
 - 150 г коричневого цукру.
 - 100 г хліба.
 - 1 ч.л. кориці.
 - 0,5 ч.л. мускатного горіха.
 - 50 г масла.
 
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200°C. Хліб покришіть руками на великі крихти, викладіть на деко й сушіть близько 10 хв до золотистості.
 - Яблука почистьте, виріжте серцевину, поріжте слайсами.
 - Змішайте хлібні крихти з корицею, мускатним горіхом, коричневим цукром. Додайте яблука.
 - Підготуйте форму для запікання, змастіть маслом, викладіть яблучну масу й зверху додайте решту масла по всій ширині.
 - Запікайте 30-40 хв при 180°C. Подавайте теплим і хрумким.
 
7. Свинина з яблуками в гірчичному соусі

М’ясо з фруктами й ягідними соусами — класичне й безпрограшне поєднання. Солодкі яблука передають аромат і роблять м’ясо соковитим і ніжним.
Інгредієнти:
- 4 яблука.
 - 0,5 свиного битка.
 - 1 ст.л. гірчиці.
 - Спеції до м’яса.
 
Приготування:
- М’ясо помити, нарізати невеликими шматками. Посолити, поперчити, додати улюблені спеції для м’яса та солодку гірчицю. Дати замаринуватися 1-2 години.
 - Яблука почистити, нарізати кубиками. Обсмажити на сковороді 5 хв.
 - Змішати м’ясо зі шматочками яблук, викласти у форму та запікати 1-1,5 години при 180°C. Можна запікати у фользі, щоб зберегти соковитість, а вкінці зняти фольгу й зарум’янити м’ясо.
 
З яблук можна приготувати страв на цілий день. Якщо ви звикли до просто шарлоток і пиріжків з яблуками, обов’язково спробуйте щось новеньке. Соус до м’яса, щербет, мармелад чи поєднання яблук з укропом допоможуть поглянути на фрукт по новому.
автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua
















