Чим відрізняється батат від картоплі? Як готувати — рекомендації METRO

0

Багатий на вітаміни та клітковину батат все частіше зустрічається у меню спортсменів і прихильників здорового способу життя. Хоча його часто називають «солодкою картоплею», насправді батат — це окремий коренеплід з унікальним смаком, структурою та складом. Його використовують у ресторанних стравах і на кухнях українських сімей, особливо серед тих, хто прагне зробити раціон різноманітним, поживним і збалансованим.

Батат і картопля: у чому різниця

Батат буває декількох видів:

  • помаранчевий — має соковиту м’якоть і солодкий смак, підходить для запікання, пюре і десертів;
  • білий — більш щільний і нейтральний на смак, нагадує звичну картоплю. Відмінний вибір для смаження і гарнірів;
  • фіолетовий — відрізняється яскравим кольором і насиченим ароматом, багатий природними антиоксидантами. Його часто використовують для ефектнішої подачі.

Якщо розібратися, чим відрізняється батат від картоплі, то у першому менше крохмалю і більше клітковини. Батат має глікемічний індекс нижчий, ніж картопля, і довше зберігає відчуття ситості. Плюс до того у нього приємний солодкуватий смак і ніжна консистенція, тому його можна використовувати як гарнір або як основу для крем-супів, смузі та навіть десертів.

Якщо ви хочете спробувати якісні сорти, зверніть увагу на асортимент METRO, де у наявності свіжий, акуратно відсортований батат від перевірених постачальників: https://www.metro.ua/chomu-metro/products/ovochi-ta-frukti/ovochi/batat.

Корисні властивості батата

Цей корнеплод багатий на вітаміни A, C, E, калій і залізо, тому з його допомогою легше підтримувати здоров’я серця, стежити за імунітетом і поліпшувати стан шкіри. Також у ньому є антиоксиданти, і при частому вживанні він допомагає боротися зі стресом і втомою. У бататі присутня розчинна та нерозчинна клітковина, що сприяє нормалізації травлення і зниженню рівня «поганого» холестерину. Завдяки низькому глікемічному індексу він підходить всім, хто стежить за рівнем цукру, зокрема спортсменам, дітям і людям похилого віку.

Як вибрати якісний батат у магазині

Звертайте увагу на кілька ознак:

  • шкірка повинна бути рівною, без тріщин;
  • сам коренеплід — щільним, без м’яких ділянок;
  • колір — рівномірний, без темних плям.

Вдома зберігайте батат у сухому, прохолодному місці, але не у холодильнику, оскільки при низькій температурі він швидко псується. За правильних умов свіжі бульби спокійно зберігаються до місяця.

Як приготувати батат: варіанти від METRO

Кожен може вирішити сам, як готувати батат, адже цей овоч підходить і для простих страв, і для гастрономічних експериментів. Його можна запікати, відварювати, смажити, тушкувати, смажити на грилі. Запечений батат стає м’яким і ароматним, смажений — хрустким зовні та ніжним всередині, а у пюре він набуває оксамитової текстури та насиченого смаку, який прекрасно доповнює м’ясні страви, овочі, рибу, сири з яскравим ароматом.

Батат поєднується з розмарином, перцем, паприкою, часником. Любителі експериментів, щоб підкреслити солодкуваті ноти цього коренеплоду, можуть додати мед або оливкову олію. Недарма рецепти з батату стали хітом не тільки серед домашніх кулінарів, але і шеф-кухарів ресторанів.

Батат у меню HoReCa і вдома

Сьогодні цей корнеплод все частіше використовують у ресторанах і кафе, і щоб страви, що містять такий інгредієнт, зберігали бездоганний смак і стабільну якість, заклади можуть обрати батат оптом в METRO.

Тут знайдуть цікаві пропозиції не тільки представники бізнесу HORECA, але й ті покупці, які хочуть урізноманітнити домашнє меню та додати у раціон більше вітамінів. Щоб ви могли робити покупки для сім’ї з максимальною вигодою і завжди мати під рукою різноманітні інгредієнти, замовте картку METRO й отримайте доступ до зручних сервісів: акційного каталогу та знижок на продукти.

Якщо ви шукаєте якісні овочі для сім’ї або професійної кухні, зверніть увагу на широкий вибір свіжої продукції та можливість купити батат METRO за вигідною ціною. Тут легко підібрати інгредієнти для будь-яких страв, поповнити запаси без зайвих витрат і знайти все, щоб готувати з задоволенням щодня.