12 міфів про здоров’я, в які соромно вірити у 2022 році

7769

12 поширених міфів про здоров’я, вірити в які має бути соромно в наш час.

Відносно нешкідливі помилки

Не можна їсти морозиво при застуді

Більшість з дитинства чули це від своїх батьків, коли застуджувалися. Старше покоління вважало, що цей десерт буде тільки подразнювати хворе горло і посилювати симптоми захворювання. А особливо тривожні люди навіть вірили в те, що вживання будь-яких молочних продуктів неминуче погіршує стан. Нібито від цього в органах дихання виділяється більше слизу, дихати носом стає важче, а ковтати – болючіше.

Насправді це не так. За даними швейцарських дослідників, морозиво і будь-які інші молочні продукти не провокують зайве виділення слизу. Навпаки, якщо вживати злегка підталі ласощі (маленькими шматочками і в невеликих кількостях), навіть можна заспокоїти подразнене горло: холодний десерт буде діяти як легкий анестетик. Крім того, хворій людині потрібно багато енергії на боротьбу з вірусами, а морозиво – калорійний продукт.

Клацання пальцями призводить до артриту

Чи не найприємніша звичка, і більшість людей роблять це машинально або при стресі. Правда в тому, що найстрашніший її наслідок – невдоволені погляди ваших колег або рідних. І все! Ніякого артриту у вас через це не буде. Це підтверджує дослідження, проведене американськими вченими: звичка клацати пальцями не підвищує ризик виникнення проблем із суглобами.

А лікар із США Дональд Унгер, теж вивчав це питання, навіть отримав за це премію Ig Nobel. Дослідник провів над собою експеримент довжиною в 50 років: з самого дитинства він посилено клацав пальцями виключно лівої руки. Уже в похилому віці він обстежувався і дізнався, що ні на одній з рук немає ознак артриту.

До речі, клацання, які ви чуєте, – це зовсім не хрускіт кісток або суглобів. Просто в цей момент з суглобів вивільняється азот, що супроводжується специфічним звуком.

Рентген провокує онкологічні захворювання

Це випромінювання дійсно входить до числа канцерогенів. Але реальний ризик онкологічних захворювань виникає тільки при частому і занадто інтенсивному впливі рентгенівського апарату.

Дослідження американських лікарів підтверджує цю думку. Рентген грудної клітини раз на рік не викличе раку і не призведе до облисіння. Набагато більш ризиковано відмовлятися від лікування і важливих обстежень через необгрунтований страх перед «небезпечною радіацією».

Всі психопати – вбивці та злочинці

Причина такої помилкиової думки – масова культура. Завдяки яскравим і незабутнім персонажам на кшталт Антона Чигура з «Старим тут не місце» або Ганнібала Лектора з «Мовчання ягнят» багато хто думає, що всі психопати такі.

Хоча насправді не всі хто страждає від таких проблем – холоднокровні вбивці. Вірно і те, що серед злочинців досить світомих і психічно здорових людей. Наприклад, згідно з дослідженням, основна причина для насильства – не психічні захворювання, а бідність, погане виховання, неосвіченість та інші фактори.

Хто їсть ввечері, той розповніє

Пізні вечері самі по собі не приведуть до додаткового набору ваги. Смажена до золотистої скоринки курка, шаурма або шоколадний батончик принесуть у ваш організм однакову кількість калорій в будь-який час доби. Згідно з дослідженнями вчених з Північно-Західного університету США, все залежить від того, скільки і що ви їсте, а не від годин прийому їжі.

Ті, хто ситно їсть ввечері, схильні споживати більше калорій. Це відбувається через те, що людина не харчується вчасно і ближче до ночі встигає сильніше зголодніти. Через це вона з’їдає набагато більше їжі, ніж варто було б.

Щоб бути у формі, потрібно не коректувати час прийому їжі, а витрачати не менше калорій, ніж ви споживаєте. А для схуднення їх треба спалювати ще більше.

Бігати шкідливо

Якщо ви атлет, можливо. Професійний спорт вимагає більш серйозних навантажень на суглоби, серце і весь організм. Тому травми для бігунів – звична справа.

Але для тих, хто бігає кілька разів на тиждень по 3-5 кілометрів, наслідки не настільки фатальні, як більшість звикли думати. Такі тренування точно не стануть причиною артриту. Це підтверджує експеримент американських вчених. Вони провели діагностику понад двох тисяч осіб, серед яких були і бігуни-любителі, і ті, хто ніколи таким спортом не займався. В результаті медики не виявили зв’язку між появою артриту і цим видом активності.

Курячий бульйон здатний позбавити застуди

На думку деяких вчених, курячий бульйон може полегшувати закладеність носа при застуді і надавати невелику протизапальну дію. Але на цьому його чудодійні властивості вичерпуються. Немає досліджень, які б доводили безперечну ефективність бульйону в боротьбі з основними збудниками застуди.

Якщо ви захворіли, не варто покладатися виключно на цю страву і відмовлятися від лікування, призначеного лікарем. Запущений нежить і глибокий кашель можуть перейти в хронічні форми.

Міфи, небезпечні для здоров’я

Детокс-дієти очищають організм

Користь модних детокс-дієт, які нібито допомагають «очиститися», дуже перебільшена. Дослідження вчених з Австралії показало, що таке харчування не виводить з організму шкідливі речовини. З цим завданням і без того справляються печінка та нирки. Якщо детокс-дієти і позбавляють від чогось організм, так це, скоріше, від мікроелементів і вітамінів, як відбувається при голодуванні.

Їсти фрукти і овочі, відмовитися від фастфуду і страв із додаванням цукру – прекрасна ідея. А ось тривале харчування соками, голодування і застосовування інших детокс-дієт – швидше, небезпечне.

При струсі мозку краще не засинати

Ще одна поширена помилка: якщо людина зі струсом мозку в найближчі години після цього засне, то впаде в кому, оскільки пошкоджений орган «відключиться». Цей міф був закорінений у масовій свідомості через ті рідкісні випадки, коли потерпілий після травми голови короткий час перебував у ясній свідомості, а потім дійсно впадав у безпам’ятство. Всьому виною крововилив у мозок, але сам факт засинання не може його спровокувати.

На думку американських медиків, після струсу людині насправді необхідний спокій. Якщо після травми голови змушувати себе не спати, це призведе до перевтоми і може погіршити симптоми.

При нежиті треба подихати над вареною картоплею

Багато хто згадає цей старий спосіб лікування застуди і болю в горлі. Сидіти 10 хвилин над каструлею зі щойно відвареною картоплею, прикрившись рушником, – дуже сумнівна практика з точки зору ефективності.

Так, прогрівання носа, в тому числі і парами високої температури, може знизити закладеність, але тільки на деякий час. Крім того, як вважають медики, такі інгаляції можуть принести шкоду: якщо перестаратися, можна отримати опік дихальних шляхів.

Вакцини викликають аутизм

Це король серед сучасних медичних міфів. Не існує жодного достовірного підтвердження того, що вакцинація дітей проти кору, паротиту та краснухи (саме ці щеплення прийнято звинувачувати в найсерйозніших наслідки) прямо пов’язане з аутизмом. Але, незважаючи на всі дослідження і заяви лікарів, люди досі продовжують вірити в цю нічим не обґрунтовану страшилку і піддавати себе і своїх дітей небезпеці.

Згідно з висновком американських дослідників, одна з головних причин цього захворювання – генетична схильність.

Засмагати – корисно

Мода на засмагу з’явилася відносно нещодавно – в 20-х роках XX століття. До цього в пошані була аристократична блідість, а бронзовий колір шкіри означав нижчий статус. Але все змінилося, коли одного разу Коко Шанель повернулася з відпочинку на морі злегка засмаглою. Це назавжди перевернуло ставлення суспільства до засмаги. Тоді бути володарем злегка золотистої шкіри стало модно.

Помилково вважається, що засмага корисна для здоров’я і з її допомогою організм людини отримує вітамін D. Але в реальності, згідно з дослідженнями американських учених, надмірне захоплення сонячними ваннами може призвести до онкологічних захворювань. А вітамін D краще отримувати з їжі. Наприклад, із сардин, тунця і риб’ячого жиру.

Навіть нібито перевірений часом факт може виявитися добре укоріненим міфом. Кому чи чому тоді вірити? Тільки науці і фахівцям!



• не пропусти