Кава стала символом початку нового дня, напій створює настрій та допомагає будувати зв’язки між людьми. Смакувати нею можна навіть без кавомашини й походу до кав’ярні. Зібрали 7 способів приготування кави удома без особливих гаджетів.
Для будь-якого способу обирайте свіжозмелену каву, аби отримати ароматний напій. Також замовляйте чи меліть каву відповідно до способу приготування, щоб гуща не заважала насолоджуватися!
Як приготувати каву в турці (джезві)

- Насипте 2 чайні ложки кави в турку.
- Залийте водою кімнатної температури трохи нижче за шийку.
- За бажання додайте цукор та прянощі.
- Нагрівайте на малому вогні, поки не почне підніматися піна та зніміть із вогню.
- Дайте настоятися 3-4 хвилини і перелийте в чашку.
Цей спосіб дуже простий, джезву не треба розбирати і збирати, кава виходить ароматною.
Приготування кави в гейзерній кавоварці

- Закип’ятіть воду в чайнику та налийте до нижнього відсіку розібраної кавоварки не вище за рівень клапана.
- Вставте фільтр, насипте в нього 1-1,5 столові ложки кави, не забиваючи сильно, щоб кава віддала смаки.
- Закрутіть кавоварку.
- Поставте на малий нагрів та чекайте, поки кава почне виливатися до верхнього резервуара.
- Не доводьте до шуму й «плювання» кавника, зніміть із вогню, коли вода переллється не повністю.
Гейзерна кавоварка недарма стала найпопулярнішим атрибутом для приготування кави у всьому світі. Кава під тиском пари насичує воду ароматами і смаками, ще й не доведеться чекати, поки осяде гуща.
Як зварити каву в каструлі

- Добре вимийте емальовану каструлю.
- Налийте гарячу воду.
- Всипте каву середнього помелу в пропорції 5 столових ложок на літр води.
- Залийте каву кип’яченою гарячою водою (90°C).
- Проваріть напій до появи невеликої піни, не доводьте до кипіння.
- Дайте настоятися кілька хвилин і смакуйте.
У каструлі каву можна приготувати, коли треба заварити напій для багатьох людей водночас. Тільки не перекип’ятіть!
Як заварити смачну каву в чашці

- Закип’ятіть воду, дайте трохи охолонути.
- У чашку помістіть столову ложку кави та залийте гарячою водою (90-95°C).
- Розмішайте гущу.
- Дайте настоятися 4-5 хвилин.
- Перелийте каву до іншої чашки, залишивши гущу.
Кава у чашці — найпростіший метод. Щоб отримати смачний напій, обирайте дрібніший помол.
Приготування кави з френч-пресом

- Для цього способу френч-прес промийте окропом, щоб прогріти.
- Візьміть 1 ст.л. кави крупного помелу та всипте у чашу преса.
- Залийте гарячою водою (90°C) та перемішайте.
- Закрийте кришкою-ситечком та залиште заваритися 5 хвилин.
- Обережно відфільтруйте каву за допомогою поршня та смакуйте.
Френч-прес допоможе швидко відфільтрувати зайві часточки та зберегти температуру.
Кава в пуровері

- У пуровер помістіть паперовий фільтр та змочіть гарячою водою.
- Порцію кави крупного помолу (зазвичай 6 г на 100 мл води) насипте у фільтр.
- Гарячу воду (85-90°C) із чайника з вузьким горлом проливайте круговими рухами.
- Кава проходитиме через фільтр.
- Зробіть 3-4 проливи, кожного разу чекайте, поки все відфільтрується.
Кава в пуровері — наче медитація, кожна краплина проходить поступово. Схожі гаджети — аеропрес, крапельна кавоварка, кемекс.
Колд-брю — холодна кава

- Столову ложку кави залийте водою кімнатної температури.
- Розмішайте напій ложкою.
- Помістіть каву в холодильник на ніч (10 годин).
- Злийте каву в іншу посудину або пропустіть через сито/фільтр та смакуйте.
Колд-брю можна влити у склянку з льодом для додаткового охолодження або додати молоко.
Можна довго сперечатися, Ефіопія чи Гватемала, скільки грамів кави треба насипати і який помел обрати. Істина ж проста — кожен має власні смаки і вподобання. Експериментуйте з міцністю, спеціями та додатками та знаходьте можливість випити горня ароматного напою в будь-яких умовах!