7 методів приготування смачної кави удома: в турці, чашці, каструлі, гарячу та холодну

1

Кава стала символом початку нового дня, напій створює настрій та допомагає будувати зв’язки між людьми. Смакувати нею можна навіть без кавомашини й походу до кав’ярні. Зібрали 7 способів приготування кави удома без особливих гаджетів.

Для будь-якого способу обирайте свіжозмелену каву, аби отримати ароматний напій. Також замовляйте чи меліть каву відповідно до способу приготування, щоб гуща не заважала насолоджуватися!

Як приготувати каву в турці (джезві)

Фото Depositphotos
  • Насипте 2 чайні ложки кави в турку.
  • Залийте водою кімнатної температури трохи нижче за шийку.
  • За бажання додайте цукор та прянощі.
  • Нагрівайте на малому вогні, поки не почне підніматися піна та зніміть із вогню.
  • Дайте настоятися 3-4 хвилини і перелийте в чашку.

Цей спосіб дуже простий, джезву не треба розбирати і збирати, кава виходить ароматною.

Приготування кави в гейзерній кавоварці

Фото Depositphotos
  • Закип’ятіть воду в чайнику та налийте до нижнього відсіку розібраної кавоварки не вище за рівень клапана.
  • Вставте фільтр, насипте в нього 1-1,5 столові ложки кави, не забиваючи сильно, щоб кава віддала смаки.
  • Закрутіть кавоварку.
  • Поставте на малий нагрів та чекайте, поки кава почне виливатися до верхнього резервуара.
  • Не доводьте до шуму й «плювання» кавника, зніміть із вогню, коли вода переллється не повністю.

Гейзерна кавоварка недарма стала найпопулярнішим атрибутом для приготування кави у всьому світі. Кава під тиском пари насичує воду ароматами і смаками, ще й не доведеться чекати, поки осяде гуща.

Як зварити каву в каструлі

Фото Depositphotos
  • Добре вимийте емальовану каструлю.
  • Налийте гарячу воду.
  • Всипте каву середнього помелу в пропорції 5 столових ложок на літр води.
  • Залийте каву кип’яченою гарячою водою (90°C).
  • Проваріть напій до появи невеликої піни, не доводьте до кипіння.
  • Дайте настоятися кілька хвилин і смакуйте.

У каструлі каву можна приготувати, коли треба заварити напій для багатьох людей водночас. Тільки не перекип’ятіть!

Як заварити смачну каву в чашці

Фото Depositphotos
  • Закип’ятіть воду, дайте трохи охолонути.
  • У чашку помістіть столову ложку кави та залийте гарячою водою (90-95°C).
  • Розмішайте гущу.
  • Дайте настоятися 4-5 хвилин.
  • Перелийте каву до іншої чашки, залишивши гущу.

Кава у чашці — найпростіший метод. Щоб отримати смачний напій, обирайте дрібніший помол.

Приготування кави з френч-пресом

Фото Depositphotos
  • Для цього способу френч-прес промийте окропом, щоб прогріти.
  • Візьміть 1 ст.л. кави крупного помелу та всипте у чашу преса.
  • Залийте гарячою водою (90°C) та перемішайте.
  • Закрийте кришкою-ситечком та залиште заваритися 5 хвилин.
  • Обережно відфільтруйте каву за допомогою поршня та смакуйте.

Френч-прес допоможе швидко відфільтрувати зайві часточки та зберегти температуру.

Кава в пуровері

Фото Depositphotos
  • У пуровер помістіть паперовий фільтр та змочіть гарячою водою.
  • Порцію кави крупного помолу (зазвичай 6 г на 100 мл води) насипте у фільтр.
  • Гарячу воду (85-90°C) із чайника з вузьким горлом проливайте круговими рухами.
  • Кава проходитиме через фільтр.
  • Зробіть 3-4 проливи, кожного разу чекайте, поки все відфільтрується.

Кава в пуровері — наче медитація, кожна краплина проходить поступово. Схожі гаджети — аеропрес, крапельна кавоварка, кемекс.

Колд-брю — холодна кава

Фото Depositphotos
  • Столову ложку кави залийте водою кімнатної температури.
  • Розмішайте напій ложкою.
  • Помістіть каву в холодильник на ніч (10 годин).
  • Злийте каву в іншу посудину або пропустіть через сито/фільтр та смакуйте.

Колд-брю можна влити у склянку з льодом для додаткового охолодження або додати молоко.

Можна довго сперечатися, Ефіопія чи Гватемала, скільки грамів кави треба насипати і який помел обрати. Істина ж проста — кожен має власні смаки і вподобання. Експериментуйте з міцністю, спеціями та додатками та знаходьте можливість випити горня ароматного напою в будь-яких умовах!