Різдво Пресвятої Богородиці у 2024 році — звичаї, благодійність і що робити не можна

666

Різдво Пресвятої Богородиці або Друга Пречиста — це день народження Діви Марії, одне із найважливіших православних дванадесятих свят.

Коли Різдво Пресвятої Богородиці за новим календарем у 2024 році?

Цьогоріч за новим календарем Друга Пречиста припадає на 8 вересня у неділю. Після переходу Православної Церкви України на новий календар усі свята із визначеною датою зсунулися на 13 днів. Раніше Другу Пречисту відзначали за григоріанським календарем 21 вересня.

Це перше дванадесяте свято церковного року, який починався з першим днем осені. Встановили його у IV столітті.

Історія свята Друга Пречиста

За переказами Пречиста Матір народилася в місті Назареті у праведників Іоакима та Анни. Вони постаріли, але дітей не мали й дуже страждали від того. Молилися й просили про дитину з обіцянкою присвятити її на служіння Богу.

Коли народилася Марія, ангел сповістив, що Марія або Маріам — володарка і надія. Вона мала привести у світ Господа, який є сподіванням народів. У трирічному віці Марію відвели до храму, де вона й жила до повноліття.

Звичаї та як пов’язане свято із благодіяннями

Різдво Пресвятої Богородиці завжди було дуже радісним святом. Варто цього дня відвідати службу в храмі та помолитися. Гарним знаком буде зробити пожертву біднякам або віддати кошти на благодійність, бо Діва Марія — дуже співчутлива й милосердна.

У цей день особливе значення мають сімейні цінності, треба більше часу приділити близьким.

Друга Пречиста — жіноче свято. Матерям і поважним жінкам роду робили подарунки, вшановували померлих. У церкві молилися за народження дітей, а вагітні дівчата спалювали вінки для легких пологів. Крім цього, жінки вмивалися з джерела, щоб лишатися красивими на довгі літа й зберегти молодість.

Уже після богослужіння традиційно накривали стіл зі святковими стравами та скликали рідних. Також пригощали бідних людей.

Що не можна робити на Другу Пречисту

  • Прибирати вдома, мити посуд, шити, прати, робити щось на городі. А жінкам і взагалі ліпше не брати ножиці, голки до рук.
  • Лихословити, сваритися чи сердитися. Свято мало проходити у мирі та спокої.
  • Напиватися, вживати багато алкоголю було заборонено. Натомість варто випити калини, щоб лишатися здоровим цілий рік.
  • Не можна відмовляти тим, хто попросить про допомогу.
  • Купання малих дітей краще перенести на інший день.