Що приготувати з гомілок індички: 8 найцікавіших простих рецептів

5255

Що приготувати з гомілок індички: 8 найцікавіших простих рецептів

М’ясо індички нарівні з курячим давно увійшло до щоденного раціону тих, хто дотримується правильного харчування, займається спортом або просто любить смачні легкі страви.

Якщо порівняти склад і користь цих двох продуктів, то на першому місці виявиться все-таки індичка. Її головний плюс — у гіпоалергенності, але варто згадати й інші показники. Низький вміст жиру у цьому виді м’яса сприяє максимальному засвоєнню білка, а показник холестерину при цьому мінімальний. За кількістю заліза у складі індичка перевершує курку, а за вмістом фосфору стоїть нарівні з рибою. У новій добірці ділимося простими ідеями, як приготувати апетитні страви з гомілки індички.

Запечена гомілка індички з апельсином

Запечена гомілка індички з апельсином

Соковите м’ясо з апетитною золотистою скоринкою в пряному кисло-солодкому маринаді – ідеальний вибір для святкової вечері.

Інгредієнти:

  • Гомілка індички 1 кг
  • Апельсин 1 шт
  • Часник 2 зубчики
  • Соєвий соус 70 мл
  • Гірчиця 2 ч. ложки
  • Оливкова олія 2½ ст. ложки
  • Копчена паприка 1½ ст. ложки
  • Мелений чорний перець за смаком
  • Сушений чебрець 1 ч. ложка
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. З апельсина вичавіть сік. Шкірку з м’якоттю крупно наріжте. Часник очистіть та пропустіть через прес.
  2. Змішайте сік і шматочки апельсина з часником, соєвим соусом, гірчицею, 2 столовими ложками олії, паприкою, перцем, чебрецем і сіллю.
  3. Обережно відокремте шкіру від м’яса і стягніть до початку кістки, не знімаючи повністю. На м’ясі зробіть декілька проколів ножем.
  4. Намажте індичку маринадом і приберіть у холодильник на 1 годину, за цей час переверніть її 3-4 рази.
  5. Розігрійте духовку до 200°С. Змастіть форму для запікання олією, що залишилася.
  6. Натягніть шкіру назад на гомілку, закріпіть зубочистками і змастіть маринадом.
  7. Викладіть індичку у форму разом із апельсиновою шкіркою. Запікайте гомілку в розігрітій духовці 30 хвилин.
  8. Дістаньте індичку з духовки і змастіть її маринадом. Готуйте 20 хвилин, потім переверніть, знову полийте маринадом і запікайте ще 15-20 хвилин.

Гомілки індички, запечені з барбекю соусом

Гомілки індички, запечені з барбекю соусом

Зробіть домашній соус із кетчупу, меду та цукру.

Інгредієнти:

  • Гомілки індички 4 шт
  • Кетчуп 6 ст. ложок
  • Рідкий мед 1 ст. ложка
  • Коричневий цукор за смаком
  • Соєвий соус 1 ст. ложка
  • Гострий соус 1 ч. ложка
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Приготування:

  • Змішайте кетчуп з медом, цукром, соєвим та гострим соусом. Половину соусу, що вийшов, приберіть в холодильник і використовуйте при подачі.
  • Гомілки індички посоліть, поперчіть і змастіть соусом. Кожну окремо загорніть у фольгу та залиште на півгодини. Трохи соусу залиште для змащування в кінці.
  • Викладіть на дечку і запікайте приблизно 1 годину при 180°С.
  • Акуратно розкрийте фольгу. Змастіть гомілки соусом, що залишився і запікайте ще 15-20 хвилин.
  • Готові гомілки індички подавайте з охолодженим соусом барбекю.

Запечені гомілки індички на подушці з цибулі

Запечені гомілки індички на подушці з цибулі

Індичка довго готується при невеликій температурі, тому стає соковитию і м’якою. Велика кількість спецій робить її дуже ароматною.

Інгредієнти:

  • Гомілки індички 2 шт
  • Ріпчаста цибуля 1-2 шт
  • Сіль 2 ч. ложки
  • Копчена паприка 2 ч. ложки
  • Сушений базилік ⅓ ч. ложки
  • Сушена орегано ⅓ ч. ложки
  • Сушений чебрець ⅓ ч. ложки
  • Сушений мелений часник 1 ч. ложка
  • Мелений каєнський перець ½ ч. ложки
  • Мелений чорний перець за смаком
  • Рослинна олія 1 ст. ложка

Приготування:

  1. Сіль змішайте з паприкою, базиліком, орегано, чебрецем, часником, каєнським та чорним перцем. Натріть гомілки індички.
  2. Цибулю наріжте кільцями. Викладіть у змащену олією форму. Зверху помістіть гомілки та накрийте фольгою.
  3. Запікайте індичку приблизно 2 години за температури 150°С. Після цього зніміть фольгу, збільшіть температуру до 180°С і готуйте ще 20-30 хвилин.

Гомілка індички запечена з овочами

Гомілка індички запечена з овочами

Птах з апетитним овочевим гарніром – чудовий варіант для ситного обіду.

Інгредієнти:

  • Гомілка індички 1 шт
  • Картопля 350-400 г
  • Морква 200-250 г
  • Рослинна олія 5 ст. ложок
  • Сіль 2 ч. ложки
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Італійські трави за смаком
  • Часник 1 головка
  • Розмарин кілька гілочок
  • Сухе біле вино 100 мл
  • Можна додати
    Гострий перець за смаком
    Солодкий перець за смаком

Приготування:

  1. Картоплю, моркву та перці, якщо хочете їх додати, складіть у миску. Додайте 2-3 ложки олії, чайну ложку солі, чорний перець та італійські трави. Перемішайте. Невеликі овочі можна залишити повністю, а великі краще розрізати на шматочки.
  2. Викладіть підготовлені овочі у форму для запікання. Додайте половинку головки часнику і теж збризкайте олією.
  3. Гомілку натріть сіллю, перцем, часником та італійськими травами. Помістіть поверх овочів та додайте розмарин.
  4. Духовку розігрійте до 230 °С. Поставте в неї індичку з овочами та зменшіть температуру до 200 °С.
  5. Запікайте півгодини. Після цього влийте у форму вино і відправте в духовку ще на 30-40 хвилин. Якщо гомілка і овочі підрум’янюються дуже швидко, прикрийте їх фольгою.

Гомілки індички, запечені з помідорами та оливками

Гомілки індички, запечені з помідорами та оливками

М’ясо виходить м’яким та соковитим.

Інгредієнти:

  • Гомілки індички 3 шт
  • Сіль 1 ч. ложка
  • Перець чорний мелений ½ ч. ложки
  • Сушений мелений часник ½ ч. ложки
  • Італійські трави 1 ч. ложка
  • Рослинна олія 1 ч. ложка
  • Помідори черрі 250–300 г
  • Оливки без кісточок 150 г
  • Часник 6–8 зубчиків
  • Вода 150 мл

Приготування:

  1. Гомілки індички натріть сіллю, перцем, часником та італійськими травами.
  2. Викладіть птаха в змащену олією форму. Додайте помідори, оливки та цілі зубчики часнику. Влийте теплу воду.
  3. Накрийте форму фольгою і відправте в розігріту духовку до 180°С на 1 годину.
  4. Якщо хочете підрум’янити гомілки, зніміть фольгу і запікайте ще 10-15 хвилин.

Соковиті гомілки індички, запечені з вершковим маслом та прянощами

Соковиті гомілки індички, запечені з вершковим маслом та прянощами

За цим простим рецептом птах виходить соковитим і ароматним.

Інгредієнти:

  • Гомілки індички 2 шт
  • Вершкове масло 3 ст. ложки
  • Сіль 1-1½ ч. ложки
  • Перець чорний мелений ½ ч. ложки
  • Пластівці червоного перцю ¼ ч. ложки
  • Паприка мелена ½ ч. ложки
  • Сушений мелений часник 1 ч. ложка
  • Сушена мелена цибуля 1 ч. ложка
  • Сушений чебрець ½ ч. ложки
  • Сушена петрушка ¼–½ ч. ложки

Приготування:

  1. Виставте масло у тепле місце, щоб трохи розм’якло. Після цього масло змішайте із сіллю та всіма спеціями.
  2. Натріть гомілки індички сумішшю, що вийшла, і викладіть у форму для запікання.
  3. Відправте в розігріту до 200°С духовку на пів години. Після цього полийте рідиною з дна форми, прикрийте фольгою і готуйте ще приблизно 30 хвилин. Час приготування може трохи змінюватись в залежності від розміру гомілок.

Гомілка індички запечена в рукаві

Гомілка індички, запечена в рукаві

Маринад для птиці готується лише з трьох інгредієнтів. Але м’ясо довго маринується в ньому, тому виходить соковитим та смачним.

Інгредієнти:

  • Гомілка індички 1 шт
  • Діжонська гірчиця 1 ст. ложка
  • Соєвий соус 1 ст. ложка
  • Мед 1 ст. ложка

Приготування:

  1. Змішайте гірчицю, соєвий соус та мед.
  2. Гомілку промийте і підсушіть паперовими рушниками. Натріть соусом, намагаючись наносити його під шкіру.
  3. Покладіть індичку в миску, накрийте кришкою і заберіть в холодильник на 6-8 годин або більше. Чим довше маринується птах, тим смачнішим він вийде.
  4. За 30 хвилин до приготування дістаньте із холодильника. Покладіть індичку в пакет для запікання та зав’яжіть.
  5. Помістіть у форму і відправте в розігріту до 180°С духовку на 60-80 хвилин. Чим більша гомілка, тим довше вона запікатиметься.
  6. Якщо хочете зробити рум’яну скоринку, акуратно розріжте пакет і запікайте гомілку ще 10 хвилин за температури 200°С.

Медові гомілки індички, запечені в духовці

Медові гомілки індички, запечені в духовці

Гомілки будуть м’якими та соковитими, з рум’яною скоринкою і неймовірним букетом ароматів чебрецю, розмарину та естрагону.

Інгредієнти:

  • Гомілки індички 2 шт
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Рідкий мед 120 мл
  • Соєвий соус 60 мл
  • Курячий бульйон 250 мл
  • Чебрець 1 гілочка
  • Розмарин 2 гілочки
  • Естрагон (тархун) 4–5 гілочок

Приготування:

  1. Гомілки промийте, обсушіть, посоліть і поперчіть.
  2. Змішайте мед із соєвим соусом. Відділіть приблизно ¼, а масою, що залишилася, натріть гомілки з усіх боків.
  3. У форму налийте бульйон, додайте гілочки чебрецю, розмарину та естрагону, а зверху розмістіть гомілки. Щільно накрийте фольгою та зробіть у ній кілька проколів.
  4. Запікайте приблизно 45–55 хвилин за температури 180°С. Після цього зніміть фольгу, змастіть гомілки маринадом і відправте в духовку ще на 15-20 хвилин.