Вчені назвали 3 причини частіше обійматися, які підтверджені наукою

399

Вся справа в гормоні окситоцині. Зібрали 3 причини чому варто частіше обійматися, які підтверджені наукою.

1. Це знижує рівень стресу

Обійми працюють як заспокійливе, тому що знижують рівень гормону стресу кортизолу. Вчені виявили, що його стає менше і в слині, і в крові учасників дослідження.

Як окремий випадок, обійми допомагають менше нервувати через конфлікти. Причому працюють у тому числі як превентивний засіб. Якщо людина з ранку обіймалася, а потім протягом дня посварилася з кимось, вона переживатиме через це менше. Щоб дійти таких висновків, вчені провели дослідження на 404 людях. При цьому обійми діяли приблизно однаково на чоловіків та жінок. Такий ефект пов’язують із впливом гормону окситоцину. Він дозволяє почуватися безпечніше, і тому стресова реакція відчувається менш гостро.

2. Це допомагає почуватися краще

Від психічного здоров’я перейдемо до фізичного. Кажуть, що якщо лікувати застуду, вона пройде за 14 днів, а якщо не лікувати, то за два тижні. Тому що пігулок від неї не існує. Але обійми і тут можуть допомогти. За даними досліджень, у тих, кого частіше обіймали, симптоми при ГРВІ були менш серйозними.

Причому можна було б зробити висновок, що обійми стимулюють імунну систему. Але це не зовсім так. Механізм тут приблизно той же, що і зі стресом (а дослідження проводили ті ж таки вчені). Іноді імунна система реагує надмірно неадекватно загрозі. І це може нашкодити організму сильніше, ніж хвороба. Відчуття безпеки, яке дають обійми (через виділення окситоцину та зниження рівня кортизолу), допомагають імунітету реагувати адекватніше.

Інші вчені вивчали, як обійми впливають на запальні процеси у тілі. Запалення – це реакція імунної системи на хворобу, тому їх відсутність свідчить про здоровіший організм. І ті, хто більше обіймався, показали кращий результат у порівнянні зі своїми менш тактильними товаришами.

Є також свідчення, що обійми допомагають знижувати тиск. Замість ліків їх не пропишуть, але, якщо регулярно обійматися, можна зробити певний внесок у здоров’я свого серця.

3. Це допомагає формувати міцніші зв’язки

Справа, звичайно, все в тому ж окситоцині, який іноді називають гормоном прихильності. Обійми стимулюють його вироблення. А це, у свою чергу, допомагає формувати довірчіші, спокійніші стосунки. Принаймні люди в них починають почуватися так, адже на одному тактильному контакті довіри не збудуєш.



• не пропусти