В Іспанії знайшли величезну давньоримську арену, на якій проводилися перегони на колісницях

206

В Іспанії археологи знайшли руїни великого стадіону, на якому колись проводились перегони на кінних колісницях. Велична споруда була частиною давньоримського міста Велея.

Виявити його вдалося завдяки аерофотозйомці з використанням технології лазерного сканування. Лідар показав, що довжина арени становила 280 метрів, а ширина – 72 метри. Вона вміщала до 5000 тисяч глядачів. Це лише третій подібний майданчик, знайдений на Піренейському півострові.

Перегони на колісницях були популярною розвагою у Стародавньому Римі. У ті часи навіть існувала ціла індустрія зі своїми зірками та фанбазами. Люди приїжджали здалеку, щоб насолодитися видовищем і повболівати за улюбленців.

Лазерна карта міста Велея. Зображення: Provincial Council of Álava

Наявність такого великого стадіону свідчить, що Велея був справжнім мегаполісом за мірками тих часів. Крім арени лідар також виявив вулиці з аркадами, житлові квартали, місця зборів для богослужінь та будівлі, що використовуються для міської каналізації та водопостачання. Все це розкидано на території площею 251 га.

Це відкриття є дуже важливим і ще раз підтверджує, що Велея був великим древнім містом. За його руїнами ховається величезний археологічний та історичний потенціал“, – повідомила Ана дель Валь, заступниця міністра культури та спорту Іспанії.

Мегаполіс Велея розташовувався біля сучасної іспанської провінції Алава північ від країни. Сьогодні там великий археологічний об’єкт Ірунья-Велея, вивчення якого ведеться з 1949 року. Найбільш раннім знахідкам, виявленим у цьому місці, близько 3000 років. Місто ж, на думку істориків, виникло в I столітті нашої ери.