Хелловін 31 жовтня: як святкували в давнину та звідки взялись сучасні традиції?

1026

Костюми нечисті, тематичні  вечірки й ліхтарики з гарбузів на 31 жовтня прижилися серед молоді, хіба що гасла «цукерки або життя» на вулицях в Україні немає. Моторошне свято насправді — це не черговий день продавця листівок і прикрас. День усіх святих має історію в тисячі років, а в нашій місцевості раніше відмічали Діди приблизно у той же час.

Історія Хелловіну

Хелловін заснували кельти, й 31 жовтня за старовинним календарем завершувалося літо й починалася зима. Вперше назву Halloween використали в 1745 році, з англійської «All Hallow’s Eve» — Вечір усіх святих.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада відкриваються ворота до потойбіччя. Добрі й злі духи зі світу мертвих можуть потрапити на Землю. Тож людям треба замаскуватися й перевдягтися в страшні костюми. Чим більше схожі ви на страшного мерця, тим краще сховаєтеся від справжніх мертвих душ. Зараз у подібні традиції вірити важко, але древні кельти вважали саме так.

Хелловін має й інший прототип: свято врожаю Самайн. З листопада в давнину вже починалася зима й 31 жовтня був останній день року. Кельти цього дня ділили врожай, худобу, приносили жертви, просили богів про багатий новий сезон й ворожили. Свято було пишним, з частуваннями й люди обов’язково трималися купи, бо інакше когось могла забрати нечиста сила.

З часом Папа Римський призначив 1 листопада Днем усіх святих, тож Хелловін став днем пам’яті про померлих. Цього дня у VIII столітті в Римі освятили каплицю на честь Всіх Святих і так свято прийшло до всього католицького світу. Сучасне значення Хеловіну як переддень Усіх Святих сформувалося у Франції приблизно в 14-15 столітті, коли люди після епідемій та катаклізмів все частіше задумувалися про значення смерті та Дня Усіх Святих.

Хелловін по-українськи: які обряди проводили вкінці жовтня язичники

Укінці жовтня у слов’ян існувало свято Осінні Діди, яке максимально нагадує обряди Хелловіну за кордоном. Тоді вшановували душі предків, згадували рідних і ставили свічку, аби ті могли знайти дім. Також лишали їжу на підвіконні й готували млинці як символ сонця. Душі померлих приходили у наш світ, щоб подивитися на зібраний урожай і як люди готуються до зими.

У предків просили допомоги в справах, гарного врожаю на наступний рік, ворожили. Зараз традицію можна адаптувати й присвятити час дослідженню свого родоводу, розповісти про життя дідусів і бабусь.

Сучасні традиції Хелловіну

Хоча не всі люди в захваті від костюмованих вечірок у страшних костюмах і гриму з фарбою у вигляді крові, заперечити Хелловін просто неможливо. Свято бачимо у різних фільмах, серіалах з США й воно стало синонімом страхітливого й містичного.

Давній сенс з поминанням предків давно призабувся. Хелловін з «цукерки або життя» перетворився на просто веселе дійство.

Святкування Хелловіну різними народами

  • У США найважливіший ритуал — Ніч пустощів 30 жовтня. Діти вбираються у різних монстрів та нечисть і ходять по місту з гаслом «Цукерки або смерть» (Trick-or-treating). Якщо вони не отримають ласощі, роблять різні «пустощі» власникам будинку: можуть закидати будинок зіпсованими яйцями чи помідорами, обмотати дерева й дім туалетним папером, натискають дзвінок на дверях і тікають. Краще не сваритися з бешкетниками й приготувати великий запас солодощів.
  • В Ірландії розпалюють багаття та влаштовують феєрверки, використовують багато піротехніки. Діти тут, як і в США, перевдягаються в монстрів і намагатимуться вас налякати за плату солодощами. Популярна тут гра «Снап-яблуко», у якій треба ротом ловити солодке яблуко на мотузку.
  • Мексиканці Хелловін святкують 2 дні й проводять маскарад на вулиці. У них свято називається День мертвих. Одягають яскраві костюми й капелюхи та виставляють смішні скелети на вулицях. Духів задобрюють квітами, цукерками, розвішують фотографії та залишають воду й рушник, щоб ті могли «помитися». День мертвих в Мексиці — веселе свято, а розмови про смерть чи вечірки на кладовищі — цілком звична справа.
  • В Японії проводять великий парад на честь Хелловіну, найбільший з них в місті Кавасакі (Kawasaki Halloween Parade). Учасники одягають незвичайні костюми й «відриваються» на повну. А ось ходити до сусідів і щось просити тут просто неприпустимо.
  • У Китаї відзначають Фестиваль голодних духів. Щоб заспокоїти душі померлих, їм жертвують гроші й прикраси з паперу та спалюють усе це. Обов’язково запускають небесні ліхтарики, аби духи знайшли шлях додому.
  • Якщо ви вирушите до Німеччини, зустрічайте свято у замку Франкенштейна. Туристи щиро вірять, що зустрінуть тут дух господаря замку. Німці одягають страхітливі костюми й прикрашають замок.
Поштова картка 1904 року до Хелловіну

Хелловін чи будь-яке інше свято — привід зібратися з людьми, яких ви любите. На гарбузовий пиріг, яблука в сиропі чи для ночі зі свічками й страшилками. Зараз мало людей пов’язують Хелловін з Днем Усіх Святих чи поминальною вечерею. Тож відкиньте сумніви й оберіть для себе найкращий костюм!

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua