Середня температура на Землі оновила історичний максимум

255

Середня температура на Землі 7 липня оновила максимум за всю історію спостережень. Про це свідчать дані Університету Мена (США), який використовує супутникові дані та комп’ютерне моделювання для вимірювання стану планети.

Це вже третій рекорд цього тижня. Так, у понеділок, 3 липня, середня температура повітря на планеті вперше перевищила +17 градусів за Цельсієм. У вівторок, 4 липня, вона склала вже +17,18 градуси, а в четвер, 7 липня, досягла +17,23 градуси.

Наприклад, у китайському повіті Цзінсін погода минулого четверга була виснажливо небезпечною — стовпчик термометра піднімався до 43,3 градуса за Цельсієм.

Кліматолог з Університету Пенсільванії Майкл Манн, посилаючись на дослідження 2021 року, зазначає, що це найспекотніші дні як мінімум за останні 120 тисяч років — з часів льодовикового періоду.

При цьому вчені відзначають, що це є ознакою значно серйознішої проблеми. Точні цифри не такі важливі, як те, що їх викликає. Йдеться про так зване Ель-Ніньо – це циклічні коливання температури поверхневого шару води екваторіальної частини Тихого океану, що впливають на глобальний клімат.

Загалом кліматологи зазначають, що в океанах, якими покрито 70% земної кулі, вже кілька місяців спостерігається рекордна спека. І є висока ймовірність формування нового Ель-Ніньо вже у другій половині року. Це може призвести до руйнівного буйства стихії в різних куточках планети, вважають вони.



• не пропусти