Дієта при диспепсії: що можна, а що не можна

9971

196d683cc51838f5c14c41313b4d

Диспепсія – це порушення нормальної функції шлунка, пов’язане або з ферментною недостатністю або порушенням харчування. Діспепсію шлунка часто називають ледачим шлунком або нетравленням шлунка. Все це назви одного й того ж синдрому, який може з’являтися при самих різних захворюваннях або фізіологічних станах. Основним симптомом диспепсії є хворобливе і уповільнене перетравлення їжі. Лікування диспепсії шлунка комплексне, залежить від причини, що призвела до розвитку синдрому, але основним незмінним моментом є дотримання правильної дієти, про яку ми і поговоримо. А також медикаментозне лікування з допмогою препаратів

Вибираємо дієту при диспепсії

Щоб вибрати правильну дієту при диспепсії, треба спочатку з’ясувати характер порушень.

Розрізняють такі види диспепсії шлунка:

  • Бродильна диспепсія , яка виникає в результаті надмірно великого вживання солодощів, мучного, капусти, фруктів і бобових. Виявляється метеоризмом і відчуттям важкості після їжі.
  • Гнильна – розвивається в результаті надмірного вживання білкових продуктів, зокрема м’яса, і поганого виведення шлаків. Виявляється розвитком частою діареї.
  • Аліментарна – виникає при тривалому порушенні харчування і проявляється хворобливістю і почуттям тяжкості після їжі. У калі можуть бути присутніми шматочки неперетравленої їжі.
  • Жирова – виникає як реакція на надмірне вживання дуже жирної їжі. Виявляється почуттям тяжкості після їжі, нудотою і світлим жирним стільцем.

Що з цього випливає?

  • При бродильної диспепсії шлунка в раціоні харчування повинні переважати білкові продукти і бути відсутнім вуглеводи.
  • При жирової діспепсііследует виключити жири тваринного походження і включити трохи рослинних.
  • При гнильної диспепсії шлунка в раціоні повинні переважати рослинні вуглеводи, а білків повинно бути зовсім небагато, і тільки легко засвоювані. М’ясо їсти не можна!
  • При аліментарній диспепсії необхідно повністю налагодити нормальне харчування.

Загальні правила для дієти при диспепсії

  • Харчування має бути частим, дробовим і невеликими порціями. Треба їсти так, щоб пройшло відчуття голоду, але залишилося відчуття неповного шлунка. Для цього є потрібно повільно, ретельно пережовуючи кожен шматочок і маленькими порціями. В цілому вся їжа повинна бути розділена на 5-6 разів.
  • Не можна їсти за 2 години до відходу до сну. Лягати спати треба не голодним, але і не ситим.
  • Не можна за їжею читати або дивитися телевізор. Привчіть себе до того, що час їжі недоторканне і призначене тільки для цього.
  • Їсти треба спокійно і неквапливо. Якщо вже зовсім немає часу, то випийте склянку кефіру.
  • Їжа повинна бути корисною, тобто або приготовленої на пару, або запеченої, або звареної. Вона не повинна бути занадто жирної, але і не повинна бути абсолютно прісної, так як провідником вітамінів в клітини є жири.
  • Всі продукти повинні бути або варені, або печені, навіть фрукти і овочі.
  • У раціоні харчування обов’язково повинні бути присутніми перші страви (бульйони і супи).

Що треба виключити

  • Повністю відмовитися від фаст-фуду, харчових приправ і ароматизаторів, швидких перекусів і поспішного ковтання «на льоту».
  • Відмовитися від кави і сигарет, а також алкоголю. Чашечка кави з сигаретою вранці – це ваш найстрашніший ворог.
  • Гостре, пряне, смажене, копчене, солоне, мариноване – нічого з цього не можна!
  • Відмовитися від зажарок і пасерування.
  • Не можна їсти занадто гаряче або надмірно холодну. Тобто суп або чай повинні бути негарячій, а вода – не з холодильника. Все повинно бути помірної температури.
  • Сиру воду з-під крана і газовану пити не можна.
  • Дріжджове тісто, консерванти, томатну пасту, сирі фрукти і овочі, рис і фруктові соки треба повністю виключити.
  • Переїдання і голодування неприпустимі. Тільки при аліментарній диспепсії може бути призначено добове голодування – і потім загальна дієта при диспепсії до повного одужання.