День захисту дітей: 5 сучасних книжок для подолання стресу від війни

553

Як в українських сім’ях ще донедавна святкували День захисту дітей? Просто як День дитини, погодьтеся. Купувалися солодощі, символічні подарунки – тобто, про захист, як такий, в цей день взагалі не йшлося. Після 24 лютого все змінилося: батьки мали дбати саме про захист своїх дітей. Причому, як в фізичному, так і в психічному плані. Адже сучасні українські діти опинилися в новій реальності. Із уроками в укриттях, обстрілами, звістками про постражладих та загиблих… І тією чи іншою мірою їхня психіка біла травмована.

Тому напередодні Дня захисту дітей хочеться поговорити про те, як допомогти нашим дітям захиститися від жорстоких реалій сьогодення, як вберегти їхнє дитинство. Психологи стверджують, що в стресовій ситуації для дитини дуже важлива реакція батьків. Що впевненіше поводяться батьки, то захищеніше почуваються діти.

Проживати різні складні ситуації і знаходити вірні виходи з них допоможуть і книги. Ми підібрали 5 сучасних книжок відомого українського видавництва “Ранок”, написаних для сучасних українських дітей та з огляду на обставини їхнього непростого дитинства. В них м’яко і поступово розповідається про потрібні речі.

“Дім”. Катерина Тихозора

Ця книга розповідає історію хлопчика, який був вимушений полишити свій дім, зруйнований через початок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Оповідь ведеться від імені хлопчика й описує його відчуття дорогою до безпечного місця – іншої країни. Чи стаєш ти бездомним, якщо твій дім зруйновано? Що таке дім і де його шукати, якщо зненацька втратив? У кінці книги ми дізнаємося, що дім завжди у твоєму серці. Малюнки до книги авторки Катерини Тихозорої створив талановитий український художник Олександр Продан.

“Зеро”. Юлія Ілюха

Потужна історія про дівчинку Лілю, яка мешкає з мамою в селі на Донеччині, в сірій зоні. Така собі різдвяна повість, де на диво годі й сподіватися.

На долю Лілі випало немало трагедій і проблем. Взяти хіба те, що вона у своєму місті аутсайдерка за фактом народження. Не маючи дому ніде, не почуваючи себе собою та не маючи й натяку на нормальне щасливе життя. Це міг бути твір про різдвяне диво, от тільки живуть герої на хуторі в сірій зоні, де диво буде, якщо тебе не розріже навпіл міна на твоєму ж городі. За такого життя вимоги до різдвяного дива не надто високі. Адже «у цьому екстремально поганому світі навіть норма буде правити за справжнісіньке диво».

Так, розповідь могла б бути типовою історією переродження та успіху, якби не кілька особливих деталей. Насправді Лілю звати не Лілею, і «сірою» її складно назвати. Коли ти інакша, злитися з оточенням не вийде.

“Новітня війна”. Ніна Фіалко

Авторка Ніна Фіалко відважилась написати низку оповідок, де спробувала доступно розкрити і самі події, і участь дітей у коловороті війни… Когось війна ледь зачепила, когось морально травмувала, а ще когось випробувала на людяність.

Ця книжка не для дітей, а про дітей війни, і хоч вона й адресована передовсім дорослим читачам, проте зорієнтована і на сімейне прочитання.

“Пасіка Україна та інші казки з війни”. Дара Корній

Які часи, такі й казки. У своїй новій книжці відома українська письменниця Дара Корній вплела у казки реалії повномасштабної війни. Де поряд зі звичайними людьми землю сміливо захищають тварини, духи природи та навіть міфічні істоти. Всі вони допомагають боротися зі злом. Тут і привид Києва, і бабай з Чорнобаївки, і Рудий лис і навіть глиняний півник.

Легенди минулого переплітаються із сьогоденням, щоб створити нові добрі історії про незламний український дух. Коли всі герої пліч-о-пліч відстоюють своє майбутнє, надихаючи сміливістю, відданістю, мудрістю і стійкістю.

«— Як ти, Півнику? — заскрипіла дверцятами шафка.
— Тримаюся. І ти тримайся, шафко. Бачиш, усі стіни попадали і не тільки нашої кухні, а й усього міста. Вони попадали, а ми ні. Може, то ми з тобою тримаємо нашу стіну, а не вона нас? Тому ми мусимо триматися. Хтось мусить тримати цей світ і стіни цього міста. Щоб до нього знову повернулося життя», — цитата з книги «Пасіка Україна».

“Юна. Війна”. Світлана Вертола

Юна та Рома опиняються в епіцентрі подій 2014 року. Їхнє рідне місто — Іловайськ, але від початку війни Юна їде в Київ, а Рома залишається в окупації.

Чи зможуть вони зберегти свої почуття? Чи розділить їх війна? Повість написана від імені Юни і Роми почергово, тому читачі зможуть побачити хід думок та емоції кожного з героїв.

добірку підготували у видавництві «Ранок»
спеціально для vsviti.com.ua