11 атмосферних книжок, які допоможуть пережити цю осінь

4624

Ніяк не можете змиритися з тим, що літо скінчилося, а температура на градуснику продовжує йти вниз? Врятувати від такого настрою може тільки хороша історія. Тож беремо в руки книжку з нашої добірки та ховаємося від реальності:

1. Єнс Крістіан Грендель «Тиша в жовтні»

Якщо ви думаєте, що в нас холодна осінь, значить ви ще не бачили осінь скандинавську. Вона сіра та сира, туманна та темна, дрімуча та довга. І серед такої от осені, від головного героя йде дружина. Уся історія побудована на його монологах та роздумах: чому?

Чоловік слідкує за колишньою дружиною: він знає, де та знаходиться, завдяки випискам із банку. Й усвідомлює, що жінка прямує тим маршрутом, що вони колись склали собі разом. Тоді, коли тільки закохалися та поєднали свої долі.

2. Роджер Желязни «Ніч у тужливому жовтні»

А цю історію розповість нам не чоловік і не жінка. Точніше, навіть, не людина, а пес. Пес на прізвисько Нюх. Разом із господарем він живе в туманному осінньому Лондоні.

На цих двох чекає захоплива пригода, адже прийшов момент, який повторюється лише раз на кілька десятиліть. Чарівна ніч Хелловіну припадає на повний місяць. А це значить, що межі з тим світом повністю стерті, а добро і зло змагаються прямо на англійських вуличках.

3. Джон Ірвінг «Правила виноробів»

Штат Мен, улюблений штат Стівена Кінга. Немов колиска самої Америки, де пахне теплою осінню, яблуневим сидром та димом від багаття.

Книга про людські долі, любов до виноробства та життя в Штатах, яке буває не таким уже й сонячним. За цією історією зняли однойменний атмосферний фільм, але якщо вам він сподобався, то і книга стане додатковою порцією естетичного задоволення.

4. Макс Фрай «Ключ із жовтого металу»

Стара Прага, теплий Краків та вітряний Вільнюс. Ці міста, немов створені для осінньої пори. Історія просякнута описами місцевих кав’ярень та вузьких вуличок. Таємницями та легендами кожного міста, у якому побував головний герой. Не дивуйтеся, якщо й собі захочете влаштувати таку подорож, коли книжка закінчиться.

5. О. Генрі «Останній листок»

Здається, американська класична проза відрізняється від усього коли-небудь написаного. У ній є особлива риса, якої більше немає в літературі жодної країни. А О. Генрі — займає особливе місце у великій американській літературній душі. Він мовби голос мудрості, спокою та затишку. Хіба не те, що треба восени?

Прониклива новела про останній листок насправді зовсім коротка, але залишить слід у пам’яті назавжди.

6. Рей Бредбері «Напередодні Дня всіх святих»

Містер Смерч запрошує всіх потрапити в його світ. І, якщо пощастить, повернутися. Історія призначена для підлітків, але й дорослі оцінять її атмосферний хеловінський присмак. Філософські роздуми про життя і смерть, містичні легенди та місцями дитячі казки — усе це Бредбері вміло поєднав.

7. Гао Сінцзянь «Осінні квіти»

Коротка й сумна історія від одного з найвідоміших авторів Сходу. Вона про любов та дружбу — найсильніші відносини між людьми. А ще, про спогади, щастя, і, звісно, про осінь. Історія про любов, дружбу, спогади, осінь, щастя й дощ. Це роздуми чоловіка, якому вже за 50, і все що він має за плечима — спогади. А перед ним — осінні квіти, хоч останні, але такі чарівні.

8. Мілан Кундера «Нестерпна легкість буття»

Легкість буття може й нестерпна, а от легкість рядків майже не відчувається. Роман читається на одному диханні, його можна прочитати за день, або ж, принаймні, за тиждень.

Він про любов і Прагу, він про любов до Праги. Любов до життя й до себе. Окупована Прага стала для двох головних героїв особливим місцем. А, після прочитання, й у вашому серці займе маленький куточок.

9. Рей Бредбері «Ліки від меланхолії»

І знову Бредбері — цей казковий рятівник, який може кожного з нас вберегти від осіннього смутку. Ця книга — збірка історій, різних, але атмосферних, теплий, приємних. Ніби на руках у тебе муркоче кіт, так лягає в уяві кожен рядок зі збірки.

«Коли все втрачено, залишається надія» — цитата з одного оповідання точно описує всю атмосферу збірки. Навіть у часи найбільшого смутку, серед цих історій знайдеться місце для посмішки читача.

10. Михайло Булгаков «Записки юного лікаря»

Булгаков — це така ж класика, як і О. Генрі, тільки вже російська. Один із тих авторів, який виходить за межі країни та має попит у всьому світі. А ця його розповідь, про юного лікаря, який починає проходити практику в покинутому селі, де ніхто й не турбується своїм здоров’ям. Та лікар сповнений ентузіазму, а записки його такі щирі, що читаються на одному диханні.

11. Ошо «Життя. Любов. Сміх»

Ошо вважав, що три цих явища, життя, кохання та сміх, роблять нас людьми. Вони є найважливішими та фундаментальними. Кожне життя позбавлене сенсу, якщо в ньому немає інших двох складників. Адже життя — це подарунок, який ми вже маємо. Любов — найцінніше, що ще можемо знайти. А сміх — розрада та відпочинок. Він дає змогу розслабитися та сповнитися новими життєвими силами. Саме те, що потрібно, в осінню пору.

Ну що, захотілося перечитати одну із цих книжок? Якщо так, то яку?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти