10 книг про історію України, щоб вивчати минуле із задоволенням

3270

Якщо ви не любили вивчати історію в школі чи мали занудного вчителя, обов’язково відкрийте для себе нові й захопливі видання. Як мови можна вивчати через улюблені книги й серіали, так історія свого народу відкривається в цікавих інтерпретаціях. Сторінки українських звитяг найкраще пізнавати в історичних романах або через життя видатних українців.

У піснях, мистецтві й виставах уже втілили багато епізодів, але найбільш доступно вивчати історію України з книг. Читайте про свою історію разом із дітьми чи придбайте щось для себе з цього десятка видань:

1. «Історія України-Русі», Микола Аркас

Книга Миколи Аркаса вперше вийшла у 1908 році та ввібрала всі знання про історію нашого народу до початку XX століття. Це не сухі факти про українців, а фото, описи побуту й життя різних верств населення. Як жили слов’яни? Що спонукало княгиню Ольгу до помсти? Як запорожці збиралися в похід? Чому дуже важливими були друкарні? Про все це ви прочитаєте в цій книзі.

«Історію України-Русі» Аркас створив найперш для сина, аби розповісти про події в різні історичні періоди. Книга написана легкою мовою, з фото, описами й любов’ю до свого народу.

2. «Холодний Яр», Юрій Горліс-Горський

Єдина книга детальних спогадів про козаків Холодного Яру та їх боротьбу в 1919-1921 роках. Автор книги розповідає історію від власного імені: про побратимів, сміливість, боротьбу за незалежність, любов.

Україна вже сотні років веде визвольну боротьбу, й спогади про битви та мужність наших предків надихають і зараз. Холодний Яр лишається сакральним місцем для українців і символом опору більшовицькій владі.

3. «Донбас: радість і біль», Роман Коваль

Події сучасної російсько-української війни 2014-2020 років показані через її учасників. Спогади командирів та простих бійців, волонтерів і журналістів показують війну такою, як вона є. Кожна історія — це чиєсь врятоване життя, бій від першої особи, відновлення після поранень, перші ротації чи портрет одного з героїв України.

Ми творимо історію України щодня й навіть цієї миті. Саме завдяки військовим і волонтерам життя триває. А як воно триває для самих захисників, можна дізнатися з книги.

4. «Знай наших», Юрій Журавель

На кожному розвороті ви знайдете історії видатних співвітчизників: митців, співаків, поетів, політиків, князів і військових від часів Ахілла до сучасності. Автор ілюстрував кожну історію дотепним або просто красивим малюнком, тож забути ці розповіді буде неможливо.

Герої оживають і їх можна пізнати з нового боку та пишатися своєю нацією ще більше. Адже саме українці відкрили рентгенівські промені, гелікоптер та стендап, були геніями балету й театру, захоплювали своїми промовами й знаннями.

5. «Історія України від діда Свирида», Дід Свирид

Письменник Іван Довганич вирішив взяти роль Діда Свирида, щоб популярно й просто розповідати про історію України. Персонажі книги розмовляють діалогами, навіть сваряться, і з кожною сторінкою ми опиняємося у вирі подій минувшини. Історія тут подана достовірно, але з аналогіями сучасного життя. Розповіді нагадують казки, й так часто справжнє життя куди дотепніше й цікавіше за вигадки.

6. «100 важливих подій Історії України», Юрій Сорока

Автор зібрав важливі події, які сформували сучасну Україну. Століттями пропаганда стирала наше минуле, здобутки українців нахабно крали чи забороняли. Ми довго боролися за можливість вивчати історію без міфів і викривлень, а ця книга допоможе відновити «пробіли».

Ви дізнаєтеся про відкриття Трипілля, заснування ПЛАСТу, першу Конституцію, літак «Мрія» та інші знакові події від часів перемог скіфів і козаків до сучасних спортивних досягнень.

7. «Короткий курс історії України», Олександр Палій

Ця книга на 450 сторінках вмістила весь досвід і звитяги наших предків. Щоб скласти в голові пазл і поновити знання з історії України різних епох, достатньо й короткого курсу. Автор створив змістовний посібник для школярів, студентів чи просто новачків у вивченні історії України. Книга написана просто, а основні події проілюстровані.

8. «Історія України від первісних часів до сьогодення», Марія Тахтаулова та Сергій Жуков

Кожен сухий факт «оживає», якщо додати малюнок і все показати на прикладі. Книга нагадує мінімузей, який можна носити з собою. Вивчати життя первісних «українців», свята, традиції, скульптуру, міфологію з картинками цікаво не тільки в 10 років. Ця книга захоплює в будь-якому віці й дуже просто дозволяє перетворитися на експерта з історії.

9. «Крута історія України від динозаврів до сьогодення», Інна Ковалишена

Ще одна на 100% не нудна історична книга для дітей. Четверо друзів досліджують історію й запрошують у подорож і вас. Разом із Дмитриком, Сашком, Ясею та їх друзями ви будете мандрувати й дізнаєтеся про різні історичні постаті й періоди. Історія може бути крутою та яскравою. Читайте й подивіться на процес викладання по-новому.

10. «Мальована історія незалежності України», Брати Капранови

Книга скоріше нагадує комікс, де на кожному розвороті герої творять незалежну Україну. Усього на 80 сторінках можна вивчити хронологію становлення нашої державності, дослідити новий для себе факт чи захопити вивченням історії дитину. Чудово підійде для знайомства з історією перед вивченням цього предмету в школі.

Вивчати знакові моменти шляху до незалежності в історичний час іще цікавіше. Це пізнання допомагає усвідомити себе українцями та частиною довгої хронологічної стрічки. Сучасні книги вже не мають нічого спільного з сухим шкільним підручником. Вивчайте історію без занудства з дітьми чи для себе, а наша підбірка допоможе обрати класну книгу.

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua