Що таке «мінімалістичний понеділок» і як він допомагає виконувати завдання не напружуючись

114

Головне правило – працювати з розумом, а не на знос.

Що таке мінімалістичний понеділок

Це підхід до продуктивності, який популяризувала TikTok-блогер Маріса Джо. Його суть у тому, щоб по понеділках робити якнайменше роботи і брати на себе відповідальність за мінімум необхідних завдань, присвячуючи залишок дня тому, що змушує добре почуватися.

На перший погляд, відмова від наполегливої ​​праці в понеділок здається поганою ідеєю. Зрештою світові начхати, що ми втомилися і перевантажені, — у нас все ще є рахунки, які треба оплачувати, робота, яку треба виконати, та проблеми, з якими треба розбиратися. Отже, розслаблятися в перший день тижня просто не варіант.

Однак відсутність перепочинків неминуче призводить до вигоряння. Мінімалістичний понеділок пропонує приділяти пріоритетну увагу здоровому балансу між роботою та особистим життям і працювати не з запеклою завзятістю, а з розумом, викреслюючи пункти зі списку справ і не забуваючи при цьому про свій ментальний стан.

Як застосовувати підхід на практиці

Займатися плануванням у п’ятницю

Звичайно, життя сповнене сюрпризів, але зазвичай у п’ятницю ми вже приблизно знаємо, що нас чекає наступного тижня. Тому, перш ніж піти з роботи і з головою поринути у вихідні, витратите час на планування. Подумайте, чим вам належить займатися і як ви можете полегшити життя.

Наприклад, якщо ви знаєте, що четвер буде особливо завантаженим днем ​​і ви звільнитесь пізно, можна заздалегідь приготувати вечерю або замовити доставку. Або, якщо вам треба виконати багато дрібних доручень протягом тижня, наприклад розіслати листи або обдзвонити клієнтів, можна їх згрупувати, виділити ранок або пів дня і розправитися з усім одним махом.

Готовий план допоможе спокійно розпочати роботу в понеділок, не турбуючись про новий тиждень.

Відпочивати до та після роботи

Одна з основних причин вигоряння полягає в тому, що ми недостатньо відпочиваємо. Ми ніколи по-справжньому не відключаємось, продовжуємо відповідати на повідомлення від колег у неробочий час та дозволяємо робочим завданням безкоштовно займати наші думки 24 години на добу 7 днів на тиждень. Саме тому важливо дозволяти собі розслаблятися до роботи та після роботи. Ранковий та вечірній відпочинок дає вам перезавантаження, необхідне для вирішення завдань наступного дня.

Знайдіть заняття та хобі, які допомагають вам «скинути налаштування» та відновитися, і додайте їх у свій розпорядок дня. Телефон на цей час краще відкласти подалі, інакше по-справжньому вимкнутись не вийде. До роботи з’їжте здоровий сніданок і зробіть зарядку, щоб відчути приплив енергії, а потім зробіть щось кумедне своїми руками, почитайте книгу або подивіться улюблений серіал.

Немає «хорошого» чи «поганого» способу розслабитися. Вибирайте те, що підходить вам найкраще.

Розподіляти завдання по терміновості та важливості

Довгі списки справ можуть видаватися стомлюючими. Вихід – сортувати завдання по терміновості та важливості. Наприклад, за допомогою матриці Ейзенхауера, яка пропонує ділити завдання на чотири категорії: термінові та важливі; нетермінові, але важливі; термінові, але неважливі; нетермінові та неважливі.

Термінові завдання – це ті, які потрібно виконати в першу чергу або до певного терміну, а важливі не термінові можна відкласти на час, доки ви до них не дістанетеся. Наприклад, зробити презентацію сьогодні о 17:00 – це важливо та терміново, а підготувати звіт до кінця місяця – важливо, але не терміново.

Подібна організація списку справ не лише спростить його, а й звільнить вас від зайвого стресу. Те, що потрібно зробити, перестане здаватися таким непосильним, і ви впораєтеся з усім набагато швидше, ніж думаєте.

Використовувати тимчасові блоки

Цей метод тайм-менеджменту особливо стане в нагоді тим, хто хоче поєднувати кар’єру, особисте життя та дозвілля, але не уявляє, як усе встигати. Він у тому, щоб виділяти певну кількість часу кожної задачі чи групи схожих завдань. Коли у вас є чіткі блоки, ви не витрачаєте час на перемикання між справами, довше зберігаєте концентрацію уваги і виконуєте все швидко і ефективно.

Тимчасові інтервали можна виділяти на все, чим ви займаєтеся протягом дня, включаючи не тільки робочі справи, а й обідню перерву, а також ранкові та післяробочі справи. Найскладніші завдання плануйте за своїм хронотипом: якщо ви жайворонок, ставте блоки для них на ранок, якщо сова — на вечір.

Не дозволяти понеділку диктувати, як пройде тиждень

Зрештою нашому контролю піддається далеко не все. Одні понеділки будуть більш складними та завантаженими, ніж інші, і це нормально. Все, що можна зробити, — залишатися гнучким, бути готовим до сюрпризів і вміти пливти за силою.

Здоровий та продуктивний мінімалістичний понеділок може допомогти у досягненні успіху, але він не повинен впливати на решту тижня. Якщо щось пішло не так, не варто дозволяти одному невдалому дню задавати тон іншим.



• не пропусти