10 українських замків, біля яких обов’язково треба зробити селфі

17212

В Україні відкриті для відвідування замки легендарних королів та загадкових алхіміків, а у деяких навіть можна пожити.

Занедбаних замків та палаців на українських землях більше ніж вцілілих. Фактично у кожній області можна віднайти будівлю чи її залишки, яка раніше слугувала житлом знатної особи. Але за радянських часів ними не опікувались та використовували як склади, санаторії, госпіталі, інтернати чи військові частини. І зараз їхній стан не найкращий. Однак серед них є замки, які збережені чи відреставровані. Вони розкидані територією України та залишаються маловідомими.

ТСН.Туризм підготував список найкращих замків України, які варто обов’язково відвідати.

Замок “Радомисль”

Замок розташований у місті Радомишль Житомирської області. Будівля відновлена та добудована з руїн млину, закладеного 1902 року.

Під час відбудови замку будівельники знайшли залишки паперової фабрики, закладеної у XVII столітті. Її заснував архімандрит Києво-Печерської Лаври. До цього про папірню знали лише з літописів, але, де вона розташовувалась, було загадкою.

Замкову паперову фабрику відновлено – тут налагоджено виробництво паперу за технологіями XVII століття. Кожен охочий може навчитись цього ремесла від майстрів папірні.

В одній із залів створено Музей української домашньої ікони XVII-XX століття. Він налічує близько 5 тисяч екземплярів з різних куточків України. Тут можна прогулятись самостійно, замовити екскурсію та зробити атмосферні фото.

У будівлі працює трапезна, виконана у середньовічному стилі. Основна прикраса зали – величезна піч, у якій можна засмажити цілого кабана. Стелю трапезної піддержують масивні балки, а світло до неї потрапляє через замкові віконця. Все продумано до найменших деталей, так що можна уявити, як жили та бенкетували наші предки.

У замкові “Радомисль” працюють бенкетна, концертна та конференційна зали.

Готель обставлений у дусі середньовіччя, кімнати тут – від скромних келій до королівських покоїв. Доба в апартаментах для двох коштує від 1300 грн буднього дня та від 1500 грн у вихідний. Кожна з них обставлена ексклюзивними та раритетними меблями. Причому, кімнати витримані у стилях різних країн: Польщі, Литви, Німеччини, Бельгії, Білорусі, Англії чи Франції.

Навколо замку розбито пейзажний парк зі скульптурами, містками та двома природними водоспадами на річці Мика.

Замок “Білий Лебідь”

Замок розташований на околиці села Меджибіж Хмельницької області. Тут у Південний Буг впадає річка Бужок, звідки і походить назва села – “Між Бугами”.

Історія оборонних споруд Меджибіжу розпочинається від XII століття. Тоді він був дерев’яною фортецею на земляних валах.  А кам’яні мури з’явились лише через два століття.

Сучасних обрисів замок набув не одразу. Спочатку заклали стіни товщиною близько 2-х метрів, потім добудовані дві вежі: Лицарська та Офіцерська. В останніх товщина мурів сягає 4 метрів, а висота – 17 метрів.

У XVI столітті східну сторону укріпили п’ятипелюстковим бастіоном з бійницями для стрільби. Ця добудова тепер робить укріплення впізнаваним.

Свою назву замок “Білий лебідь” отримав 1846 року, коли й без того цікава архітектура була оздоблена та доповнена новобудовами у романтичному стилі, а стіни покрили білим вапняним тиньком.

На території Меджибізької фортеці стоїть Церква святого Миколая, яку неодноразово перебудовували, а в радянські часи зазнала руйнувань. Однак тепер вона відреставрована.

Замок багато разів захоплювали, а найбільших руйнувань він зазнав після приходу більшовиків. Тоді у його приміщеннях розмістили маслозавод. А після закінчення Другої світової війни замок дозволили розбирати на будматеріали для селян. Лише від 1967 року його почали досліджувати та охороняти на державному рівні.

У Меджибізькому замкові обставлено кілька музеїв: історії, етнографії та голодомору.

Щороку перед Днем незалежності України у цитаделі проводять фестиваль “Стародавній Меджибіж”. Реконструюють історичні події, відбуваються постановочні середньовічні бої, а фортецю заповнюють туристи. Торік фестиваль не відбувся, однак організатори в соцмережах обіцяють провести дійство 2017 року.

Графік роботи замку – від 09:00 до 18:00. Вартість входу – 15 грн, а екскурсії – 50 грн. Працює щоденно, крім понеділка.

Меджибіж приваблює туристів не лише мурами твердині. Околицями протікають дві річки, а неподалік розташований гідрологічний заказник Башта. Тому сюди їдуть шанувальники зеленого туризму та охочі пожити просто неба у наметах.

У Меджибожі та сусідніх селах працює кілька готелів. Вартість номера для двох – від 400 грн.

Замок Радзівілів

Замок розташований у селищі Олика Волинської області. Його також називають – Олицький. Навколо будівлі зберігся парк, оточений кількома озерами, поряд протікає річка Путилівка.

Замок заклав XVI століття канцлер Великого князівства Литовського Микола-Кшиштоф Радзівіл. Із родини поміщика вийшло близько півтора десятка видатних людей: канцлери, гетьмани та єпископи.

Олицький замок неодноразово перебував у облозі, однак жодного разу його не взяли. Він збудований у формі квадрата, кути якого захищені могутніми бастіонами. Один з них добре зберігся до наших часів. Внутрішній двір прикрашає сквер з алеями та клумбами.

Рови та деякі додаткові споруди частково збереглись до наших часів. Однак все потребує реставрації. Сам замок зберіг благородні риси лише ззовні. Заїхати до нього можна мостом, що в давнину підіймався. Він веде до в’їзної вежі.

Поряд з Олицьким замком стоїть Колегіальний костел святої Трійці. На його фасадах збереглись залишки приголомшливих сакральних картин та барельєфів. Збудований на кошти Радзивілів, за прикладом італійського костелу Іль-Джезу. Від 2013 року його реставрують, але відновлення не завершено.

В Олиці зберігся один з найстаріших на Волині мурованих костелів XV століття, залишки католицького цвинтаря та вежа Луцької брами. До містечка веде дорога, встелена 6-гранною бруківкою, що закладена за часів Радзівілів. Найкраще збережена ділянка між Оликою й трасою Луцьк-Рівне.

У замкові розміщується лікарня для психічно хворих. Тому, оглянути можна фасади, двір, залишки оборонних валів, костел та парк. За попередньою домовленістю можна замовити екскурсію відкритими для огляду місцями та заглянути до костелу.

Замок Любарта

Замок розташований у  місті Луцьк. Окрім замкової цитаделі, частково збереглись мури та вали, які оточували старе місто. Із старовинних споруд: вежа Чарторийського, будівлі де засідав єпископ, Кафедральний костел та мережа стародавніх підземель з цілими підземними залами.

Замок Любарта вважається одним з найбільших і найстаріших на території України. Побудований останнім князем Галицько-Волинського князівства Любартом Гедиміновичем у XIV столітті. Він служив резиденцією князя, а після об’єднання Литовського князівства та Королівства Польського тут засідала королівська влада.

Луцький замок – єдина в Україні державна столична резиденція, що збереглась до наших часів.

Цитадель, це три по-різному декоровані башти: В’їзна, Стирова та Владича, об’єднані 12-метровими оборонними мурами. В’їзна вежа має висоту 27 метрів, Стирова – 23 метри. На подвір’ї цитаделі збереглись Шляхетський та Єпископський будинки.

Збаразький замок

Замок розташований у місті Збараж Тернопільської області.

Він збудований на кошти аристократа Речі Посполитої Христофора Збаразького у XVII столітті. У процесі будівництва поєднано архітектуру палацу та фортеці. Тому замок по своєму унікальний. До центральної в’їзної вежі через рів веде міст.

Збаразький замок неодноразово штурмували, його спалювали, а також у ньому розміщувався цукровий завод. Після приходу радянської влади військові каземати, які не використовувались, підірвали. А після Другої світової війни – був на межі повного руйнування. Все, що збереглось після бойових дій, жителі розбирали на відновлення своїх будівель. Лише 1994 року держава взяла його під охорону.

Найкраще зберігся головний палац. Радянська влада розміщувала тут будинок піонерів.

Тепер у відновлених замкових залах розташовується краєзнавчий музей. У ньому представлено більше ніж 11 тисяч експонатів. Серед них колекції монет, відзнак, антикварних меблів, скульптур та пергаментів. Хол замку прикрашає картинна галерея. У ній переважно представлені світлини та картини осіб, які мали прямий стосунок до твердині. На другому поверсі представлені ікони, пергаменти та сакральні речі різних конфесій XVII-XIX століть. У замкові представлена колекція середньовічної зброї. Це тільки невеликий перелік цінностей, що зберігаються тут. Експонати зібрані з шести країн.

Збаразький замок  відкритий для відвідування зазвичай від 09:00 до 20:00, а взимку до 18:00. Вартість вхідного квитка – 20 грн. Екскурсія до 10 людей – 50 грн.

Навколо замку розбитий чималий парк та частково збережені бастіони. Тут можна провести вікенд, або спланувати туристичний маршрут Тернопільщиною. В місті працюють кілька готелів. Вартість двомісного номера – від 300 гривень.

Місто розташоване на відстані 24 км від Тернополя. Автобуси курсують з Тернополя до Збаража погодинно.

Підгорецький замок

Замок розташований у селі Підгірці Львівської області. Він був закладений у XVII столітті для коронного гетьмана Станіслава Конецпольського.

Підгорецький замок входить до популярного туристичного маршруту “Золота підкова Львівщини”. Названий так через географічне розташування пам’яток, що до нього входять.

Будівля розташована на підвищенні, тому від неї відкриваються краєвиди на багато кілометрів. Замок оточений кількома ярусами терас з масивними перилами. Вони слугували не лише для прогулянок, але й для оборони.

Замок симетричний, а дах увінчують два шпилі з загадковими фігурами. Це статуї людей, які тримають у руках золоту кулю та кулю, що символізує рух молекул. Подейкують, що їх встановили за наказом одного із власників маєтку – Северина Жевуського, який був алхіміком.

З півночі та півдня навколо будівлі збереглися два парки: Італійський та Французький. Перший – це галявини з деревами на кількох каскадах. Через Французький парк до Костелу святого Йосипа тягнеться 300-метрова алея. Храм служить усипальницею, має симетричну круглу форму, вхід прикрашає низку колон та портик, на якому зберігся напис латинською та скульптури святих.

2008-го року замок потрапив до списку 100 пам’яток світу, що потребують негайної реставрації. Наразі він закритий для екскурсій. Однак архітектура твердині та костелу незвична та унікальна для України. І навіть прогулянка садибою подарує незабутні враження.

Замок розташований за 89 км від Львова. Місцеві туристичні фірми пропонують проїхати маршрутом “Золота підкова Львівщини”. До нього включають: Олеський, Підгорецький, Золочівський та іноді Свірський замки. Такий маршрут буде коштувати від 250 грн з особи. У вартість входить перевезення та екскурсія. Додатково потрібно оплатити вхід до замків. За Підгорецький замок – 30 грн для дорослих та 9 грн для дітей.

Золочівський замок

Замок розташований у місті Золочів Львівської області. Оборонні бастіони та палац заклав батько короля Речі Посполитої Яна III Собеського – Якуб – 1634 року. А згодом його справу продовжив і син. Саме Ян III збудував Китайський палац, який зараз служить візиткою Золочівського замку.

Від часу будівництва його використовували як фортецю, королівську резиденцію, панську садибу, в’язницю та навчальний заклад.

Вхід до фортеці прикриває кутоподібна оборонна споруда, для гарнізонів та захисту брами від артилерійського вогню. Вона називається равелін. Тепер тут розміщуються кафе та магазини з сувенірами.

Від равеліну до в’їзної брами веде дерев’яний міст. І тут за земляними бастіонами прихований замковий сквер. На його клумбах та алеях розташовані кілька скульптур, а у центрі б’є фонтан.

До замку в 2000-х роках привезли два камені. Вони були знайдені неподалік села Новосілки. На одному зображено два переплетені вінки – з квітами та терновий. А на іншому готичний текст, який досі не розшифрований.

Навпроти в’їзної арки розташований Китайський палац. Він був збудований для дружини Яна III Собеського. Ліпнина над дверима та вікнами збереглась оригінальна. А на другому поверсі є круговий балкон, на який обов’язково варто піднятись, оглянути сквер з висоти та зробити чудові фото. В палаці розміщується Музей східних культур. У центральній залі облаштовано чайний зал, а в інших кімнатах представлені твори мистецтва країн Азії. Таких музеїв на українських землях одиниці.

Великий палац не такий примітний на перший погляд, як Китайський. Однак він теж чудово зберігся з давніх часів. Саме в ньому було зроблено першу в Україні систему каналізації. Під час реставрації відновлено 6 туалетів XVIII століття, підземний хід та кімнати. Тепер тут розміщується Музей історії замку. Його експозиція – понад 550 екземплярів: картини, меблі, зброя, порцеляна, скульптури та археологічні знахідки.

Замок розташований за 68 км від Львова. Він входить до туристичного маршруту “Золота підкова Львівщини”. Екскурсію можна замовити у Львові та відвідати три чи інколи навіть чотири замки Львівської області. Вхід на територію замку – 45 грн для дорослих та 9 грн для дітей.

Охочі можуть зупинитись у готелях Золочева. Вартість номера для двох – від 350 грн.

Олеський замок

Замок розташований на околиці містечка Олесько Львівської області. Перші укріпспоруди з’явились XIII століття. Тоді це був мур, що повторював форму гори. Таку фортецю збудували для оборони від татар, коли могутність Київської Русі уже залишилась у минулому.

За час існування у замкові жили литовський князь Любарт, польські королі Казимир III, Людовік I, Ян Собеський та ще багато знатних осіб. Через вдале розташування укріплення вистояло перед численними загарбниками, а короновані особи не жалкували коштів на розбудову твердині.

У замку розміщується Музей історії місцевості. Внутрішній інтер’єр частково втрачений через пожежі. Але є кімнати, де збереглось оздоблення стін, дверних та віконних порталів. Замок довгий час реставрувався, тому тепер можна оглянути всі зали. Тут представлено понад 1500 експонатів. Це меблі, скульптури, іконостаси, портрети та полотна баталій. Колекція дерев’яних скульптур замку одна з найбільших в Європі.

Серед інших він позитивно вирізняється добре збереженим внутрішнім двором. Над дверима та вікнами збереглась автентична ліпнина.

Серед численних легенд та історій будівлі найвідоміша про Яна Собеського – польського короля, який тут народився. В ній говориться, що в ніч, коли можновладець з’явився на світ, була дуже сильна гроза. Після пологів баба-повитуха поклала його на мармуровий стіл, який тріснув у той самий момент. Після цього всі вирішили, що на новонародженого чекає велике майбутнє.

Замок розташований за 75 км від Львова. Він входить до туристичного маршруту “Золота підкова Львівщини”. Екскурсію можна замовити у Львові та відвідати три чи інколи навіть чотири замки Львівської області. Вхід на територію замку – 45 грн для дорослих та 9 грн для дітей.

Свірзький замок

Замок розташований у селі Свірж Львівської області.

Будівля здіймається на крутому пагорбі, який у давнину оточували численні болота, озерця та заплави річки Свірж. Тому замок був надійно захищений не лише бастіонами, а й природніми перешкодами.

Найбільш зручний підступ до споруди з півдня. Замок оточений ровом, через який до брами веде міст.

Перші укріпспоруди закладені у XV столітті. А нинішніх рис замок набув у XVII столітті. Тоді його перебудували практично з фундаменту. Бійниці були розтесані під вікна та прикрашені кам’яними наличниками, а в’їзні ворота прикрашені різьбленням.

У наш час замкові зали закриті для відвідування. Туристи можуть зайти на два подвір’я, які розділені новобудовою 1980-го року. На одному з них зберігся старовинний колодязь.

Біля замку стоять залишки вежі, призначення якої повністю не визначено.

Замок працює від 8:00 до 18:00. Вартість входу – 10 грн.

Навпроти центрального в’їзду цитаделі зберігся Костел Успіння Богородиці XVI століття. Нині в ньому розміщується Українська греко-католицька церква.

Свірж розташований за 45 км від Львова. Автобуси до села ходять з Львівської автостанції №5, за маршрутом Львів-Перемишляни. Однак варто уточнити, чи їдуть вони через Свірж. Вартість квитка – від 30 грн.

Замок Паланок

Замок розташований у місті Мукачево Закарпатської області. Він збудований на горі вулканічного походження висотою 68 метрів. Перші кам’яні забудови з’явились ще у XI столітті, але твердиню розбудовували протягом трьох століть. Тому замок поєднує багато стилів та оборонних новинок різних періодів.

Паланком у давнину називали дубовий частокіл, яким обнесений рів навколо замкової гори. Імовірно, від цього і походить назва замку.

Площа Мукачівського замку – майже 14 тисяч квадратних метрів. Це як два футбольні поля. Причому всі кімнати, зали та підземні ходи цитаделі добре збереглися. В них розташовані не лише експозиції музею, а й винний погріб, кафе та сувенірні магазини. У замку розташований Мукачівський історичний музей.

Найбільшого розквіту замок зазнав за часів Федора II Коріятовича. Він збудував більшість оборонних споруд твердині.

Замок Паланок працює від 09:00 до 18:00. Вартість  вхідного квитка – 40 грн.

Крім замку, в Мукачево є низка старовинних будівель. Серед таких – Міська ратуша, яка збудована 1904 року в неоготичному стилі. Вона має цікаві фасади з гербами та прикрашена годинником з курантами, а з її вежі відкривається чудова панорама.

Неподалік від ратуші розташовані ще кілька цікавих будівель: Палац князів Ракоці, Кафедральний собор та виставка дерев’яної церковної архітектури. Загалом, кожна зі старих міських вуличок цікава по своєму. Містом протікає річка Латориця. На її березі, неподалік від центру розбитий сквер. Тут вдень можна сховатись від спеки та покататись на атракціонах. Ввечері поряд з парком працюють кафе.

У Чинадієвому розташований ще один замок – Сент-Мілош. Селище розташоване на відстані менше 10 км від Мукачева. А на відстані 16 км розташований казковий Палац графів Шенборнів з величезним парком навколо.

Палац вважається одним із найкращих в Україні.

У Мукачеві працює близько 30 готелів. Вартість проживання за добу з особи – від 150 грн.



• не пропусти