5 салатів для здоров’я усієї родини, які варто приготувати з настанням холодів

1372
колаж vsviti.com.ua

Уже так багато сказано про користь овочів та зелені, але необов’язково просто хрумати сиру моркву й жувати петрушку. Саме в салатах корисні складові гарно поєднуються, смакують і виглядають красиво. Зберігайте актуальні рецепти і користуйтеся!

Салат із печеним гарбузом

фото Depositphotos

Гарбуз у холодну пору — доступний, популярний, смачний овоч, який додає в страви кольорів. Додавайте у супи, запіканки та обов’язково скуштуйте салати з печеним гарбузом.

Інгредієнти:

  • 400 г гарбуза.
  • 100 г міксу салатів.
  • 100 г сиру фета.
  • 100 г волоських горіхів.
  • 1 ст.л. бальзамічного соусу.
  • 1 ст.л. оливкової олії.

Як готувати:

  1. Гарбуз помийте, наріжте смужками або кільцями. Запечіть при температурі 180°C пів години до м’якості. Можна додати розмарин та інші спеції. Охолоджений гарбуз наріжте кубиками.
  2. Підсмажте на сухій сковороді горіхи кілька хвилин при перемішуванні, перебийте їх блендером або додавайте просто цілими.
  3. Фету наріжте кубиками, змастивши оливковою олією, щоб шматочки не ламалися.
  4. Сформуйте страву: викладайте мікс салатів, гарбуз, фету, горіхи, посоліть, збризніть бальзамічним соусом та оливковою олією.

Салат із баклажанами

фото Depositphotos

Так, у цій страві є трохи майонезу, але не варто його боятися: він менш калорійний за чисту олію, просто додавайте цей соус до страв у міру, щоб не перебивати смаки.

Інгредієнти:

  • 2 баклажани.
  • 1 солодкий перець.
  • 2 помідори.
  • 2 яйця.
  • 1-2 зубчики часнику.
  • Кілька гілочок кропу, петрушки чи кінзи.
  • 1 ст.л. майонезу.

Як готувати:

  1. Помийте усі овочі та почистьте. Баклажани наріжте півкільцями, перець — тонкими смужками, обсмажте їх на розігрітій сковороді з оливковою олією.
  2. Яйця зваріть і наріжте кубиками.
  3. Томати наріжте кубиком і формуйте салат. Додайте баклажани, перець, посоліть, змішайте.
  4. Часник пропустіть через прес, змішайте з майонезом і заправте овочі цим соусом. Додайте подрібнену зелень та подавайте: смакуватиме салат і теплим, і холодним.

Салат із журавлиною та буряком

фото Depositphotos

Солодкий буряк з кисленькою журавлиною поєднуються ідеально, а ще ці продукти саме восени та взимку лишаються джерелом вітамінів.

Інгредієнти:

  • 3-4 буряки.
  • 100 г журавлини.
  • 70 г козячого сиру.
  • 150 г суміші руколи та шпинату.
  • 50 г волоських горіхів для прикраси.
  • 1 ст.л. соку апельсина.
  • 1 ст.л. оливкової олії.

Як готувати:

  1. Зваріть буряки до готовності. Обирайте невеликі овочі, найкраще смакуватимуть солодкі, домашні буряки. Охолодіть їх, почистьте і наріжте слайсами.
  2. Помийте та обсушіть зелень і журавлину.
  3. Горіхи трохи підсмажте на сухій сковороді.
  4. Козячий сир наріжте кубиками.
  5. Змішайте усі складові, посоліть, заправте сумішшю апельсинового соку та оливкової олії.

Яблучно-селеровий салат

фото Depositphotos

Свіжі, хрумкі овочі та фрукти в поєднанні з йогуртовою заправкою — дійсно здорова й низькокалорійна страва.

Інгредієнти:

  • 1 зелене яблуко.
  • 1 куряче філе.
  • 100 г селери.
  • 1 авокадо.
  • 50 г білого йогурту.
  • 1 ч.л. соку лимона.
  • 1 ч.л. гірчиці.

Як готувати:

  1. Куряче філе очистити від плівок та зварити до готовності. Тоді охолодити й нарізати кубиками.
  2. Стебла селери помити й нарізати також кубиками.
  3. Яблуко й авокадо почистити, нарізати слайсами та збризнути соком лимона.
  4. Змішайте філе, селеру, яблуко, авокадо, посоліть до смаку, заправте салат сумішшю йогурту і гірчиці та подавайте.

Салат із броколі й тунцем

фото Depositphotos

Про користь броколі недарма так багато розповідають, бо цей овоч містить різні вітаміни та багатий на клітковину. Але важливо не переварити броколі, щоб зберегти корисні речовини. Хрумкі суцвіття смакують ліпше та пасують до салатів.

Інгредієнти:

  • 1 суцвіття броколі.
  • 3 картоплини.
  • 100 г тунця.
  • 30 г соняшникового насіння.
  • 1 ст.л. оливкової олії.

Як готувати:

  1. Броколі розберіть на невеликі суцвіття та відваріть 2 хв у киплячій воді або 5-7 хв готуйте на пару.
  2. Картоплю треба почистити, нарізати слайсами, відварити кілька хвилин і дістати. Тоді посолити, поперчити, полити олією та запікати у розігрітій до 190-200°C духовці 15 хвилин до рум’яної скоринки.
  3. Змішати броколі, картопляні слайси, тунець, зернята соняшника, посолити, поперчити, додати олію та перемішати.
  4. Також, за бажанням, можна додати варене яйце.

Корисні салати з журавлиною, фруктами, гарбузом, броколі, зеленню — чудовий перекус в офіс або доповнення до м’яса, птиці. Додайте корисні салати з нашої добірки до свого раціону, коли готуєте меню на свята для всієї родини чи маєте дітей, які просто так овочі та фрукти їсти не хочуть.