Коли українці чують про «гастрономічний туризм» то різні країни викликають у них різні асоціації із відомими стравами. Це піца та паста в Італії, сир у Швейцарії, шоколад у Бельгії та вино у Франції.
Якщо мова ж заходить про Україну, всім на думку спадають досить банальні та звичні для нас речі: борщ, вареники, деруни. Попри те, що навіть дегустація таких страв може комусь прийтись до душі, в Україні є що запропонувати окрім борщу та вареників.
Європейські країни у своїй більшості асоціюються з класичним поєднанням «вино та сир». І Україна у цьому випадку також має що показати. Звісно ж, домашній сир ви знайдете у кожному селі по всіх території України. А найпопулярніші вина розташували свої майстерні біля берегів Чорного моря.
Але якщо ви хочете відправитись у такий досить європейський тур «вино та сир» і відкрити для себе нові смаки, то ідеально для такої гастрономічної мандрівки підходить Закарпаття.
Саме в Закарпатті винороби відкривають свої маленькі приватні справи і у кожного господарства – є свій секрет приготування вина. А різноманіття сирів не залишить вас без знайомства з новими смаками.
Звісно ж, любителям подорожувати не хочеться переплачувати за дегустації сплановані екскурсоводами, але тим такий тур в Україні і зручний, що його з легкістю можна спланувати самостійно, навіть якщо ви їдете у такий тур вперше.
Наприклад, можна спланувати власний тур до селища Берегово на Закарпатті. З розрахунком на дві людини, заздалегідь орендувати житло коштуватиме від 200 до 600 гривень. Вибір житла в Берегово великий, адже окрім вина та сиру там знаходяться термальні джерела, тож туристи часто відвідують ці місця.
У Берегово ви можете домовитись про дегустацію у винному дегустаційному залі «Старий підвал», родинному підвалі «Шош», дегустаційному домі винороба Урсти. Також там розташований дегустаційний зал торгової марки «Чизай», котра є популярною не тільки на Закарпатті, але й по всій Україні.
Далі, за півтори години можна дістатись до сироварні «Бараново» або «Селиської» сироварні неподалік від селища Хуст. Там проводяться екскурсії, де можна послідкувати за процесом сироваріння, а також дегустації сиру з молока корови, кози або вівці.
Інформації про житло біля самих сироварень мало, але зовсім без даху над головою ви не залишитесь, там також є готелі та гостьові двори.
Незвичайні колоритні селища Західної України, екскурсії до сироварень та дегустації вина, перенесуть вас у куточок зовсім іншої витонченої України, при цьому не позбавленої свого звичного затишку.
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua