6 причин переглядати вакансії, навіть якщо ви не шукаєте роботу

1036

Це не просто цікавість, а може стати внеском у майбутнє.

1. Розуміти стан ринку праці

Років п’ятдесят тому логічний і приємний кар’єрний шлях мав такий вигляд: прийти в організацію на молодшу посаду, поступово дорости до позиції керівника, а потім піти на пенсію. Але зараз мало хто планує поєднати життя з однією компанією. Швидше за все, рано чи пізно будь-яка людина замислюється, чи не змінити роботу.

Однак для пошуку нового місця існують вдалі та невдалі часи. Якщо галузь на підйомі, а фахівців мало, зарплати зростають. Та й умови пропонують вигідніші. У непрості періоди організації якщо не скорочують співробітників, то, як мінімум, намагаються нікого не наймати.

Спостерігати за ринком варто хоча б для того, щоб розуміти, що відбувається прямо зараз. Якщо вакансій помітно стало менше і зарплату в них пропонують неприємну, навряд чи варто витрачати сили на розсилку резюме, тестові завдання та співбесіди. А завдяки постійним спостереженням ви відразу помітите, коли ситуація зміниться на краще.

2. Зрозуміти, куди розвиватися

Навіть консервативні галузі постійно швидко змінюються. А що вже говорити про технологічні галузі! Нова технологія може призвести до масштабних перетворень.

Коли людина працює в одній компанії, то так чи інакше потрапляє до рамок. Навіть якщо співробітник — широкопрофільний багатоверстатник, специфіка фірми та зона відповідальності встановлює межі, за які виходити начебто нема чого. А тому є ризик залишитись у своєму коконі. І коли фахівець буде готовий перетворитися на “прекрасного метелика” і почати пошуки нової роботи, може виявитися, що його знання дещо неактуальні.

Вакансії добре відбивають останні тренди. Якщо організації масово і спішно почали шукати співробітників, які спеціалізуються на якійсь технології, то й вам краще нею поцікавитися.

3. Оцінити, що чекає роботодавець

Цей пункт логічно продовжує попередній. Якщо довго стежити за вакансіями, можна помітити, як у них зміщуються акценти.

Сьогодні роботодавці вимагають щось уміти одними словами, а завтра вже іншими. Знаюча людина зрозуміє, що це та сама навичка. Але резюме часто перевіряє на відповідність вакансії або бот, або ейчар-початківець, який може не розумітися на тонкощах. Отже, неправильно вибране формулювання скорочує ваші шанси потрапити до шорт-листу кандидатів на посаду. Саме читання вакансій допоможе зрозуміти, чого зараз чекають фірми, та скоригувати резюме та розповідь про себе відповідно до цих очікувань.

Важливими є і тренди. Наприклад, одночасно компанії починають вказувати як необхідну вимогу знайомство з тією чи іншою книгою. Отже, треба бути готовим, що вас про неї з великою часткою ймовірності спитають.

4. Не пропустити роботу мрії

У світі рідко все складається ідеально. Тому вакансії у чудовій компанії із чудовими умовами зустрічаються не щодня. Що там, швидше за все, навіть не щороку. І шанси на те, що така пропозиція з’явиться саме тоді, коли ви вирішите шукати роботу, дуже малі.

А тому краще переглядати вакансії, щоби не пропустити бажану посаду.

5. Підглянути за конкурентами

Компанії зазвичай намагаються тримати у секреті важливу інформацію: який продукт готують, чи планують розширюватись чи виходити на нові ринки тощо. Але вакансії дадуть їжу для роздумів. Може конкуренти шукають співробітника в новому регіоні. Або планують найняти спеціаліста з несподіваними вміннями. Або виглядають гуру тендерів, а ви не знаєте, що якісь конкурси взагалі проводяться. Тож подібна інформація зайвою не буде.

6. Мати план на випадок форс-мажору

Іноді неприємності трапляються. Людину можуть раптово звільнити або на неї впадуть додаткові витрати. Починати шукати роботу з нуля завжди непросто. Але якщо фахівець періодично переглядає пропозиції, то вже знає, хто та яких працівників шукає, які умови пропонує. Відповідно, кандидат зможе швидко зорієнтуватися та заощадити час.