Найбільш цікаві легенди про відомих правителів

2691

Діяння найвідоміших королів залишаються в історії на століття. Але, опис їх правління незмінно супроводжується чутками і легендами. Найбільш цікаві легенди про відомих особистостей – далі в огляді.

Англійський король Річард I Левове Серце

Англійський король Річард I Левове Серце багаторазово оспівувався в баладах і легендах. Трубадури вихваляли його мужність і відвагу. Але своє прізвисько король отримав, завдяки аж ніяк не хоробрості, як це може здатися, а жорстокості. Під час хрестового походу англійський король захопив Акру. Він хотів зробити обмін полоненими з мусульманським лідером Саладином, але домовленість з якоїсь причини не була досягнута. Річард наказав стратити всіх. Від рук хрестоносців загинуло 2700 осіб, серед яких були жінки і діти. Тоді Річарда і прозвали «Левине серце». Примітно, що араби охрестили його «Кам’яним серцем».

Коли мирний договір з Саладином вже був підписаний, Річард наказав стратити ще 2000 чоловік тільки за те, що мусульманин не поспішав з виконанням всіх пунктів договору. Король був жорстоким і безжальним, але також він легко піддавався чужому впливу. За це правителя назвали Річард «і Так, і Ні».

Римський імператор Коммод

Римського імператора Луція Елія Аврелія Коммода порівнюють з Калігулою. Коли він отримав владу, то одразу віддався розвагам і розпусті. Історики вважають, що Коммод жив у своєму уявному світі, де його іграшками були люди, а управлінням країни займалися фаворити. Коммод підкладав фекалії в страви гостей, або, вбираючись лікарем, препарував живих людей.

Але найулюбленішим заняттям Коммода були гладіаторські бої. Він не тільки спостерігав за ходом дії, але і сам брав активну участь у поєдинках. Вважалося ганебним вільній людині боротися на арені, але Коммода, що порівнював себе з Геркулесом, це не особливо турбувало, тим паче, що він майстерно володів мечем.

kinopoisk.ru

Всього Коммод провів 735 поєдинків, з яких, звичайно ж, виходив переможцем. Заради справедливості варто сказати, що противниками правителя не завжди ставали найсильніші гладіатори. Траплялися й поранені, і інваліди. Але, після кожної перемоги, публіка мала обожнювати Коммода, вигукуючи: «Ти – перший ти – бог, ти – переможець!»

Норвезький король Харальд Прекрасноволосий

Харальд Прекрасноволосий – перший король Норвегії. Він став засновником династії Хорфагера, яка правила країною з X по XIV ст. Про факти біографії Харальда відомо із записів скальдів (древньоскандинавских співаків). Так, зокрема, там присутній докладний опис, як король отримав своє прізвисько.

У спробах об’єднати землі Норвегії Харальд мав одружитися на Гіді з Хордаланді. Король дав обіцянку, що не буде стригти волосся, поки не завоює її серце. Оточення незабаром стало називати правителя Харальдом кошлатим. Коли ж Гіда все-таки стала однією з дружин короля, і об’єднання Норвегії відбулося, то, за легендою, Харальд частково обстриг волосся, але в історії він залишився Харальдом Прекрасноволосим.

Хан Монгольської імперії Чингізхан

Згідно з легендою, будучи прославленим великим завойовником, Чингісхан відчув, що старіє, і сили вже не ті. Тоді він послав гінців в різні кінці своїх земель на пошуки мудреців, які відкрили б йому еліксир молодості. Багато знахарів приїжджало до Великого хана, стверджуючи, що вони знають секрет вічної молодості. Бажаючи перевірити, брешуть мудреці чи ні, Чингісхан змушував їх випивати приготоване зілля і обезголовлював. Потім голову пришивали назад. Хан вважав, що якщо людина не оживала, значить еліксир несправжній.
Так тривало до тих пір, поки один китайський мудрець не сказав Чингисхану, що «безсмертя тіла не існує, безсмертні тільки вчинені справи померлого». Хан відпустив мудреця.



• не пропусти