Незламні духом: 5 книг від молодих українських авторів

889

Книжки цих талановитих молодих авторів, можливо, вивчатимуть у школі, а поки пропонуємо вам ознайомитися з декількома захопливими і гідними історіями.

Проєкт Лабіринт, Олена Кузьміна

Новий роман-антиутопія молодої української авторки, який став майже пророчним. Авторка описує світ, у якому суспільство поділено на касти, а держава ліпше за людей знає, що їм треба. Світ, де наддержава вирішила відділитись від інших країн і задумала моторошний експеримент, що може знищити суспільство.

Тут люди щодня проходять загальнодержавні медитації, психотерапія є примусовою, панує культ здорового способу життя. Держава — найвеличніша соціальна установа у світі. Щороку будь-хто може потрапити до «Лабіринту» — засекреченого проєкту, участь у якому — найбільша честь. Кожен порядний громадянин знає, що всі чутки про смерті у «Лабіринті» — це лище ниці маніпуляції так званого «Опору». Пані Сорок Третя, високопоставлена керівниця, втратила сина у шостому «Лабіринті». Тепер вона очолює десятий проєкт і намагається врятувати одного з учасників хлопця на ім’я Тео, бо сама знає не з чуток, що насправді там відбувається.

За спиною, Гаська Шиян

За сюжетом обранець 27-річної Марти у зв’язку з війною на сході країни, отримує повістку і вирішує проміняти затишне життя, хорошу роботу і саму Марту на бліндажі. Це руйнує її привичне життя і врешті дівчина і сама вирішує змінитись. Роман Гаськи Шиян зачіпає багато болючих і потрібних до обговорення у наших реаліях тем, як то військовий і моральний обов’язок, стереотипи суспільства, відчуття безпеки в сучасному світі, патріотизм, націоналізм, ставлення до переселенців, двомовність, порівняння культур і зрештою роль жінки, її сексуальності та її прав і свобод.

Рік розпусти Клауса Отто Баха, Ярослава Литвин

Сучасний іронічний пригодницький роман молодої авторки Ярослави Литвин. Історія оповідає про німця, який наполегливо вирушає на пошуки свого кохання в Україні. Інтернет-знайомство з українкою обернулось коханням усього життя. Клаус вирушає до незнайомої країни на пошуки жінки свого серця. Але доля не дуже усміхається головному героєві і підкидає все нові й нові пригоди та випробування. Врешті-решт доля змилостивиться і подарує Клаусові солодку мить щастя, а читачеві найнесподіваніший з усіх можливих фінал.

Дискордія, Остап Українець

Події історичного роману розгортаються у 1840-х років у Австрійській імперії, коли під її владою перебувала частина українських земель. Європу охопила хвиля революцій “Весна народів”. Австрійська імперія вибухає повстаннями. Кожен намагається визначити власне місце у імперії, яка для багатьох насправді чужа.

Іґнацій Камінський відсидів у віденській в’язниці і повернувся у Станіслав. Він прагне незалежності українських земель від Австрійської імперії та вважає, що українці мають бути на одному боці із поляками. Іґнацій має певний авторитет серед місцевих революціонерів і активно долучається до дискусії — об’єднатися проти імперії чи кожному змагатися за своє.

Позивний “Бандерас”, Артемій Кірсанов, Сергiй Дзюба

«Позивний “Бандерас”» — це чи не найперший в Україні справжній військовий бойовик, заснований на реальних подіях. Книжка написана на основі щоденників нацгвардійця Сергія Башкова з позивним «Індіанець» та інших воїнів 93-ї бригади, які боронять мир на Сході України восени 2014 року. Розвідники, на чолі з капітаном Антоном Саєнком (позивний «Бандерас»), намагаються запобігти диверсії та знешкодити російського підривника. Події відбуваються поблизу рідного села Бандераса, яке він покинув 20 років тому. Думка про те, що на передовій у протистоянні з терористами гинуть молоді хлопці, не полишає головного героя. Аж ось доля підкидає новий шанс… І цього разу йому доведеться побороти свої найбільші страхи і зазирнути у ті спогади, від яких він тікав майже два десятиліття.

Головні герої книжки мають реальні прототипи серед військових АТО, на жаль, деякі загинули. За книгою знято однойменний фільм, який був у прокаті наприкінці 2018 року. Кінофільм отримав премією “Золота дзиґа”.

добірку підготували у видавництві Фабула
спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти