7 рецептів страв з сезонними продуктами листопада

2506

7 рецептів страв з сезонними продуктами листопада

Чим нижче опускається температура, тим більше хочеться порадувати себе смачненьким і наїстися свіжих ягід перед зимою. Настрій підіймають шоколад, гарячі напої, ароматна випічка й обійми з рідними людьми. Восени хочеться створювати затишок й потроху готуватися до свят.

З незвичайними й корисними стравами з сезонних продуктів листопада ви впораєтеся з осінньою хандрою. Зібрали для вас гарячі супи, свіжі салати й запашну випічку.

1. Французький суп вішісуаз (Vichyssoise) з цибулею порей

Французький суп вішісуаз (Vichyssoise) з цибулею порей
фото Depositphotos

Солодка цибуля має приємний смак і не менш корисна за «родичів»: містить вітаміни групи B, калій, кальцій, вітамін С. Порей можна запікати, смажити, тушкувати, додавати в овочеві бульйони. Тільки обирайте великі овочі, бо для страв підходить лише біла частина цибулі.

Інгредієнти:

  • 300 г цибулі порей.
  • 1 цибулина ріпчаста.
  • 2 картоплини.
  • 200 мл вершків.
  • Лавровий лист.
  • Вершкове масло.
  • Мускатний горіх.

Приготування:

  1. Картоплю, цибулю почистьте й помийте. Порей треба добре промити водою й зняти верхній шар.
  2. Порей поріжте кільцями, а ріпчасту цибулю кубиком. Розігрійте каструлю з приблизно 50 г вершкового масла та обсмажте порей та цибулю. Тушкуйте на невеликому вогні 10-15 хв.
  3. Додайте нарізану кубиками картоплю та налийте овочевий бульйон або просто воду й закип’ятіть. Посоліть суп, додайте лавровий листок, щіпку мускатного горіха.
  4. Коли картопля буде м’яка, порціями влийте вершки. Перебийте суп блендером і смакуйте. До супу вішісуаз чудово підійдуть грінки.

2. Свіжий салат з хурмою

Свіжий салат з хурмою
фото Depositphotos

Цей в’язкий фрукт смачний, яскравий і містить багато вітамінів. Додавайте плід в салати, щоб зберегти бета-каротин, вітаміни A, C і B, кальцій, залізо й калій. Хурма містить багато клітковини, тож дає насиченість.

Інгредієнти:

  • 1 велика хурма.
  • 1 куряче філе.
  • 1 авокадо.
  • 1 цибулина марс.
  • 150 г руколи або салату айсберг.

Приготування:

  1. Філе посоліть, поперчіть, дайте постояти хоча б 30-60 хв. Можна додати улюблені приправи. Обсмажте на добре розігрітій сковороді до готовності. Якщо ви не хочете додавати смажену курку, можна просто зварити філе й дати стекти воді. Наріжте охолоджене філе кубиками.
  2. Наріжте хурму й авокадо кубиком, а цибулю тонкими півкільцями. Змішайте з листям салату, філе, посоліть та додайте 1 ст.л. олії.

3. Стейк із капусти

Стейк із капусти
фото Depositphotos

Свіжа білокачанна капуста створена не тільки для тушкування чи квашення. Соковиті стейки з капусти урізноманітнять ваше меню. Використовуйте капусту як гарнір чи самостійну страву, додавши соус.

Інгредієнти:

  • 1 невелика головка капусти.
  • 50 г вершкового масла.
  • 3 ст. л. олії.
  • Приправа «італійські трави».

Приготування:

  1. З капусти зніміть верхнє листя. Наріжте її на стейки: кілька шириною близько 2-2,5 см.
  2. Посоліть, поперчіть капусту з двох боків, посипте приправою.
  3. Змастіть стейки олією з обох боків та помістіть на деко в один шар.
  4. Запікайте при 200°C приблизно 25-30 хв. До рум’яності зверху й м’якості всередині.

4. Запечений топінамбур

Запечений топінамбур
фото Depositphotos

Топінамбур або земляна груша зовні нагадує імбир, але насправді це дуже корисний овоч, який можна їсти і сирим, і в супах, і перших стравах.

Інгредієнти:

  • 1 кг топінамбура.
  • 1 лимон.
  • 300 мл вершків.
  • Спеції: часник, мускатний горіх, майоран або хмелі-сунелі.

Приготування:

  1. Топінамбур почистити й нарізати тоненькими кільцями. Одразу ж помістити в тарілку з водою та вичавити туди сік лимона. Дати настоятися пів години.
  2. Форму для запікання змастити вершковим маслом і викласти слайси топінамбура вертикально, посолити. Змішати вершки зі спеціями, залити топінамбур.
  3. Запікати при 180°C близько години.

5. Морквяні кекси

Морквяні кекси
фото Depositphotos

Морква у тортах, кексах і випічці нічим не гірша за фрукти й ягоди. Випічка отримує красивий колір, а ще кексами легко нагодувати дітей чи взяти як перекус на роботу або навчання.

Інгредієнти:

  • 250 г борошна.
  • 2 великі морквини.
  • 2 яйця.
  • 1 ч. л. розпушувача.
  • 2 ст.л. олії.
  • 150 г цукру.
  • Родзинки чи горіхи за бажання.

Приготування:

  1. Моркву почистьте та натріть на дрібну терку.
  2. Візьміть кілька волоських горіхів, подрібніть ножем чи у блендері й трошки підсмажте на сковороді. Змішайте з морквою та за бажання 50 г родзинок чи сухофруктів.
  3. Збийте міксером яйця в пінку, поступово введіть цукор і теж добре збийте. Додайте моркву, перемішайте.
  4. Борошно змішайте з розпушувачем та порціями при перемішуванні додайте в яєчну суміш. Вкінці додайте олію та перемішайте.
  5. Розподіліть тісто в формочки для кексів і запікайте при 180°C 30-40 хв. Перевіряйте за допомогою зубочистки: коли вона лишається сухою, тісто готове.

6. Свинина в гранатовому соусі

Свинина в гранатовому соусі
фото Depositphotos

Гранат — то як осінній кавун. Можна і наїстися, і напитися соку. Обирайте натуральні соки й не забудьте захопити хоч один фрукт в магазині.

Інгредієнти:

  • 1 кг свинини (вирізка або карбонад).
  • 400 мл гранатового соку.
  • 1 гранат.
  • 1 ст.л. меду.
  • 1 ст.л. бальзамічного оцту.
  • Гілочка розмарину.
  • 50 г вершкового масла.

Приготування:

  1. М’ясо наріжте не надто тонкими шматками. Можна трохи відбити шматки. Посоліть і поперчіть кожен шматок.
  2. Розігрійте сковороду та обсмажте свинину на олії до золотистої скоринки.
  3. Перекладіть м’ясо на деко, застелене фольгою, та запікайте в розігрітій до 180°C духовці.
  4. Зробіть соус. Для цього змішайте гранатовий сік, мед, бальзамічний оцет, вершкове масло й розмарин. Усе це відправляємо в сковорідку, в якій смажилося м’ясо. Доведіть соус до кипіння та проваріть 7-10 хв на малому вогні, поки соус не загустіє. Тоді процідіть його через сито.
  5. Запечене м’ясо поливаємо соусом та посипаємо зернами гранату.

7. Мус з журавлини

Мус з журавлини
фото Depositphotos

Легкий і не надто солодкий десерт з улюбленою ягодою листопада.

Інгредієнти:

  • 300 г журавлини.
  • 150 г цукру.
  • 4 ст.л. манної крупи.
  • 0,5 л води.

Приготування:

  1. Вичавте сік з журавлини. Макуху з ягід залийте 400 г води та проваріть 15 хв. Додайте цукор і доведіть до кипіння.
  2. В киплячу суміш порціями додаємо манку при постійному перемішуванні.
  3. Продовжуємо варити й помішувати 10-15 хв до загустіння.
  4. Додаємо вичавлений сік журавлини й поступово охолоджуємо суміш.
  5. Збиваємо мус: маса має збільшитися в розмірах у 2 рази.
  6. Заливаємо готовий мус в форми та лишаємо охолоджуватися.

Листопад — час зібратися з силами й приготувати нарешті 5 варіантів страв з одного гарбуза, заморозити свіжих овочів на зиму та готувати страви з прянощами й ароматом на весь дім. Купуйте топінамбур, свіжі горіхи, порей, журавлину, калину й обліпиху. Зараз усі ці ягоди та овочі найсмачніші, не пропустіть!

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти