Традиційне осіннє меню не тільки пропонує страви з сезонних овочів, але й дарує душевне тепло і домашній затишок
Одним з найпопулярніших овочів є гарбуз, який часто використовують для приготування супів і гарнірів, а також різноманітних десертів. Його цінують не тільки за смакові якості, але і за користь, адже гарбуз – овоч дієтичний, з великим вмістом клітковини і каротину.
Щоб трохи підзарядиться яскравим настроєм, НВ Style пропонує шість простих та цікавих страв з гарбуза, які неодмінно урізноманітнять домашнє меню.
Гарбузово – сирний суп
- Гарбуз ( розміром з великий грейпфрут)
- П’ять середніх картоплин
- Одна цибулина
- Один плавлений сирок
- 250 г жирних вершків
- Спеції за смаком
Приготування:
1. Гарбуз, картоплю і цибулю очистити, після чого нарізати на великі кубики і обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Коли овочі обсмажаться, слід залити їх водою на п’ять сантиметрів вище суміші і залишити тушкуватись.
2. Коли овочі стануть м’якими, необхідно перетворити їх на пюре за допомогою блендера. Потім поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, даючи йому розчинитися.
3. Додайте вершки, посоліть і поперчіть. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.
Рагу з яловичини в печеному гарбузі
- Великий гарбуз
- Один кілограм яловичини
- 3 ст. л. рослинної олії
- Один стакан води
- П’ять середніх картоплин
- Чотири морквини
- Один солодкий болгарський перець
- Чотири зубчики часнику
- Одна цибулина
- 2 ч. л. солі
- 1/2 ч. л. чорного меленого перцю
- 400 г консервованих помідорів
Приготування:
1. Наріжте м’ясо кубиками і підсмажте на рослинній олії. Після чого додайте крупно нарізані картоплю, моркву, солодкий перець, подрібнений часник, цибулю, а також сіль і перець. Додайте трохи води і залиште суміш тушкуватися протягом двох годин. Потім додайте помідори.
2. У гарбузі слід зрізати кришечку і ложкою дістати насіння. Далі, гарбуз потрібно помістити на деко і змастити зовні рослинним маслом.
3. Наповніть гарбуз рагу, закрийте «кришкою» і випікайте близько двох годин при температурі 170 градусів до розм’якшення гарбуза.
4. Подають страву на стіл разом з гарбузом, а при накладанні рагу слід зачерпувати зі стінок м’якоть овоча.
Гарбузово – морквяні котлети на пару
Інгредієнти:
- Середній гарбуз
- Морква – 3 шт.
- 1 яйце
- Манка – 2 ст. ложки
- Пів склянки молока
- Цукор – 1 ст. ложка
- Сіль, оливка олія за смаком
Приготування:
1. Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці. Припустіть терту моркву в молоці, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть протягом ще 10 хвилин.
2. Дайте масі охолонути і вбийте туди яйце. Додайте цукор і сіль. Вимішайте отриману масу в тісто.
3. Зробіть з тіста котлети, збризніть їх оливковою олією і відправляйте в пароварку на 20 хвилин. У вас вийдуть смачні й дієтичні котлети.
Кекси з гарбузом
Інгредієнти:
- 90 г вершкового масла
- 280 г борошна
- 1 ст. л меленої кориці
- Три яйця
- 1 ст. л цукру
- 180 мл молока
- 350 г м’якоті гарбуза
- 1 ст. л розпушувача
Приготування:
1. Просійте борошно в миску і змішайте з розпушувачем, корицею і дрібкою солі.
2. В окремому посуді змішайте яйця, молоко і м’яке масло. Додайте цукор і гарненько збийте.
3. Поступово всипаючи борошняну суміш, замісіть тісто і змішайте з тертим гарбузом.
4. Розмістіть формочки для кексів на деко і заповніть їх суміш’ю на 3/4 об’єму. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 20-25 хвилин.
Десерт з гарбуза, яблук та сухофруктів
Інгредієнти:
- Гарбуз
- Яблука
- Курага
- Волоські або будь-які інші горіхи
- Мед
Приготування:
1. Яблука слід очистити від шкірки і, разом з гарбузом, нарізати кубиками. Потім яблука і гарбуз потрібно викласти в форму для запікання і випікати протягом 10 хвилин в духовці.
2. Тим часом подрібніть горіхи і курагу.
3. Коли яблука і гарбуз запечуться, посипте їх горіхами та курагою і випікайте ще 5-7 хвилин. В кінці полийте десерт медом. Такі ласощі можна їсти як гарячими, так і холодними.
Гарбузовий латте
Інгредієнти:
- Дві чашки молока
- Пара невеликих кубиків звареного гарбуза
- 2 ст. ложки цукру
- Трохи ванілі
- 1/2 ч. ложки суміші спецій (меленої кориці, тертого мускатного горіха, кардамону)
- Дві чашки свіжозвареного еспресо
- Збиті вершки (за бажанням)
Приготування:
1. У невелику каструльку влийте молоко, додайте кубики гарбуза і цукор. Проваріть все на середньому вогні, помішуючи, до кипіння.
2. Зніміть каструльку з вогню, додайте ваніль і спеції, перелийте суміш у чашу блендера і добре збийте до однорідної консистенції.
3. Влийте отриману молочно-гарбузову суміш в два келихи для латте. Далі додайте еспресо і, за бажанням, збиті вершки .