5 рецептів страв у вересні: що легко приготувати з сезонних продуктів

2142

Вересень починається зі старту навчання в школах, і часто в класах лунають рядки віршика «ходить гарбуз по городу», який сам натякає на сезонний продукт. Але це не єдиний овоч для приготування смачних і корисних страв восени! Зібрали 5 рецептів для школярів, їх батьків та усіх, хто прагне налагодити здорове харчування.

Томатний суп-пюре

фото: depositphotos

Томати у вересні — це закінчення їх сезону до наступного року. Тож додавайте цей овоч до салатів, у пасту, запіканки та обов’язково скуштуйте томатний суп! Для цієї страви найкраще обирати соковиті, стиглі помідори.

Інгредієнти:

  • 500 г томатів.
  • 1 цибулина.
  • 2-3 зубчики часнику.
  • 2 гілочки базиліку.
  • Спеції: сіль, перець, орегано.

Приготування:

  1. Промити овочі, зелень, почистити часник.
  2. На помідорах зробити надрізи навхрест і бланшувати у кип’ятку 1-2 хвилини.
  3. У сотейнику або на сковороді обсмажте нарізану кубиками цибулину та часник із 1 ст.л. олії 3-4 хв.
  4. Додайте до цибулі нарізані великими шматками томати, подрібнений базилік.
  5. Тушкуйте при перемішуванні 20-30 хв, додайте дрібку орегано, сіль і перець до смаку. Якщо суп занадто густий, додайте води.
  6. Перебийте суп блендером і подавайте з базиліком та сухарями.

Салат з куркою та броколі

фото: depositphotos

Про користь броколі ходять легенди, а у вересні саме час посмакувати чи заморозити на зиму цей овоч. На роботу чи як обід удома варто приготувати ситний салат зі свіжого броколі та курки з легкою заправкою.

Інгредієнти:

  • 150 г броколі.
  • 200 г курятини (філе або філе стегна).
  • 1 яйце.
  • Томати чері 8 шт.
  • 10 г насіння соняшника.
  • 1 ч.л. соку лимона.
  • 1 ст.л. йогурту.
  • 1-2 зубчики часнику.

Приготування:

  1. Броколі треба розламати на невеликі шматочки, проварити у киплячій підсоленій воді 2-3 хв та відкинути на друшляк.
  2. Зваріть яйце впродовж 6-8 хв і дайте охолонути.
  3. Курятину наріжте на кубики, додайте сіль, перець та обсмажте до готовності на добре розігрітій сковороді.
  4. Томати наріжте половинками, яйце слайсами, додайте броколі та курку, посоліть та змішайте складові.
  5. Останній штрих: заправка. Змішайте 2 ст.л. білого йогурту, додайте 1-2 зубчики часнику, пропущених через прес, трохи сушеного базиліку або суміші італійських трав, 1 ч.л. соку лимона.
  6. Заправте салат, посипте зернятками соняшника й подавайте.

Запечена груша з сиром дорблю

фото: depositphotos

Груша смакує не тільки в компотах та випічці. Поєднання з дорблю й іншими сирами — готова вишукана закуска на щодень.

Інгредієнти:

  • 2 великі груші.
  • 80 г дорблю.
  • 1 ст.л. свіжого меду.
  • 1 ст.л. волоських горіхів.

Приготування:

  1. Груші розріжте, дістаньте ножем серцевини. Робіть це обережно, щоб отримати всередині «ямку», з якої не витікатиме сир.
  2. Запікайте груші 15 хв при 200°C.
  3. Додайте всередину поламаний сир дорблю, посипте подрібненими горіхами та запікайте ще 5-7 хв. Полийте медом і подавайте.

Гарбузовий сирник

фото: depositphotos

Дуже осіння й красива страва для приготування дітям і дорослим, яка смакуватиме із гарбузовим лате чи просто какао. Сезон гарбузів восени пропускати не можна, а такі прості рецепти мають усі шанси стати улюбленими.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг кисломолочного сиру (не зернистого).
  • 3 яйця.
  • 2 ст.л. манної крупи.
  • 1 ч.л. ванільного цукру.
  • 500 г гарбуза.
  • 2 ст.л. цукру.
  • 100 г білого йогурту.

Приготування:

  1. Запечіть гарбуз: наріжте на шматки, приберіть зернята, обмотайте у фольгу та запікайте до м’якості при 180°C. Тоді дайте охолонути, очистьте від шкірки та перебийте блендером до стану пюре.
  2. До пюре додайте манку, яйця, цукор, ванільний цукор, йогурт та перебийте масу блендером до однорідності.
  3. Викладайте у форму та запікайте при 180°C годину.

Сливовий пиріг

фото: depositphotos

Сливовий пиріг став класикою осені в США, але чомусь так мало уваги отримує в Україні. Цей десерт — дуже простий та швидкий у приготуванні. Впевнені, такий пиріг ідеальний до осінніх чаювань.

Інгредієнти:

  • 1 склянка борошна.
  • 14 великих слив.
  • 120 г вершкового масла.
  • 2 яйця.
  • 1 ч.л. розпушувача тіста.

Приготування:

  1. Вершкове масло залиште при кімнатній температурі, воно має бути м’яким. Збийте масло із цукром, додайте дрібку солі, по одному поступово вбийте яйця при збиванні міксером.
  2. Борошно перемішайте з розпушувачем, поступово всипайте до яєчної маси при збиванні.
  3. Сливи помийте, розламайте на половинки, дістаньте кісточки.
  4. Тісто вилийте у форму, викладайте половинки слив зверху.
  5. Запікайте при 180°C до готовності. При подачі можна посипати цукровою пудрою.

Селера з м’ясом

фото: depositphotos

Корисні й стебла, і корені селери. Та якщо корені можна придбати взимку, то зі стебел готувати найкраще, поки вони ще свіжі. Це смачний і корисний гарнір до м’яса, елемент запашних осінніх бульйонів та салатів.

Інгредієнти:

  • Свинина 300 г.
  • 2 ст.л. соєвого соусу.
  • Стебла селери 300 г.
  • 1 морквина.
  • 1 цибулина.
  • 3 зубчики часнику.
  • 20 г свіжого імбиру.

Приготування:

  1. Свинину наріжте невеликими кубиками чи смужками, замаринуйте з сіллю, перцем, соєвим соусом на кілька годин.
  2. Селеру помийте, морквину, цибулину почистьте. Наріжте овочі тонкими слайсами.
  3. Обсмажте свинину на сковороді на великому вогні 10 хв, додайте натертий імбир та часник, пропущений через прес. Обсмажуйте до утворення скоринки на середньому вогні. Додайте моркву та обсмажуйте ще 5 хв.
  4. В останню чергу додайте селеру та тушкуйте разом іще 10 хв.

Окрім продуктів із добірки рецептів, у вересні купуйте ягоди, виноград, айву, буряк, моркву, яблука, зелень, капусту. Можна посмакувати ще й останніми кавунами, динями, персиками, огірками, кабачками сезону.

До всього добра на тарілці не шкодуйте зелені різних видів, яка восени усе ще лишається насиченою вітамінами й корисними елементами. Будьте здорові завдяки приготуванню сезонних продуктів, заодно підтримаєте локальних фермерів!