Розстріляне Відродження

20173

Термін «Розстріляне Відродження» знайомий нам ще зі школи (тим, хто навчався в роки Незалежної України). В останні роки все більше стало з’являтися праць про цю епоху і її представників, заснованих на недавно розсекречених матеріалах.

розстріляне відродження

Що таке «Розстріляне Відродження»

Це частина української історії 1920-30-х років. Саме в цей час були створені геніальними творами в різних жанрах мистецтва – літературі, музиці, живопису, не всі з яких до цих пір відомі і вивчені.

rv3

Значення поняття

Саме слово «відродження» вказує на небувалий підйом серед українського творчого покоління того часу, коли після падіння Російської імперії, художники отримали можливість вільно творити і виражати погляди через свої твори, чого не могли робити при царській владі. Точніше сказати, в імперські часи всі подібні твори перебували під забороною, а вільнодумство переслідувалося.

Як видно з самого поняття «розстріляне», після деякого відносного періоду свободи в творчому середовищі, більшовицько-сталінський режим силою своєї репресивної машини знищив або зламав талановитих художників, більшість яких, власне, були розстріляні.

Звідки з’явився цей термін

rv1Поняття «Розстріляне Відродження» виникло через два десятиліття після трагічних подій. Першим сформулював його польський публіцист і громадський діяч, який виступав за польсько-українське співробітництво, Єжи Гедройц. У 1958 році він в своєму листі до українського літературознавця Юрія Лавріненка, який працював на замовлення Гедройца над антологією української літератури 1917-33 рр., запропонував назвати роботу саме так.

Передумови виникнення

Діяльність і твори українських митців в царській Росії заборонялися і замовчувалися. Але незважаючи на це, нашими співвітчизниками були написані твори, гідні світового визнання. Після революційних подій 1917 року ці праці стали доступні широкому колу читачів. Разом з цим, молоде українське покоління художників в нових реальностях стали створювати твори, пронизані духом свободи і протесту. Таким чином, трохи більше ніж за одне десятиліття з’явилася велика кількість обдарованих митців, які створили стільки шедевральних творів, яких вистачило б на багато років і поколінь.

Найвідоміші представники

Лесь Курбас, Григорій Косинка, Євген Плужник, Микола Зеров, Михайло Драй-Хмара, Микола Хвильовий, Антін Крушельницький, Микола Куліш.

Багато художників брали участь в різних творчих об’єднаннях, таких, як «ВАПЛІТЕ», «Ланка», «Плуг», «Молодняк».

Репресії

rv4Всі видатні діячі Розстріляного Відродження відчули на собі дії радянської репресивної машини. Вони були або знищені, або зламані. Завдяки розсекреченню документів того часу, у нинішнього покоління з’явився доступ до раніше невідомим біографій і слідчих справ українських митців. Біографічні довідки багатьох з них закінчуються словом «розстріляний», а ті, кому вдалося вижити або повернутися з суворого заслання, вже ніколи не змогли вільно творити, хоча були і ті, хто став зразковим громадянином.

Прийнято вважати, що репресії тривали з 1933 по 1937 рік. Кульмінацією тих трагічних подій став розстріл всесвітньо відомого актора і режисера, народного артиста УРСР Леся Курбаса, а разом з ним ще 100 осіб. Це трапилося 3 листопада 1937 року.

До цих пір невідома точна кількість репресованих українців. За деякими підрахунками ця цифра коливається в районі 30 тисяч чоловік. З іншого боку, за кількістю друкованих українських письменників до і після репресій, дослідники називають 250 репресованих творчих особистостей.

Значення

Більшість жертв сталінського терору були реабілітовані в кінці 1950 років, проте їхні твори залишалися під забороною в Радянському Союзі.

Незважаючи на це, художники Розстріляного Відродження, які не знали страху і сміливо говорили правду, залишили після себе прекрасні твори, що демонструють творчий потенціал і силу думки молодого українського покоління. До нас вони дійшли різними шляхами. Багато видавалися за кордоном, а також підпільно в СРСР, деякі переписувалися вручну, частина творів стає доступно після розсекречення радянських архівів, але більшу частину – знищено.

Читайте також: Розстріляне Відродження: Микола Зеров і Григорій Косинка

Джерело: weloveua



• не пропусти