5 рецептів смачної куті та секрети приготування

3186

Одне із найважливіших українських свят року, а саме Святий вечір 6 січня — не може обійтись без куті. Ця традиційна страва готується не одним поколінням українців. Хтось дотримується старовинних рецептів, які передали їм бабусі. А хтось щороку експериментує із новими поєднаннями. Ми приготували для вас 5 різних варіантів приготування куті. Простої та для любителів солодкого. Незвичайної та для тих, хто слідкує за фігурою. А разом з тим, поділились секретами правильного приготування цієї символічної страви.

1. Рецепт традиційної різдвяної куті

Секрет №1: Аби страва вдалась, потрібно попередньо замочити на ніч пшеницю. А значить — починати приготування страви ще 5 січня. Тоді ж можна і приготувати узвар для заправки.

Секрет №2: Робіть узвар більш концентрованим, ніж зазвичай. Густо насипте сухофруктів і яблук, а води додайте лише аби покрити компоненти. Хай напій теж настоюється до ранку.

Що потрібно для приготування? Пшениця — 400 г, 1 склянка узвару та 1 склянка горіхів, 100 г маку і 3-4 великих ложки меду. Трошки цукру для перетирання маку.

Як готувати: Пшеницю промийте чистою водою та варіть до готовності. Це може зайняти годину або більше. Промийте ще раз готову кашу холодною водою.

Мак просушіть на сковорідці й перетріть у ступці з цукром. Додайте його у пшеницю. Горіхи ретельно потовчіть.

Секрет №3: Щоб страва стала ще більш ароматною — перед додаванням горіхів, смажте хвилинку на сухій сковорідці із дрібкою солі.

Узвар змішайте з медом та поєднайте всі компоненти страви. Перед подачею остудіть кутю в холодильнику.

2. Кутя: булгур та кунжут

Дуже корисна крупа — булгур. У ній є і калій, і фосфор, магній і залізо. Крупа багата на клітковину і при цьому має вдвічі менше калорій, ніж гречка. Тож куля вийде звичайною, проте поживною і корисною.

Що нам треба для приготування? 400 г булгура, 4 ст.л кунжуту і 2 ст.л соняшникового насіння. По 100 г родзинок, маку і волоських горіхів. Дрібка солі та 2 ст.л меду.

Як приготувати? Булгур потрібно варити хвилин 20, закривши каструлю кришкою. Після приготування промийте його холодною водою та залиште остигати.

Тим часом, окропом залийте мак і родзинки окремо. Родзинки просушіть, а мак перетріть з медом.

Секрет №4: Для покращення смаку, підсмажувати слід не лише подрібнені волоські горіхи, а й кунжут і соняшникове насіння.
Додайте у крупу мед з маком, родзинки, горіхи й насіння та дайте настоятись страві в холодильнику.

3. Кутя з ячменю та ягід

Осучаснений рецепт куті з ячменю. Для неї нам треба: 6 склянок води та пів склянки самого ячменю. Будь-які заморожені ягоди 250 г, пів склянки родзинок. Меду 4 ст.л та склянка вишень із компоту або просто зацукрованих. Можна й інші ягоди замість вишень.

Ячмінь замочіть у холодній воді на ніч. Воду не зливайте і на ранок варіть у ній же на слабкому вогні близько години. Додайте всі ягоди, мед і варіть ще 15 хвилин. Перед подачею охолодіть.

Секрет №5: Вдосконалити цей рецепт можна, якщо правильно приготувати вишні та додати спеції. Коли варитиметься ячмінь — в окремій каструльці змішайте усі ягоди і мед. Не дайте закипіти суміші та постійно помішуйте її. Ягоди пустять сік — він має трохи загустіти. Додайте дрібку солі, мускатного горіха та кориці, вимішайте і лиш тоді додавайте ягоди у ячмінь.

Зверху таку кутю можна посипати підсмаженим та подрібненим арахісом.

4. З халвою та шоколадом

Рецепт для справжніх фанатів солодощів. Особливо в захваті від такої куті будуть діти. Для неї нам треба: 300 г пшениці, по 75 г родзинок та волоських горіхів, 40 г маку. Склянка узвару, 3 ст.л меду, по 75 г халви та темного шоколаду.

Як приготувати? Пшеницю замочіть у воді на ніч. Далі промийте і варіть на повільному вогні до повної готовності. Ставимо її холонути.

Тим часом слід подрібнити й змішати кубики халви та шоколаду. Горіхи порізати та підсмажити, а мед перетерти з маком.

Змішайте всі компоненти з пшеницею та додайте узвару за смаком, якщо хочете, щоб кутя була більш рідкою.

Секрет №6: Слід запевнитись у тому, що каша та смажені горіхи повністю холодні — перш ніж поєднувати всі компоненти. А змішувати їх дуже акуратно. Тоді шоколад не розчиниться у куті, а залишиться кубиками і краще смакуватиме.

5. Здорова кутя

Кіноа — найдорожча крупа із вище згаданих. Але якщо ви хочете приготувати корисну страву до святкового столу і готові експериментувати, то цей рецепт саме для вас.

Нам треба: 1 склянка кіноа, 2 склянки мигдалевого молока, пів склянки води та склянка маку. По 4 ч.л меду, родзинок, сушеної журавлини, горіхів та насіння за смаком. Та спеції: по 1/4 ч.л. сушеного імбиру, меленої кориці, мускатного горіха та дрібка солі.

Як приготувати: Мак збити в блендері та залити на годину гарячою водою. Кіноа промити холодною водою, залити мигдалевим молоком і водою. Довести до кипіння і варити ще пару хвилин. Посолити й зробити слабкий вогонь.

Далі кашу слід варити з усіма прянощами — ще хвилин 20, постійно помішуючи. Її подають теплою.

Прикрасити можна сушеними фруктами, свіжими ягодами, смаженими горішками та насінням. Також чудово смакуватиме кіноа із кокосовою стружкою.

Секрет №7: Щоб приготувати мигдалеве молоко — просто збийте у блендері пів склянки мигдалю та 2 склянки води. А потім пропустіть його через марлю. Залишки горіхів можна підсмажити та прикрасити ними страву.

А ви маєте свій традиційний рецепт різдвяної куті? Так чи інакше, подібні смачні експерименти точно нікому не нашкодять.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти