Топ-5 стародавніх українських напоїв для втамування спраги

15006

0

Солодкі холодні напої, які чудово втамовували спрагу, в українській кухні традиційно готували із фруктів та ягід. Свіжі та сушені, вони надовго зберігали корисні для організму речовини. Та ще популярнішими були мед і квас…

Сьогодні ми пропонуємо вам відставити Кока-Колу та спробувати значно корисніші і не менш смачні напої, рецепти яких дійшли до нас з минулих століть. Готувати їх дуже легко, а всі інгредієнти пропонує нам сама природа: це фрукти, ягоди, мед, солод… Адже наші предки вміли дбати про своє здоров`я. Тож придивімось до їхніх вподобань.

Квас

Mint_bread_kvas

Квас – відомий напій ще з часів Київської Русі. Одним із найпопулярніших квасів був сирівець – хлібний квас. Готували його здебільшого із житнього борошна або житнього хліба і солоду. У лісостепових районах України, особливо на Поліссі, готували фруктові та ягідні кваси, здебільшого використовуючи плоди диких рослин. Такі кваси мали і відповідні назви – “калиновик”, “ягідник”, “брусничник”. Квас пили як у будень, так і на свято.

Готуємо Квас гуцульський: Кладемо у діжечку яблук – половина солодких і половина кислих. Заливаємо водою і всипаємо меленого перцю на смак. Туди ж горобинові ягоди. Коли все це постоїть до зими – квас готовий.

Яблучник

Вино-из-яблок

Цей напій традиційно готували в кінці літа – на початку осені зі щедрого фруктового врожаю. Дещо схожий на квас, яблучник відрзначається чудовим смаком, містячи при цьому лише фруктові цукри – фруктозу. Цікаво, що готується цей напій із груш та яблук.

Готуємо Яблучник: У барило місткістю 54 л насипаємо по 10 кг сушених яблук і груш. Доливаємо переварену холодну воду та ставимо на 3 дні в тепле місце. Потім переносимо у погріб та залишаємо незакупореним, поки не перебродить. Після того забиваємо барило. Через 3 дні розливаємо наш яблучник у пляшки та у кожну кидаємо по 10-15 родзинок. Закупорюємо пляшки корками, осмолюємо і закопуємо в пісок. Через 5 днів яблучник можна пити.

Узвар

фото: veselivka.ua
фото: veselivka.ua

Узвар давно заслужив собі звання українського національного напою. Здавалося б, звичайний компот із сушених фруктів, та його смак не сплутати ні з чим. І ще наші бабусі знали, що сухофрукти – чудове джерело вітамінів. Традиційно узвар подавали до святвечірнього столу, та українцям він полюбився так, що його пити почали у будь-який час.

Готуємо Узвар: Для цього нам необхідні сушені яблука та груші. А щоб аромат був багатшим – можна додати також чорнослив, суниці, чи чорниці. Заливаємо фрукти водою і доводимо до кипіння. Варити потрібно недовго. Солодким узвар традиційно робить мед, хоч його можна замінити цукром. І остання порада: узвар – значно густіший та концентрованіший за компот напій, тому не шкодуйте сухофруктів.

Морс із журавлини

USDA_Cranberry_Apple___Juice_Drink_4348957

Дуже давній традиційний напій. Кажуть, його використовували у нас ще в Середньовіччі для приготування «льодів», тобто стародавнього фруктового морозива, рецепт якого був поширений у всіх регіонах України.

Готуємо Морс: 2 склянки ягід добряче переминаємо дерев`яною ложкою, поки не вичавимо весь сік із журавлини. Його відкладаємо окремо, а те, що залишилось від ягід, заливаємо водою і кип`ятимо у каструлі не більше 5 хвилин. Можна додати трохи цукру. Коли суміш вистигне – доливаємо вичавлений сік. Смачний і корисний журавлиний узвар готовий.

Калинник

kalina_20140922_1580215292

Найбільшою популярністю цей напій здавна користувався на Поліссі. Він не тільки має неповторний смак, а ще й дуже корисний для профілактики застудних захворювань. Пийте калинник з осені та не хворійте взимку.

Готуємо Калинник: Відокремлені та промиті ягоди проціджуємо на друшляку. Тим часом розчиняємо у кип`яченій воді цукор. (Кількість сиропу залежить від того, наскільки солодкі ви любите напої). Залиту сиропом калину настоюємо у банці у прохолодному місці кілька днів.

підготувала Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти