Припиніть робити ці помилки у вихованні дітей просто зараз

9284

Бути батьками не просто. Окрім своїх життєвих проблем, новоспечені батьки беруть на себе відповідальність за життя маленької людини. Права на помилку немає, адже будь-яка неправильна дія призведе до негативних наслідків. Кожен розуміє цю ситуацію по своєму і вважає, що те, як він вчиняє і є правильним.

Ми вирішили розібратися в тому, які дії батьків погано впливають на подальше життя дітей. Експерти ж виділяють 10 помилок, які старанні мами й тата роблять під час виховання малечі.

Приймають рішення замість дитини

Так, батьки відповідальні за життя дитини, але це не значить, що у неї не має бути особистого простору в прийнятті рішень. І це не залежить від віку. Навіть малюк має право і повинен обирати. Інакше в майбутньому вже дорослі діти не зможуть самотужки приймати рішення, а постійно будуть питати чиєїсь поради, можливо, і не вашої.

Замість того, щоб говорити «я знаю краще, як треба», прислухайтесь до бажань дитини. Так вона зрозуміє, що її голос також важливий. Підтримуйте малюка у його починаннях, підбадьорюйте, навіть, якщо вже через пару тижнів він не схоче цим займатися. Надання дитині простору для прийняття рішень може мати вирішальне значення для їх психологічного комфорту.

Критикують й порівнюють

«Ось у тітки Тані Олечка вже навчилась читати, а ти ні!» «Який ти в мене замазура! Подивись на Тарасика, він завжди чистенький додому приходить». «Чому ти не можеш поводити себе так, як Микита/Світланка?» Знайомі фрази? Скільки разів ви їх говорили своїм дітям? А потім малюк росте й ненавидить ту «Олечку», «Світланку», «Тарасика» й «Микитку». А ще й закриває вуха, коли батьки починають порівнювати.

Занадто критичне ставлення може серйозно вплинути на самооцінку вашої дитини і призведе до ситуації, коли вона не зможе відсвяткувати свої досягнення та почуватиметься сторонніми.

Єдина людина, з якою ви можете порівнювати свого сина/дочку – це він/вона вчора. Якщо вчора малюк не вмів читати, а сьогодні сів за «Буквар», то похваліть його, а не розказуйте про «Олечку». Підтримка та заохочення будуть мати кращий ефект, ніж постійні порівняння з іншими.

Оберігають їх від помилок

Чим раніше дитина навчиться на своїй помилці робити щось інакше, тим вища ймовірність того, що вона цю помилку більше не зробить ніколи у своєму житті. Постійно оберігаючи від помилок, батьки позбавляють їх можливості зіткнутися з наслідками їх вибору та дій а також можливість дитини все продумати та самостійно прийняти рішення. Той урок, який отримує людина після скоєння помилки – найцінніший у житті.

Більше говорять, ніж слухають

Одне з найголовніших вмінь в батьківстві – вміння слухати. Іноді, замість того, щоб повчати дитину, варто сісти навпроти неї й послухати, що вона скаже. Діти можуть з легкістю пояснити свій вчинок, якщо бачать, що їх дійсно слухають. Разом ви можете розв’язати будь-яку проблему. Заохочуйте дитину розповідати про її проблему. Показуйте, що ви завжди готові її вислухати.

Дозволяють дітям уникати відповідальності

Деякі батьки впевнені, що дитинство повинно бути сповнено тільки веселощів та ігор. Дітям потрібно дозволяти все, аби вони потім з радістю згадували цей час. Проте, мами й тата забувають, що потрібно водночас й виховувати відчуття відповідальності за вчинки, за чистоту в будинку, за свої речі, за родину. Якщо це робити ще з дитинства, то вірогідність того, що ваш малюк буде відповідальним дорослим, збільшується.

Закривають очі на навчальні проблеми дітей

Погана успішність та проблеми з поведінкою в школі не завжди результати ліні й низької мотивації дитини. А ще батьки часто звинувачують вчителів у шкільних проблемах їхньої малечі. «Моя дитина особлива» часто говорять люблячі батьки. І це правда, бо кожна людина, в першу чергу, особистість. Але це не означає, що потрібно закривати очі на вчинки дитини в школі. Проблеми з виконанням завдань й запам’ятовуванням навчального матеріалу  іноді виникають через фізичні, або психологічні порушення здоров’я.

Плекають великі сподівання

Це нормально, коли батьки хочуть, аби їх дитина досягла успіху. Не нормально, коли вони бачать досягнення успіху у всіх сферах життя. Якщо дівчинка погано знає хімію, але пише прекрасні вірші, навряд чи вона стане видатним хіміком, як цього хочуть батьки. Потрібно усвідомлювати реально що може ваша дитина і що їй подобається.

Є ще одна категорія батьків, які у своїх дітях хочуть бачити втілення свої нездійсненних мрій. Наприклад, мати хотіла бути балериною, а не вийшло. І тепер вона водить свою дитину до балетного гуртка, не питаючи навіть чи подобається це малечі. Це помилка.

Замість того, щоб штовхати дітей бути кращими за інших, підтримайте їхні починання та досягнення. Допомагайте їм.

Грають у доброго та злого поліцейського

Може у фільмах такий спосіб впливу допомагає досягти бажаного, але у реальному житті – ні. Малюк має сприймати батьків, як єдине ціле. Вони повинні стати тими людьми, яким дитина довіряє і може звернутися з будь-якою проблемою.

До чого призводить така гра? Найчастіше поганий поліцейський – батько, а добрий – мати. Тому дитина боїться батька, а матері може «сісти на голову».

Виховання дитини – це спільна й кропітка робота. Батьки повинні домовлятися між собою як реагувати в тій чи іншій ситуації. Тоді малюк буде знати що йому можна робити, а що ні.

Роблять за дитину те, що вона й сама може зробити

Дозволяти дитині робити все самостійно дозволить в майбутньому їй стати незалежною людиною. Все, що потрібно від батьків, – терплячість. Дитина сама може скласти портфель, поїсти, прибирати у кімнаті, годувати свою домашню тваринку. Хай вона це робить повільно і допускає помилки, але самостійно.

Складіть список речей, які ви робили замість дитини та викресліть ті, які вона може зробити сама. Результат вас здивує. Дивує ще й те, що у вас може з’явитися більше вільного часу.

Стають непослідовними

Батьки вчать дітей не брехати, не засуджувати, розповідати все. Та чи батьки самі дотримуються цих постулатів? Навряд чи ваша дитина буде викидати обгортку від цукерки у смітник, коли ви самі кидаєте сміття на землю. Малюк не буде спілкуватися привітно з людьми, якщо вдома ви дозволяєте кричати й казати грубощі в адресу одне одного.

Слідкуйте за собою, адже дитини вчиться у вас. Показуйте правильну модель поведінки й спілкування.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти