Як роблять сир на Закарпатті (13 фото)

1518

Сир – не тільки вкрай корисний, але і надзвичайно смачний молочний продукт. І, всупереч розхожій думці, найсмачніші у світі сири виготовляють не тільки в Швейцарії. Одне з таких унікальних місць – невелика сироварня Петра Пригари, розташована на Закарпатті.

Протягом декількох років кожного ранку вранці жителі українського Нижнього Селища доставляють на сироварню найсвіжіше молоко.

Ось уже 10 років існує сироварня Петра Пригари, і за весь цей час майстер брав у селян лише молочні надлишки.

Адже для виготовлення сиру зовсім немає необхідності у великій кількості молока, куди важливіше його якість. Саме тому Петру віддають лише найсвіжіший і нерозбавлені надої.

Далі молоко пастеризується в спеціальному великому чані, після чого нагрівають і змішують з особливим сичужним елементом, в результаті чого отриманий склад починає згортатись.

Отриманою масою наповнюють форми, після чого починає працювати прес.

Наступним днем ​​вже спресований сир потрапляє в соляні ванни, а потім – в комори Петра, де готові головки будуть дозрівати протягом 3-6 місяців. В результаті цього процесу Петро Пригара отримує смачні сири трьох видів.

На відміну від ціни магазинної, сири від Пригорова продаються вартістю 120 – 200 грн за кілограм, але й не дивно за такий якісний і натуральний продукт.

Варто відзначити, що рецепти Петра Пригари з’явилися не просто так. Цей український майстер сирів пройшов спеціальне стажування сироварні мистецтва в Швейцарії, а природний талант і вміння залучати всі необхідні ресурси дозволили втілити в життя давню мрію – збудувати власну сироварню в Закарпатті.



• не пропусти