10 пікантних скандалів, які сколихнули стародавній світ

213175

Є думка, що громадські скандали, пов’язані з інтимною стороною життя людей, стали виникати тільки в Вікторіанську епоху. Але насправді, якщо міркувати про аморальність суспільства, стародавні могли б дати фору сучасному «розбещеному поколінню».

1. Розслідування вбивства Рамзеса III і хтиві судді

Вбивство і хтиві судді. / Фото: egyptopedia.info
Вбивство і хтиві судді. / Фото: egyptopedia.info

Приблизно в 1155 до н.е. єгипетського фараона Рамзеса III вбили змовники, очолювані його дружиною Тійе. Його наступник Рамзес IV створив «слідчий комітет» з 12 суддів, щоб розслідувати обставини смерті його батька. Судді виявили, що в змову Тійе були втягнуті численні судові чиновники і наложниці (їх усіх потім стратили). Також процес розслідування був примітний скандалом, коли з’ясувалося, що троє суддів були спокушені жінками, пов’язаними зі змовою.

Згідно з древніми записами, «суддів спіймали на гарячому, коли вони розважалися з цими жінками». Одному із суддів відрізали в якості покарання вуха і ніс, другий наклав на себе руки, а третій відбувся доганою (саме він давав свідчення проти перших двох).

2. Храм Пітьми і маска собаки

Деций і Пауліна. / Фото: humus.dreamwidth.org
Децій і Пауліна. / Фото: humus.dreamwidth.org

Під час правління Тіберія Рим був вражений дивним скандалом сексуального характеру. Згідно із записами Йосипа Флавія, якийсь представник римської знаті на ім’я Децій Мундус загорівся пристрастю до заміжньої жінки на ім’я Пауліна. Він навіть запропонував їй 200 000 драхм, щоб провести з нею ніч, але Пауліна відмовилася. Однак, Деций не здався. Оскільки він знав, що Пауліна була відданою послідовницею культу єгипетських богів, Децій підкупив священиків Ізіди, щоб ті сказали жінці, що їй хоче з’явитися бог Анубіс.

Пауліна прийшла в храм вночі, де її чекав Деций, одягнувшись собачу маску, щоб здаватися схожим на бога Анубіса. В результаті Пауліна «провела ніч з богом». Кілька днів по тому Деций сказав їй правду, похвалившись, що він заощадив 200 000 драхм. Збентежена Пауліна поскаржилася імператору. Священиків, які були причетні до цієї справи, розіп’яли, а храм Ізіди спалили. Самого ж Деція відправили у вигнання.

3. Заснування династії Сунь

Ся Цзи і Лін Чень. / Фото: dic.academic
Ся Цзи і Лін Чень. / Фото: dic.academic

У стародавньому Китаї скандал, пов’язаний з сексом, призвів до падіння династії Чень. Згідно з книгою «Цзо-чжуань», одружений чоловік Ся Цзи перебував у відносинах з принцом Лін Чень, а також двома його міністрами. Всі троє відкрито хвалилися своїми відносинами, що розгнівало сина Ся Цзи. У 599 р до н.е. трапився нещасний випадок, під час якого в п’яному угарі Лін Чень був убитий. У підсумку, два міністри втікли і перейшли на бік сімейства Сунь, яке і стало новою династією імператорів Китаю.

4. Гіппій, Гіппарх і Гармодій

скандал
скандал

Брати Гіппій і Гіппарх стали тиранами Афін після того, як їх батько помер в 527 році до нашої ери. Але раптово сталась біда, коли Гіппарх захопився красивим юнаком на ім’я Гармодій. Хоча гомосексуальні стосунки не були чимось шокуючим в Стародавній Греції. Але Гармодій перебував у стосунках з чоловіком на ім’я Арістогітон.

Гіппарх спробував використовувати свою владу, щоб розлучити пару і стати новим коханцем Гармодія. У підсумку, закохані Арістогітон і Гармодій вирішили покінчити з заважаючою їм людиною і під час чергового фестивалю зарізали Гіппарха. Пізніше афіняни спорудили статую на честь закоханих.

5. Заснування династії Мермнадів

Кандавл був царем Лідії – могутньої держави на території сучасної західної Туреччини. За Геродотом, Кандавл настільки пишався красою своєї дружини Ніси, що в 718 р. до н.е. він попросив свого охоронця Гіга підглядати за царицею Ніса в той час, коли вона буде переодягатися до сну.

Але цариця помітила Гіга і впала в таку лють, що запропонувала Гігу вибір: або бути страченим на місці, або одружитися з нею. У підсумку, Гіг вибрав останнє і вбив Кандавла. Саме він заснував династію Мермнадів.

6. Евнух Лао Ай

Скандал з лжеевнухом. / Фото: postergrad/
Скандал з лжеєвнухом. / Фото: postergrad/

Незвичайний скандал вибухнув на початку правління Цинь Шихуанді, який став першим імператором всього Китаю. Його мати, наложниця-цариця Чжао, мала тривалі стосунки з міністром Лю Бувей. Але в один момент Лю Бувей не зміг задовольняти хіть цариці. Тому пара коханців розшукала чоловіка на ім’я Лао Ай, про величезний член якого ходили легенди.

Після того, як Лао Ай погодився стати коханцем цариці, Лю Бувей підробив його кастрацію. Лао Айю поголили волосся і бороду, щоб він виглядав, як євнух. Після цього його відправили в покої цариці, щоб «прислужувати» їй. У підсумку, хитрий план був розкритий, а Лао Ай був страчений разом з трьома поколіннями його сім’ї. Лю Бувей і наложниця-цариця Чжао відбулися вигнанням.

7. Надмірно ревнивий Гадатас

Скандал з царем Гадатасом. / Фото: listverse.com
Скандал з царем Гадатасом. / Фото: listverse.com

У Гадатаса була незвичайна проблема – гіперсексуальність. За словами Ксенофонта, Гадатас був «гарячим» молодим дворянином, який прислужував Набоніду вавилонському. Одного разу одна з наложниць царя почала відверто фліртувати з Гадатасом і сказала, що його нареченій дуже пощастило вийти заміж за такого красивого чоловіка. У підсумку цар негайно наказав каструвати Гадатаса за його зухвалість, щоб він більше ніколи не фліртував з наложницями. Згодом Гадатас відігрався за все -він зрадив Кіра Великого і здав ключові фортеці персам.

8. Марк Ліциній Красс і незайманка

Скандал з Крассом і незайманою. / Фото: listverse.com
Скандал з Крассом і незайманкою. / Фото: listverse.com

Марк Ліциній Красс був одним з найбагатших людей в історії і однією з найвпливовіших фігур в Римі. Тому не дивно, що навколо нього вибухнув пікантний скандал. Красса звинуватили в спробі спокусити весталку (жрицю Вести, які повинні були зберігати цнотливість). На щастя для Красса, у нього було ідеальне алібі. Він пояснив все тим, що торгувався в спробі купити віллу у весталки за подібною ціною. Його виправдали.

9. Хатшепсут і Сенмут

Хатшепсут і Сенмут. / Фото: listverse.com
Хатшепсут і Сенмут. / Фото: listverse.com

Сьогодні складно розмірковувати про те, що люди думали про сексуальні скандали в стародавньому світі. Один цікавий приклад був пов’язаний з царюванням Хатшепсут, найвідомішої жінки-фараона Єгипту. Ходили чутки, що у Хатшепсут був роман з її придворним Сенмутом. Мабуть, ці чутки були популярні в ті часи, оскільки сьогодні було знайдено незвичайне графіті на стіні в Дейр-ель-Бахрі. На ньому зображена фігура в головному уборі фараонів, в яку проникає ззаду чоловік.

10. П’ять дружин і один чоловік імператора Геліогабала

Імператор Геліогабал. / Фото: listverse.com
Імператор Геліогабал. / Фото: listverse.com

Все життя римського імператора Геліогабала було скандалом. Він прийшов до влади в віці 14 років і після цього вийшов з-під контролю своєї бабки Юлії Меси. Протягом наступних кількох років він одружився з п’ятьма жінками і одним чоловіком. Діон Кассій стверджує, що палац Геліогабала відтворював імітацію борделя, де сам імператор «стояв оголеним біля входу і інструктував всіх гостей».

Діон Кассій також стверджує, що Геліогабал часто називав себе жінкою і пропонував нагороду кожному хірургу, який міг би зробити йому піхву. В результаті його бабка, втомившись від безперервних скандалів, пов’язаних з її онуком, організувала переворот і повалила Геліогабала.