Буряк — зірковий овоч для приготування став узимку. Цей продукт добре зберігається й лишається корисним навіть у люті морози за вікном. А сам буряковий сік перетворює страви на ідеальний прийом їжі Барбі: насичений рожевий колір сподобається дітям і дорослим.
Тож запасайтеся буряками на зиму та збережіть оригінальні й прості страви!
Крем-суп із буряка
З буряка можна готувати не тільки борщ. Крем-суп в поєднанні з сиром фета й розмарином смакує незвичайно та вишукано.
Інгредієнти:
- 2 великих буряки.
- 1 морквина.
- 1 цибулина.
- 100 г сиру фета.
- 0,5 ч.л. коріандру.
- Гілочка розмарину.
- Сіль, перець до смаку.
Приготування:
- Цибулину почистьте, наріжте кубиками і обсмажте з розмарином кілька хвилин до золотистості.
- Буряки і моркву зваріть до готовності або запечіть у фользі. Почистьте, наріжте довільними шматками, додайте до цибулі. Влийте 0,5 л води або бульйону, доведіть до кипіння, приберіть розмарин, перебийте суп блендером, посоліть, поперчіть, додайте коріандр. Густину регулюйте: щоб суп вийшов рідким, додайте більше води.
- Подавайте суп у мисці, посипавши крихтами сиру фета.
Чипси з буряка
Хрумкий снек, може, і не замінить улюблені картопляні чипси, але варто спробувати їх хоча б раз! Пропонуємо рецепт із печеними чипсами, але їх можна посмажити у фритюрі.
Інгредієнти:
- 4 буряки.
- 50 г оливкової олії.
- Сіль, перець до смаку.
Приготування:
- Буряки помийте, почистьте і наріжте тонесенькими кружальцями. Найкраще це зробити за допомогою овочечистки або спеціальної насадки кухонного комбайна. Якщо будете нарізати звичайним ножем, старайтеся робити слайси тонесенькими.
- Чипси покладіть у миску, посоліть і поперчіть, додайте олію та добре вимішайте, залиште постояти.
- Розігрійте духовку до 150°C. Буряки викладайте на пергамент в один шар. Сушіть чипси 20 хв, тоді переверніть і сушіть ще 15 хв.
Смузі з буряка
Смузі рожевого кольору — та дрібниця, що може підтримати й дати сил. Особливо, якщо приготувати корисний овочевий смузі з буряка замість використовувати барвник.
Інгредієнти:
- 1 невеликий буряк.
- 1 яблуко.
- 20 г кореня імбиру.
- 200 мл молока.
- 20 г чіа.
- 1 ч.л. меду.
Приготування:
- Почистьте буряк, яблуко, імбир, наріжте на шматки.
- Усі складові перебийте у блендері з чіа та молоком.
- Подавайте овочевий смузі до сніданку чи як перекус.
Цвіклі
Цвіклі — старовинна українська страва з буряків та хрону. Ці складові дуже просто відшукати у будь-яку пору року, особливо смакують цвіклі взимку: до холодцю, м’яса, шинки, ковбаси. Чим більше додасте хрону, тим гостріші вийдуть цвіклі.
Інгредієнти:
- 4 буряки.
- 2 ст.л. тертого кореня хрону.
- 1 ст.л. яблучного оцту.
- 2 ч.л. цукру.
Приготування:
- Буряки зваріть до готовності. Почистьте і натріть.
- Корінь хрону теж вимийте і натріть.
- Змішайте буряк та хрін, додайте цукор, оцет, посоліть. Добре усе перемішайте та покладіть у банку. Не забувайте накривати цвіклі кришкою та смакуйте!
Бурякові котлети
Страви з буряка можуть замінити навіть м’ясо: красиві й насичені бурякові котлети незвичайно смакують. Подавайте зі сметаною як самостійну страву або як гарнір.
Інгредієнти:
- 2 буряки.
- 50 г волоських горіхів.
- 1 яйце.
- 1 ст.л. манної крупи.
- 1 ст.л. борошна.
Приготування:
- Буряк зваріть до готовності. Почистьте і натріть чи перебийте блендером.
- Горіхи почистьте й також перебийте в блендері.
- Змішайте буряк, яйце, горіхи, чорнослив і манну крупу. Манної крупи можна додавати більше: котлети мають добре тримати форму. За бажання додайте в «тісто» спеції: сухий часник, хмелі-сунелі, перець чилі, кінзу.
- Сформуйте невеликі котлети, паніруйте в борошні та обсмажуйте з олією на великому вогні по 1-2 хвилини з кожного боку.
Страви з буряка можуть бути на столі цілий рік, тому обов’язково скуштуйте різні варіанти. Цей овоч можна варити, тушкувати, запікати, додавати в супи, борщі та їсти сирим — справжній український суперфуд. Зберігайте добірку для натхнення в кулінарії: це простіше, ніж здається!