День святого мученика Автонома (Артемон-Змійовик): народні прикмети, традиції

1654

25 вересня відзначається День святого мученика Автонома, але існує й інша назва цього свята — Змійовик. Змії у цей день починають повзти в укриття на зимування. Як у церковному календарі, так і у народному — День Автонома (Артемона) відзначається двічі, восени та навесні. Про релігійне значення свята, його народне трактування та причетність до ремесла мисливців — далі у нашій статті.

Релігійне трактування:

Християни 25 вересня вшановують пам’ять святого мученика Автонома. Він жив у IV столітті і був італійським єпископом. Прославився тим, щоб обернув велику кількість язичників до християнства. Їх було так багато, що Автоном вибудував для людей храм і освятив його до служіння Богу.

Однак відбувалось це в період правління Діоклетіана, відомого своїм негативним ставленням до християнства та його послідовників. За проповідування Автоном було арештовано, але він втік та незаконно продовжив свої справи. Одного разу його послідовники зруйнували язичницьке капище, за це язичники і помстились, вбивши Автонома.  Оскільки його пам’ять вшановується саме 25 вересня, то Автоному приписали властивість керувати зміями, котрі якраз у цей період тікають у нори.

Народне трактування:

У народі Автонома називали просто Змійовик, адже головна прикмета цього дня пов’язана саме зі зміями. З 25 вересня вони починають заповзати в укриття на зимування.

Та не тільки змії ховаються, а й все навколо замирає: у лісі рідше зустрічаються якісь звірі, все тихо, дні стали відчутно коротшими, навіть починаються перші заморозки. Після цього дня у будь-який момент може випасти сніг.

У народі, звісно ж, придумали свою версію, чому змії повзуть з поля до лісу: їх скликає до себе святий Автоном, щоб закрити на замок на усю зиму. Саме до нього молились про те, щоб змія у лісі не вкусили. А у цей день і зовсім оминали ходити поряд з лісами, щоб не натрапити на змій, які якраз туди прямують.

День мисливців:

Надзвичайно важливим є цей день для мисливців. Раніше вони молились Автоном (Артемону-Змійовику) і неодмінно йшли на полювання, адже вірили, що саме у цей день воно буде вдалим. Існувала й прикмета, що як вполюєш хоч щось 25 вересня, то вдалим буде весь наступний сезон. Тож попри побоювання інших людей йти на Автонома до лісу — мисливці навпаки вважали цей похід необхідним. Тож вони одягали високі чоботи, щоб захиститись від змій, молились про вдачу та йшли на полювання.

Збір урожаю горобини:

На Автонома було також прийнято збирати урожай горобини. Робити це треба було обережно, адже зрубати її чи пошкодити — означало накликати на себе велику біду. Фактичо — позбавити себе  без природних ліків на всю зиму, та ще й птахів лишити голодувати.

Господині ж робили запаси ягід на зиму: варили з медом та навіть робили з горобини квас.

Як заготовлювалась горобина з медом на зиму?

Обірвані ягоди треба перебрати та промити. Продавити їх трішки та залити окропом, та лишити накритими кришкою, поки ягідки не розм’якнуть. Процідити через сито від води, всипати у підігрітий мед і варити до загустіння на легкому вогні, знімаючи піну.

Готувалась горобина у пропорціях: 250г меду на 500г ягід. Досить ефективний засіб від простуди, котрий слід було зберігати у холодному темному місці.

Прикмети у зміїний день:

  • Якщо на Автонома хоча б зайця вб’єш, то згодом полювання буде дуже вдалим.
  • На деревах 25 вересня багато жовтого листя – до ранньої осені.
  • Дощ іде – буде затяжна зима.
  • Бур’яни ростуть високо – взимку випаде багато снігу.
  • Якщо вхід в нору крота розташований з північної сторони, то зима теплою буде. Якщо нора з Півдня, то чекай холодну зиму, зі Сходу – суху, із Заходу – сиру та сніжну.
  • На дубі багато жолудів – прикмета, що зима буде тепла, а літо родюче.
  • Грім гримить 25 вересня, значить осінь буде теплою.
  • Якщо журавлі летять високо, не поспішаючи і курличать, то буде стояти гарна осінь.
  • Поява комарів пізньою осінню віщує м’яку зиму.
  • Якщо падолист пройде скоро, слід очікувати лютої зими.
  • Поки листя з вишні не опало, скільки б снігу не випало — відлига його зжене.

Конкретних обрядів, окрім полювання та приготування горобини у цей день немає, але варто й дійсно остерігатись походів до лісу, все ж змії справді повзуть влаштовуватись на зиму.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти