Різдво Пресвятої Богородиці або Друга Пречиста: дата, традиції, прикмети

10382

За новоюліанський календарем, щорічно 8 вересня (раніше 21 вересня) вшановується Різдво Пресвятої Богородиці, яке має також народну назву Друга Пречиста й асоціюється із остаточним приходом осені. Різдво Богородиці вважають жіночим святом, у цей день прийнято шанувати жінок, які опікуються про всю родину.

Чому так? Можливо тому що Друга Пречиста відзначається в один день із давнім дохристиянським святом Рожаниці, на честь богинь, яких вважали матерями усього живого на землі та покровительками жінок. Детальніше про це свято ви можете прочитати тут: (посилання на мій текст про Рожаниці).

В Україні щорічно святкується три Пречисті:

15 серпня (раніше 28 серпня) — Перша Пречиста або ж Успіння Пресвятої Богородиці.
8 вересня (раніше 21 вересня) — Друга Пречиста або Різдво Пресвятої Богородиці.
1 жовтня (раніше 14 жовтня) — Третя Пречиста або Покров Пресвятої Богородиці, скорочено «Покрова». Це свято в сучасній Україні святкується найгучніше та найбільш масово, адже поєднує в собі не лише релігійний підтекст: на Покрову вшановують й українське військо.
У народі ці три події прив’язують до погодних змін й кажуть, що «Перша Пречиста жито засіває, друга — дощем поливає, а третя — снігом покриває».

Історія свята Різдва Пресвятої Богородиці:

Згідно із віруваннями християн, Богородиця народилася у той період, коли релігія була у плачевному стані. Вона ж була благочестива та навчалась у монастирі, жила гідним життям і вивчала Святе Письмо, тої саме її було обрано для народження Сина Божого — Ісуса Христа. Це була непроста жінка, на яку не випадково поклали таку місію, тож їй відводиться окрема важлива роль у християнських традиціях і віруваннях.

Різдво Пресвятої Богородиці — це одне із дванадцяти найважливіших християнських свят у році. За легендою, в цей день з’явилась на світ Діва Марія, якій судилось народити майбутнього спасителя людства. Це свято вважається днем радості і добра, тож всі традиції пов’язані з ним створились саме на таких засадах.

Традиції на Другу Пречисту:

1. Жінки, які не можуть завагітніти, роблять у цей день святкову вечерю та запрошують на неї бідняків, щоб ті разом із нею помолились Богородиці за майбутніх дітей. Також ці жінки неодмінно йдуть ставити свічку в церкві, адже вважається що саме на Другу Пречисту Богородиця чує усі молитви щодо дітей, їх народження, здоров’я і щастя.

2. Детальніше про святкове застілля:
Це було свято радісне і супроводжувалось святковими стравами, такими як м’ясний борщ, печеня, страви із продуктів з городу, голубці, вареники, млинці, випічка. Готували багато страв із сиром та подавали до столу свіжі фрукти.

3. З цього дня у більшості областях вже можна було йти свататись до дівчат. Молодий приходив із своїми батьками до батьків молодої аби роззнайомитися і оголосити про свої серйозні наміри щодо подружнього життя. Добре, що до цього часу на городі вже достигли гарбузи!

4. Раніше існувала традиція випікати печиво із буквами Р і Б, що означали Різдво Богородиці, та пригощати ним всіх, хто завітає у цей день в оселю.

5. Також було прийнято заготовлювати у цей день калину, як захист від хвороб. Цікаво, що традиція із калиною — грала важливу роль у дохристиянському святі Рожаниці, про схожість Другої Пречистої з яким ми вже писали вище.

Заборони на Другу Пречисту:

Як і у більшість релігійних свят, існували не тільки традиції святкування, а й певні заборони: те, чого не можна робити у це свято.

1. Не можна займатись брудною роботою: мити та замітати підлогу, прибирати чи вичищати щось, палити сміття тощо.

2. Не можна на Другу Пречисту брати до рук ножиці та голку: різати щось, шити, зашивати, проколювати і так далі.

3. І звісно ж, оскільки це світле свято — не можна ні з ким сваритись та мати на думці зла. Потрібно бути до усіх милосердним і добрим.

Прикмети на Різдво Пресвятої Богородиці:

  • Якщо день видався ясним, то така погода збережеться і до кінця жовтня.
  • Якщо вранці туман — підуть дощі.
  • Якщо туман розвіється несподівано швидко — погода буде мінливою.
  • Якщо вранці пішов дощ, то буде лити він ще 40 днів, а зима видасться холодною.
  • Якщо яскраве сонце вранці швидко висушує росу на траві — не варто чекати багато снігу взимку.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua