Українська Масниця та російська Масляна — у чому різниця?

1609

Розповідаємо про традиції святкування українського свята Масниця, а також про його відмінності від російської Масляної. Дізнайтеся, як і коли святкувати Масницю, та що готувати окрім млинців.

Масляна та Масниця — в чому різниця

Спочатку, розберімось, чим ці два свята схожі. Не складно здогадатися, що назвою: Масляна та Масниця. Але, у масниці є більш поширена назва — Колодій.

Друга спільна риса — це страви з маслом. Але, якщо в Росії це лише тонкі млинці, то в Україні на Колодій готують страви з усіх молочних продуктів. Це можуть бути налисники, сирники, пиріжки з сиром та всілякі запіканки. Також, солоні та солодкі вареники з сиром, молочний кисіль тощо.

Дата святкування однакова: останній тиждень перед початком Великого посту. Проте, значення свят різне: Масниця — це час примирення, частування перед постом, аби задобрити і закликати весну, святкування приходу теплої пори. На Масляну ж тільки наїдаються перед постом та міряються силами. Тобто, на одному з цих свят треба миритися, а на іншому битися — і це одна з головних відмінностей.

Більше про Масницю або Колодій

Це свято має ще кілька назв: Сиропуст, Пущення, Бабський тиждень. Остання назва існувала через унікальну українську традицію цього свята. Дівчата в цей час проявляли симпатію до одного парубка, найближчого серцю, цікавим способом. Брали дерев’яну колодку (звідси й ще одна назва — Колодій), прикрашали її стрічками та іншими святковими елементами та прив’язували до парубка, який до вподоби.

Але, вже дорослішим парубкам, натякали, що пора одружуватися — колодкою більшою. Річ у тому, що весільний сезон закінчувався, бо в піст одружуватися не можна, тож таким жартівливим способом парубкам натякали, що вони сій шанс проґавили. Прив’язували їм кусок деревини, який зняти просто так не можна — тільки за відкуп.

Крім жартів — цей тиждень був часом примирення. До посту всі намагалися владнати старі конфлікти: забути образи, попросити пробачення та вибачити іншим. Щоби зустріти піст з чистим серцем.

Молочні страви були на столі щодня протягом тижня Масниці. Окрім вже згаданих вище страв, готували сирні баби, локшину та галушки зі сметаною, ряжанку. Проте, основною стравою залишалися саме вареники з сиром у сметані.

Доброю прикметою вважали не просто наїстися цими стравами, а щоби їх скуштували всі навколо. Тож пригощали сусідів, родичів і навіть незнайомців. Бо вірили, що чим більш щедрим будеш в цей тиждень, то таким же щедрим буде і весь наступний рік.

Серед найпопулярніших прикмет були такі:

  1. Треба позбутися на Масницю старих речей. Тоді скоро з’являться гарні обновки.
  2. Пробачаючи всі образи ми звільняємо в житті місце для хороших подій.
  3. Не можна в цей тиждень шити, прясти чи взагалі заплутувати нитки. Мовляв, заплутаєш свою долю.

В останній день вже розвантажували організм від частувань та не вживали спиртних напоїв, адже готували організм до Великого посту.

А ви знали про такі відмінності двох свят? Якщо ні, то зараз саме час підтримати старі традиції. І, крім млинців, обов’язково приготувати вареники з сиром.

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua

Поділись




• магазин

• новини партнерів