Куди поїхати у грудні в Україні: 27 ідей

1206

Перший місяць зими вже стукає у вікна, а дух новорічних свят на повну відчувається у повітрі. На прилавках виблискують ялинкові прикраси, магазини потихеньку заповнює весела новорічна мішура. Маленькі ельфи і феї готуються до виступів на святах. Здається, що до бою курант ще далеко, але новорічна метушня вже закружляла всіх у святковому вихорі.

Ось-ось – і відкриються двері казкового замку. Звідти випурхне маленьке диво, махне чарівною паличкою і обдарує всіх найголовнішим – щастям. Світлим безтурботним щастям, не затьмареним жодною хмаринкою. Щастям, яке так солодко пахне мандаринами, подарунками, ялинкою і дитинством. Треба поспішити йому назустріч! І перейнятися духом свята вже зараз, вирушивши у чарівну подорож. Чим же порадує відпочинок у грудні в Україні 2017? IGotoWorld.com підготував для вас цю добірку.

Автор фото: Tetiana Smirnova.

Зігрітися джазом у місті Львові

Запальні джазові мотиви привнесуть теплі барви у холодні грудневі дні. Міжнародний фестиваль «Jazz Bez» об’єднає українські та польські міста в єдиному звучанні. Сімнадцятий «JazzBez» об’єднає довкола джазу українські Київ, Суми, Тернопіль, Луцьк, Рівне, Ужгород та польські Варшаву, Вроцлав, Перемишль, Люблін, Білосток. Вдруге фестиваль відбудеться на Прикарпатті у Дрогобичі та Стрию. Протягом 10 днів у рамках фестивалю відбудеться 87 концертів, в яких візьме участь понад 60 музикантів зі США, Канади, Австралії, Люксембургу, Данії, Німеччини, Угорщини, Польщі та України.

Фестиваль «Jazz Bez» привозить тих виконавців, які зараз творять світовий джаз, – запевняють організатори. Тож справжні поціновувачі музики просто зобов’язані приїхати на фест! У Львові – основна програма фесту, інші міста – тут.

Коли: 1–10 грудня.

Де зупинитися: у Львові багато чудових готелів, де завжди раді гостям.

Як дістатися: фестиваль відбуватиметься на двох майданчиках – у Львівській філармонії та арт-галереї «Дзиґа». Щоб дістатися до філармонії, можна поїхати в бік центру трамваєм № 1 або 10 і зійти на зупинці «Петра Дорошенка», далі трохи пройтися. Або автобусами 3а, 4а, 53 доїхати до вул. Князя Романа і 5 хвилин прогулятися. «Дзига» знаходиться неподалік від зупинки «Водопровідна». Маршрутки № 15, 37, 43, 44, 46.

Зимова казка у Древньому Києві

У парку «Київська Русь» вже готують багато цікавих розваг. У перші вихідні грудня на відвідувачів чекає захоплива шоу-програма «Зима постукала у ворота» для дорослих і дітей. Жителі Древнього Києва запросять гостей пройтися вуличками середньовічного міста, оглянути шедеври архітектури 10–13 століть – оборонні укріплення, дерев’яну фортечну стіну забороли, Михайлівські ворота Київського Дитинця, сторожові вежі, садиби городян і князівські палати. Кожен гість і сам зможе перевтілитися в жителя Древнього Києва!

Джерело фото: parkkyivrus.com.

Коли: 2–3 грудня.

Ціна: вхідний квиток на дійство, як правило, коштує 150 грн для дорослих, 100 грн для пенсіонерів і студентів, 50 грн для дітей.

Де зупинитися: при парку розваг є готель і хостел. Але нескладно повернутися до Києва.

Як дістатися: маршруткою від метро «Видубичі» до Копачева.

На Андріївські вечорниці в українське етносело

Незаміжні дівчата, це свято для вас! Беремося за чобітки, карти, зручніше вмощуємося перед дзеркалами і, нарешті, дізнаємося те саме заповітне ім’я! Хто ж він, суджений-ряджений? Андріївські вечорниці здавна були найулюбленішим святом юних красунь. А поринути в автентичну обстановку допоможе етнокомплекс «Українське село». Тут також можна влаштувати незабутній грудневий відпочинок із сім’єю. Цікаве обрядове дійство розпочнеться 9 грудня о 15:00. На відвідувачів чекають родинні традиційні забави. По завершенні вечорниць можна смачно повечеряти у колибі.

Джерело фото: сторінка Етнографічного комплексу «Українське село» у Facebook.

Коли: 9 грудня, початок о 15:00.

Ціна: 50 грн/дорослий, 100 грн/діти 6–12 років. Для усіх Андріїв – вхід вільний!

Де зупинитися: при етнокомплексі є номери, але також можна оселитися неподалік у Києві.

Як дістатися: село Бузова розташоване під Києвом. Автомобілем чи автобусом, який відправляється від станції метро «Святошино», потрібно їхати до села Миколаївка. Парк розташований за 1,5 км від повороту.

На Перший фестиваль пряників до Ужгорода

Закарпатський фестиваль пряників вперше проведуть в Ужгороді в історико-культурному комплексі «Совине гніздо». Участь у фесті візьмуть майстрині й майстри, кондитери та аматори, батьки й діти, словом – усі, кого зацікавить це смачне, пряниково-медове свято!

Джерело фото: zak-kor.net.

Коли: 15–17 грудня.

Як дістатися: до Ужгорода зручно дістатися поїздом з Києва та Львова.

Подивитися на головну красуню країни, Київ

Зовсім трохи – і головна ялинка країни засяє чарівними вогнями. Красуня, привезена до столиці з Карпат, стане головною окрасою новорічного Києва. Для неї вже готують святковий наряд. Це виблискуючі новорічні іграшки, льодяники, пряники, цукерки і веселощі, якими оточить її дітвора. Софійська площа перетвориться на головну арену свят. А по сусідству, на Михайлівській площі, свою резиденцію відкриє святий Миколай. Цього року святкування пройде під гаслом «НеоРік на Софії». Головну ялинку відкриють уже 19 грудня 2017.

Джерело фото: ukranews.com.

Коли: з 19 грудня 2017 року на Софійській площі у Києві.

У гості до святого Миколая, Пістинь

Час див наближається! Скоро новорічна метушня понесе з головою у світ чудес. І першою пригодою стане зустріч зі Святим Миколаєм прямо в його лісовій садибі. Не знаєте, де знайти святого? Це зовсім не складно. Вирушайте до Національного природного парку «Гуцульщина». Святий Миколай цілий рік живе в дерев’яній гуцульській хаті, а 19 грудня запрягає свої сани. Дітлахів запрошує на відпочинок у грудні і дарує подарунки тим, хто добре поводив себе протягом року. Є тут і цікавий музей новорічної та різдвяної іграшки.

Джерело фото: firtka.if.ua.

Де зупинитися: якщо ви збираєтеся їхати в Пістинь самостійно, оберіть для поселення Косів.

Як доїхати: головне, дістатися до Косова, який всього за 2 км від резиденції. Вирушайте за напрямками Київ – Косів або Київ – Верховина. Або ж потягом до Ворохти, Івано-Франківська.

До вітряків і українських хат у Пирогів

Святий Миколай не забуває про один з чарівних куточків, що сховався на околиці Києва – музей у Пирогові. Тут все, як у гоголівських оповіданнях! У морозний день можна сховатися від холоду в справжніх українських хатах, що обігріваються печами. Чудотворець обдарує подарунками, а народні ігри й танці допоможуть зануритися в передноворічну атмосферу. Осідлайте на свято вороного і скуштуйте смачні страви!

Джерело фото: fotostudio.com.ua, автор – Дмитро Бартош.

Ціна: вхідний квиток у Пирогове – 40 грн. Є знижки дітям і пільговикам.

Де зупинитися: звичайно, в Києві!

Як дістатися: один з варіантів – до станції метро «Іподром», а потім тролейбусом № 11.

На казкові майстер-класи в Мамаєвій слободі

Вже кілька років у грудні в козацькому селищі гостює Святий Миколай. Йому приносять дитячі листи, написані на справжньому пергаменті, з проханнями від малюків, а він радо приймає дітей у традиційній наддніпрянській хаті. На маленьких шукачів пригод і любителів казок чекає багато цікавостей, адже в справжній українській оселі «Коваля» дітлахи зможуть залізти на піч, пововтузитися на кожусі, дізнатися про хатнє начиння та особливості інтер’єру козацької світлиці, послухати українські народні казки, посмакувати медяниками, запивши їх духмяним трав’яним чаєм.

Джерело фото: magura.com.ua.

Коли: до 28 грудня, щосуботи та неділі з 12:00 по 16:00.

Ціна: вартість входу – 100 грн для дорослих, 60 – для дітей (дошкільнята – безкоштовно), є знижки.

Де зупинитися: не забудьте забронювати номер заздалегідь.

Як дістатися: Мамаєва слобода знаходиться в столиці. Доїхати можна від станцій метро «Петрівка» або «Шулявська» тролейбусом № 27. Курсують маршрутки № 201, 232, 427, 471, 433.

Вогні старовинної фортеці, Кам’янець-Подільський

Куди поїхати відпочивати в грудні? Грандіозний Кам’янець-Подільський теж готується до новорічних свят. І вже 19 грудня на вулиці міста прийде свято. По Кам’янцю-Подільському прокотиться акція «Від Миколая до Йордану», відкриється головна ялинка і резиденція Санта-Клауса. Вона розташована в старовинних підвалах 16–18 століть, недалеко від ратуші, старої фортеці.

Джерело фото: alexabelov.livejournal.com.

Де зупинитися: не забудьте заздалегідь забронювати «тепле гніздечко» для майбутньої поїздки!

Як дістатися: до Кам’янця-Подільського курсують поїзди, наприклад, з Києва.

Екскурсія на фабрику ялинкових прикрас

Довгоочікуване свято вже стукає у двері! Ще трохи – і бій годинника перенесе до зовсім іншої реальності – чарівної новорічної ночі. А що головний атрибут свята? Думаєте ялинка, новорічні іграшки, олів’є? Ні. Святковий настрій, що допомагає побачити магію в звичних речах. Навіть у чашці кави! Так підемо ж за настроєм у світ новорічних чудес – на фабрику ялинкових іграшок. Подивимося, як народжуються блискучі кулі, і навіть пройдемо майстер-клас з розпису.

Джерело фото: holy-mozart.livejournal.com.

Ціна: для самостійних мандрівників відвідування фабрики – 30 грн для дітей, 50 грн – для дорослих. Майстер-клас – 70 грн.

Як дістатися: від столичної станції метро «Житомирська» у вихідні у Клавдієво-Тарасове відправляється автобус. Записатися на поїздку потрібно заздалегідь. Ще можна самому доїхати маршруткою, яка відправляється від станції метро «Академмістечко».

Дізнатися, як народжуються сосни: лісова станція Боярка

Багатьох хвилює питання: купувати справжню новорічну ялинку або ж віддати перевагу штучному дереву? Адже купуючи вічнозелену красуню, потураєш вирубці цілих лісів! Знайти для себе відповідь на це питання допоможе поїздка на Боярську лісову дослідну станцію. Тут покажуть, як у маленьких баночках народжуються ті самі сосни. І як виглядають теплиці, куди потрапляють пухнасті малятка, що вже трохи підросли. Така поїздка точно налаштує на новорічний лад! Щоб потрапити на дослідну станцію, домовляйтеся про візит заздалегідь, краще з тургрупою.

Джерело фото: dobre.club.

Як дістатися: до Боярки з Києва можна поїхати маршруткою або електричкою, в дорозі близько години.

Покататися на знаменитому курорті Буковель

Про відпочинок на найбільш фешенебельному курорті України варто подбати заздалегідь. Інакше місць просто не залишиться! Особливо на «найсолодші» новорічні дати. До речі, в листопаді відпочинок у готелі, розташованому на території курорту, коштує значно дешевше. А сніг – уже є!

Джерело фото: Hotels Bukovel.

Де зупинитися: в Буковелі величезний вибір житла.

Як дістатися: з Івано-Франківська в Буковель постійно курсують маршрутки.

Зустріти зиму на Драгобраті

Чому варто поспішити на Драгобрат у грудні? По-перше, тому що найбільш високогірний курорт України завжди радує снігом. А по-друге, до 27 числа можна кататися у своє задоволення засніженими вершинами за досить низькими цінами. Покваптеся, а то найкращі пропозиції заберуть з-під носа!

Джерело фото: Karpaty.ua.

Де зупинитися: на самому Драгобраті багато пропозицій житла, також можна зупинитися у селищі Ясіня.

Як дістатися: потягом до селища Ясіня. На залізничній станції зустрічають приїжджих всюдиходи, які вирушають на Драгобрат. Ціна – від 70 грн з людини.

На відпочинок у Яремче

Чому б не розслабитися перед майбутніми святами і не вирушити за релаксом до Яремче? Це невелике акуратне карпатське містечко перетворилося на справжню туристичну Мекку! Тут є все необхідне. А неподалік знаходиться фешенебельний Буковель і розслабляючий чан, де купають у цілющих травах Карпат.

Де зупинитися: вибір житла в невеликому місті вражає – майже сотня пропозицій!

Як дістатися: до Яремче курсують потяги. Або ж можна доїхати до Івано-Франківська, далі автобусом.

Вхопитися за небо у Дземброні

Настала творча криза? Вирушайте у найвисокогірніше село України, яке надихнуло не одного художника і поета. Хмари тут так близько, що, здається, за них можна вхопитися руками! А взимку пейзажі вершин і ялин, посипаних снігом, схожі на казку. Здається, ось-ось і з них спуститься сама Снігова королева…

Де зупинитися: у приватних будинках – жителі з радістю приймуть вас у гості за помірну плату.

Як дістатися: з Івано-Франківська спершу доїхати до Ворохти, потім до села Ільці, звідки ще 12 км автобусом або ж своїм авто.

Зимовий ліс під Києвом, Міжрічинський парк

Не кожен погодиться покинути теплий затишний будинок, щоб вирушити на зимову прогулянку до лісу, та ще й на цілий день. Але якщо вам пропонують Міжрічинський парк, не роздумуйте – погоджуйтеся. Ви не залишитеся без багаття і дегустації місцевих настоянок, які піднімуть і настрій, і градус. Не поїдете без смачної каші і захоплюючих оповідань. Директор парку такий витівник! Обов’язково попросіть показати нову стежку через болото.

Де зупинитися: неподалік є котеджі і міні-готель. Але зазвичай сюди їдуть з одноденною поїздкою.

Як дістатися: якщо громадським транспортом, то автобус відходить від столичної автостанції «Полісся». Потрібно доїхати до села Отрохи і пройти ще 3 км. Зручніше вибрати екскурсійний варіант, тим більше що можна поїхати недорого.

Пожити в хаті з пічкою, Поліський заповідник

Перед прийдешніми святами всі нервують з приводу сущих дрібниць, а ви насолоджуєтеся душевними бесідами із задумливими зимовими нетрями… Замерзлі болота, лісове багаття, брусничне варення… Дерев’яний будиночок на самому краю лісу, який, у свою чергу, знаходиться на самому краю України. Вогонь, що потріскує у грубці, і запах сушених білих грибів. Саме зимова поїздка в Поліський заповідник залишає у його гостей незабутнє враження. Пожити в такій обстановці в теплій компанії – що може бути кращим завершенням року?

Де зупинитися: тут можна відпочити недорого. Селять у будиночках біля самого лісу, орієнтовна ціна – від 60 грн.

Як дістатися: якщо ви їдете самостійно, то з Києва чи Житомира слід доїхати до Овруча, звідти о 18:50 на Селезівку їде ПАЗик. Багато хто не любить підлаштовуватися під розклад транспорту та вибирає екскурсії.

У Музей волинської ікони

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці. У цей світлий празник варто відвідати дивовижне місце, в якому зберігається безліч святинь – Музей волинської ікони. Тут багато старовинних ікон. Найцінніша – ікона Холмської богоматері, яка датується 11 століттям! Вона зберігається в окремому приміщенні, яке також служить каплицею, де можна помолитися до святині.

Автор фото: Олена Яримко.

Як дістатися: музей розташовано в Луцьку, куди можна дістатися, наприклад, нічним поїздом з Києва.

Де зупинитися: в Луцьку є недорогі хостели й елегантні готелі.

Чари замків Закарпаття

Час приготувати себе до чарівних історій і пригод, які неодмінно трапляються під Новий рік і Різдво. А наймагічніші місця – це старовинні замки. Вони бачили не один Новий рік, і уважним слухачам можуть повідати багато неймовірних історій. Легендарний Ужгородський замок, загадковий Невицький, замок Паланок і Сент-Міклош… Звідси неможливо поїхати, не наситившись духом Різдва!

Джерело фото: relax.com.ua.

Як дістатися: влаштувати зимовий тур по замках можна на автомобілі, але набагато комфортніше обрати організовану екскурсію.

Казкові замки Поділля

Замки Закарпаття вже пройдений етап? В Україні є й інші чудові місця. Вже бували в Кам’янці-Подільському і милуватися старовинною фортецею? Тоді загляньте до замків Поділля. Наприклад, до величної Хотинської фортеці – її види вражають. А поблизу можна подивитися залишки Жванецького замку та руїни Скала-Подільської фортеці. Заглянути у фортецю в селі Окопи. Така поїздка в грудні буде дуже пізнавальною!

Джерело фото: arbaev.com.

Як дістатися: до Хотина можна доїхати маршруткою з Чернівців, Кам’янця-Подільського, Хмельницького. Але побачити більше допоможе або власний транспорт, або екскурсія.

На парад Миколайчиків до Ужгорода

Щороку в Ужгороді на День святого Миколая проводять надзвичайно яскраве дійство, яке дуже любить не тільки малеча, а й дорослі. Центральними вулицями міста йде святкова «червона колона»: діти, студенти, дорослі, переодягнені у помічників святого Миколая. Потім на центральній площі міста – Театральній – їх зустрічає Миколай, далі – святковий концерт, танці біля головної ялинки міста і пригощання цукерками.

Джерело фото: tourinform.org.ua.

Коли: 19 грудня.

Як дістатися: в Ужгород зручно доїхати поїздом зі Львова чи з Києва.

З холодного грудня – у джунглі, Харків

На вулиці холодна сіра погода? Тропічні зарості й водойми джунглів допоможуть розфарбувати цей день і відпочити з дітьми. Критий аквапарк «Джунглі» закружляє у вирі веселих гірок і віражів. Можна поніжитися у хвильовому басейні, здійснити подорож по швидкісній річці і розслабитися в джакузі. Багато хто обирає цей аквапарк за його оригінальний декор – відмінне фото для соцмереж.

Джерело фото: arof.com.ua.

Ціна: дорослий – від 170, дитячий – від 125 грн.

Де зупинитися: затримайтеся в Харкові на день-другий – тут багато чого цікавого.

Як дістатися: найближча станція метро – «Завод імені Малишева», далі пересісти на трамвай № 5 або 8 і зійти на зупинці «Вулиця Киргизька».

У тропічний рай – до бананів у Рожни

Кажуть, що нині втекти із зими в літо можна лише за великі гроші, купивши квиток до якоїсь теплої країни. Але ні. Поринути в атмосферу тепла і тропіків не так і складно, якщо вирушити на бананову ферму. Це рай для любителів екзотики: мандарини, лимони, банани, кавові дерева і ананаси… Найприємніше – що можна забрати із собою тропічний черенок і виростити той же лимон у себе на вікні.

Як дістатися: від столичної автостанції «Дарниця» курсують автобуси до села Рожни, в дорозі 1 година 20 хвилин.

Погладити страусів

А може, махнути на все рукою і всією сім’єю вибратися в гості до екзотичних птахів? Такий вікенд викличе захват у дітей. На фермі, де розводять страусів, вам не лише розкажуть про життя і звички цих птахів, але й дадуть можливість погладити і навіть погодувати страусів! Із собою можна привезти сувеніри і скуштувати делікатеси, що виготовляються на фермі. А доповнить екскурсію відвідування міні-зоопарку, в якому живуть олені, коні, віслюки та конячка на прізвисько Каштан.

Ціна: дорослі – 45 грн, діти (від 3 років) – 35 грн. Кошик для годування тварин – 15 грн.

Як дістатися: страуси живуть під Києвом у селі Чубинське. Потрапити до них можна маршруткою № 316 від станції метро «Лівобережна» і № 317 від метро «Харківська». Їхати до зупинки «Мала Олександрівка».

Вшанувати пам’ять бійців у музеї АТО, Дніпро

6 грудня в Україні – День захисника. Нині ця дата нагадує вже не про трагічні сторінки минулого, написаного нашими предками. Вона говорить про сучасну історію, яка зараз пишеться кров’ю. Відвідування музею АТО під відкритим небом цього дня стане найбільш доречним. Вздовж асфальтованої дороги, яка для створення експозиції була спеціально розбита «мінами», прописалася техніка, що відслужила своє у зоні АТО. Зенітна установка, БТР, «швидка», військовий джип, міномет… Вказівні таблички нагадують про ті населені пункти, де проходили бої. Є й інші експонати, такі як каски або бронежилети. Всі вони були привезені із зони АТО і просякнуті духом війни.

Ціна: подивитися експонати самостійно – безкоштовно. Екскурсія – від 50 до 100 грн.

Де зупинитися: Дніпро – місто з безліччю готелів.

Як дістатися: експозиція розташована біля Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького. Можна доїхати трамваєм № 1, тролейбусами № 1 або 16 до зупинки «Гірничий університет» або «Історичний музей».

Дізнатися все про авіацію, Київ

Чому б у Міжнародний день цивільної авіації, 7 грудня, не вирушити до найбільшого історико-технічного музею країни? Державний музей авіації України – молодий музей, якому менше 15 років. Але він може похвалитися солідною експозицією – майже 70 літаків, 16 гелікоптерів! Рай для любителів авіатехніки. А додому можна відвезти тематичні сувеніри за ціною 20–70 грн.

Джерело фото: kaddr.com, автор – Денис Комаров.

Ціна: квиток – 50 грн, дитячий – 20 грн.

Як дістатися: музей розташований на території колишньої навчально-авіаційної бази НАУ, це недалеко від аеропорту «Жуляни». Доїхати від Вокзальної площі можна маршрутками № 368, 805 та іншими.

Ближче до корупції – до Межигір’я

Тепер на день боротьби з корупцією – 9 грудня в Україні є куди сходити. Адже у нас є цілий музей, присвячений цій цікавій темі! Райський куточок, у якому можна провести цілу вічність, – колишня президентська резиденція у Межигір’ї. Цілих 114 гектарів території з неперевершеним ландшафтним парком. Якщо стало прохолодно, можна сховатися в плавучому ресторані-дебаркадері «Галеон».

Ціна: вхід до музею – 50 грн, для студентів та пенсіонерів – 20 грн. Відвідування Хонки з екскурсією – 200 грн.

Як дістатися: від метро «Героїв Дніпра» ходять маршрутки, вартість проїзду 8 грн, але потім потрібно пройтися пішки ще хвилин 20–25. Так що зручніше їхати своїм транспортом. Чи за 50 грн в один бік знайти машину біля метро «Героїв Дніпра».

А ви вже придумали, куди поїхати відпочити в грудні в Україні?



• не пропусти