11 міфів про фітнес, які шкодять здоров’ю

2917

Заняття спортом – нескінченне джерело найрізноманітніших помилок. Хибні уявлення про фітнес призводять до того, що ми ставимо собі недосяжні цілі, а потім йдемо до них невірними шляхами.

Ми вирішили з’ясувати, яким порадам можна довіряти, а яким ні.

Міф № 1: найкращий час для тренування – ранок

© depositphotos

Це не зовсім так. Кращі години для тренування наступають тоді, коли ви до них готові. Неважливо, чому ви віддаєте перевагу – вечірньому тренуванню в спортзалі або ранковій пробіжці, головне – послідовність. Дослідження показали, що істотної різниці в результатах у ранкових і вечірніх тренувань немає.

Міф № 2: найкраще тренування для мозку – пазли, ігри і кросворди

© depositphotos

Кросворди, загадки і ребуси – далеко не єдиний спосіб «прокачати мозок». Фізичні вправи однаково корисні для тіла і для розуму. Навантаження, які змушують кров бігти швидше, кращі, за години, проведені за рішенням ребусів. Спорт піднімає настрій, покращує пам’ять і захищає від старечої недоумкувості.

Міф № 3: можна пропустити кілька тижнів тренувань – форми не втратите

© pexels © depositphotos

А от і ні. У більшості людей вже після тижневої перерви у тренуваннях істотно падає м’язовий тонус. Отже, досягнувши результату, розслаблятися все одно не можна.

Міф № 4: марафон або нічого. Біг на довгі дистанції – ідеальний спосіб зробити з себе спортсмена

© pexels © depositphotos

Неправда. У людей, які надають перевагу бігу на короткі дистанції, ті ж самі показники здоров’я серця, що і у марафонців. До того ж невеликі навантаження – біг підтюпцем або навіть ходьба – кращі для організму. Серцевий м’яз, судинна система і внутрішні органи адаптуються до навантажень, і користь від спорту тільки зростає.

Міф № 5: спортивні напої – найкраще, чим можна заповнити дефіцит вологи під час тренування

© depositphotos

На жаль, це неправда. Спортивні напої – це не більше ніж цукор і вода. Замість енергетиків експерти рекомендують пити чисту воду, а витрачені сили відновлювати за допомогою білкової їжі вже після тренування.

Міф № 6: бігова доріжка краща за парк

© depositphotos

Пробіжка на свіжому повітрі і на біговій доріжці – зовсім не одне й те саме, навіть якщо ви пробігли однакові дистанції. Оскільки біг проти вітру і на нерівній місцевості задіє цілу групу важливих м’язів, він вимагає значних зусиль і спалює на 10% більше калорій, ніж біг на доріжці.

Міф № 7: від посилених тренувань дуже хочеться їсти

© depositphotos

Якщо після тренування приходить звірячий апетит, значить, щось пішло не так. Насправді фізичні навантаження значно зменшують почуття голоду. Це відбувається на гормональному рівні: вироблення греліну, гормону голоду, знижується, зате гормон насичення лептин виробляється в подвійному обсязі.

Міф № 8: протеїнові батончики – хороша заміна вівсянці

© depositphotos

Ще один міф. Протеїновий батончик – оброблена їжа, яка вимагає менше калорій для перетравлення, отже користь зменшується. Батончики – це перекус, а не заміна вівсянці або будь-який інший каші.

Міф № 9: кальцій міститься тільки в молочних продуктах

© depositphotos

Міф про те, що в молочних продуктах найбільше кальцію, дуже старий. Однак існують продукти – чемпіони за вмістом кальцію. Брокколі, кунжут і шпинат легко замінять жирні молочні продукти.

Міф № 10: йога допомагає при болях в спині

© depositphotos

Йога – це не панацея при болях у спині. Якщо дискомфорт пов’язаний з м’язами, то так, розтяжка і деякі асани можуть бути дуже корисними: вони зміцнять м’язовий корсет і болі зникнуть. Але якщо у вас є проблеми серйозніші, як, наприклад, грижі і протрузії, то йога може нашкодити. У цьому випадку перед початком будь-яких тренувань порадьтеся з лікарем.

Міф № 11: при бігу пошкоджуються коліна і щиколотки

© depositphotos

Це нічим не підтверджено. Згідно з останніми дослідженнями, біг не тільки не завдає шкоди, але і захищає від хвороб кістково-м’язової системи.



• не пропусти