Чарівна казкова атмосфера замку Конопіште, Чехія (15 фото)

712

Замок Конопіште, розташований в 50 км від Праги, біля невеликого містечка Бенешов. Він, без сумніву, має велику історичну та архітектурну цінність.

Щорічно його відвідують тисячі туристів, яких приваблює чарівна казкова атмосфера замку і його історична значимість. Широко відомий він став завдяки Францу-Фердинанду фон Габсбургу, спадкоємцеві престолу Австро-Угорщини, який використав замок Конопіште в якості своєї останньої резиденції. Францу-Фердинанду замок в 1887 році дістався вже у своєму практично сучасному вигляді – чотирикутна будова з сімома круглими баштами і двома підйомними мостами.

Однак свій архітектурний вигляд, який зберігся до наших днів, замок Конопіште придбав тільки в XVIII столітті. Побудований ж він був за п’ять століть до цього у притаманному тим часам готичному стилі, за зразком французьких костелів. В історії цієї пам’ятки архітектури чимало «білих плям». Так, немає повної впевненості навіть у тому, хто заснував замок. Імовірно це єпископ Тобіаш з Бенешова. У наступні кілька століть замок Конопіште неодноразово міняв власників, які доповнювали його за своїм смаком. Велика реконструкція була проведена на початку XVII століття – тоді до будівлі прибудували ренесансний палац. З часом риси цього стилю стали переважати в архітектурі замку. Через кілька десятиліть додалися фрески «Чотири пори року» на стелі великого залу і прикрашені різьбленням мармурові каміни.

Франц-Фердинанд, як і попередні власники, теж взяв участь в облаштуванні замку, переобладнавши його на розкішну резиденцію: провів електрику, встановив гідравлічний ліфт, істотно розширив колекції мисливських трофеїв і зброї.

Ці колекції, а також тир з автоматичними мішенями і багато іншого показується туристам під час екскурсій. Замок Конопіште дуже популярний ще й тому, що навколо нього розбитий надзвичайно гарний парк, по якому прогулюються павичі. На території встановлені оранжереї з екзотичними рослинами і вольєри з ведмедями. Все разом ніби занурює відвідувачів історичних пам’яток в атмосферу середньовіччя.

Доповнити екскурсію можна, відвідавши музей св. Георга, в якому часто організовуються виставки, присвячені епізодам з життя Франца-Фердинанда. А якщо пощастить, ви станете свідком справжньої весільної церемонії в стінах цього замку.



• не пропусти