Подорожуємо на Галапагоські острови

2191

Розташовані в Тихому океані, приблизно в 1,000 кілометрів від південноамериканського континенту, ці острови і навколишній морський заповідник назвали унікальним ‘живим музеєм і вітриною розвитку’. Розташований на злитті трьох океанських течій, Галапагоські острови знамениті своїм різноманіттям морських різновидів. Триваюча сейсмічна і вулканічна активність відображає процеси, які утворили острова. Ці процеси, разом з надзвичайною ізоляцією островів, привели до розвитку незвичайного тваринного життя. На Галапагосах мешкають ігуани, гігантські черепахи і багато видів зяблика – який надихнув Чарльза Дарвіна на його теорію еволюції і природний відбір, після відвідин островів в 1835 році.

Зовсім недавно ми писали про острови Іспанії , тепер відправимося в інший куточок нашої планети за черговою порцією краси. Мальовничі острови розташовані на підводній платформі Галапагос і складаються приблизно з 120 островів. Більш великі острови – Ісабела, Санта-Круз, Фернандіна, Сантьяго і Сан-Крістобаль. Галапагоські острови були утворені вулканічними процесами, і більшість з них представляє вершини вулкана, деякі з яких підносяться на більш ніж 3,000 метрів від рівня Тихого океану. Західна частина архіпелагу випробовує інтенсивну вулканічну і сейсмічну активність. На більш великих островах, як правило, знаходиться один або декілька вулканів, досягають вищої точки в зруйнованих кратерах або кальдерах. Довгі відрізки берегової лінії трохи зруйновані, в багатьох місцях знаходяться круті скелі з лави, коралові рифи, або незаймані пляжі з піском. Інші примітні особливості – озера в кратерах, фумароли, лавові стовпи, і безліч інших природних красот.

Морське середовище Галапагоських островів надзвичайно різноманітне і пов’язане з водними температурними режимами, що викликають відмінності в харчуванні. Ці режими коливаються від теплих помірних умов, до помірно прохолодних, і помірно субтропічних. Значна зміна у висоті між островами призвела до різноманітності різновидів і ендеміків на окремих островах. Прибережна рослинність пишно тягнеться уздовж пляжів, морських лагун і посипаних валунами берегів. Захищені бухти і лагуни знаходяться у владі мангрових дерев. Через комбінації посушливих і вологих зон на різних висотах, рослинність може різнитися дуже істотно.

Місцева фауна включає безхребетних, рептилій і птахів. Є також кілька місцевих ссавців. Всі рептилії, за винятком двох морських черепах, місцеві. Вони включають гігантську галапагоську черепаху з 11 різновидами на різних островах, всі з яких піддаються небезпеці, земноводних ігуан, морських ігуан, численних ящірок і геконів. Рідна орнітофауна включає 57 мешканців, з яких 26 (46%) місцеві, і 31 – мігранти. Дивні і 13 видів зябликів Дарвіна, включаючи зяблика Флореан і зяблика мангрових дерев. Інші примітні різновиди Галапагоських островів включають темного буревісника, безкрилого великого баклана, галапагоського пінгвіна, лавові чайку, пересмішника Флореан, галапагоського яструба, лавові чаплю, нічну чайку з роздвоєним хвостом, мухоловку з товстим дзьобом. Рідна фауна ссавців включає шість різновидів: це морський котик, морський лев, два види рисового щура, кажана та стародавнього кажана. Морська фауна включає кілька видів акул і представників сімейства китових.

Галапагоські острови не настільки популярні у туристів, як багато інших найкрасивіші острова світу, але тутешня природа унікальна за своєю суттю, що робить це місце одним з самих незвичайних на Землі.

Подорожуємо на Галапагоські острови (1)

Подорожуємо на Галапагоські острови (2)

Подорожуємо на Галапагоські острови (3)

Подорожуємо на Галапагоські острови (4)

Подорожуємо на Галапагоські острови (5)

Подорожуємо на Галапагоські острови (6)