9 поширених звичок, які ми вважаємо нешкідливими. А даремно

3169

Змінювати звички не тільки можна, а й треба – про це свідчать дослідження, проведені Веронікою Ірвін з університету Орегона. Деякі звички настільки увійшли в наше життя, що ми сприймаємо їх як належне. Адже що може бути поганого у використанні сонцезахисного крему або спалюванні пахощів? Але, як показують недавні дослідження, є кілька «корисних» звичок, які можуть нашкодити.

Ми з’ясували, від яких звичок варто відмовитися вже зараз.

1. Наносити надмірну кількість сонцезахисного крему

© depositphotos

Всі знають, що треба користуватися сонцезахисним кремом, коли ви знаходитесь на вулиці. Така звичка допомагає уникнути раку шкіри і її передчасного старіння. Але при нанесенні крему головне не переборщити. Недолік сонячного світла і вітаміну D може призвести до появи інших форм раку, наприклад підшлункової залози.

Дослідження професора епідеміології Анни-Луїзи Понсонбі (Anne-Louise Ponsonby) і її колег з Австралійського національного університету показали, що дефіцит вітаміну D і надмірний захист від сонця можуть стати причиною появи розсіяного склерозу. Захищайте себе від прямих сонячних променів, але не перестарайтеся. Приймайте рішення на основі ваших особистих ризиків для здоров’я.

2. Відмовлятися від жирів

© depositphotos

Занадто багато жиру в раціоні може призвести до серцевих захворювань і проблем із вагою. Але відмовлятися повністю від корисних жирів не варто. Вони дозволяють організму засвоювати вітаміни з їжі. Вживайте здорові жири у межах норми – від 44 до 78 грамів щодня в залежності від ваших особистих потреб і обставин.

3. Їсти дуже багато овочів

© depositphotos

Овочі є невід’ємною частиною будь-якого раціону здорового збалансованого харчування. Однак якщо ви їсте більше 7 порцій овочів і 4 порцій фруктів щодня протягом тривалого часу, то є ймовірність нашкодити своєму організму. Щоб отримати максимум користі, їжте сезонні овочі і віддавайте перевагу сирим, а не термічно обробленим овочам. Регулюйте кількість порцій: 4-5 на день буде достатньо.

4. Чистити яблука від шкірки

© depositphotos

Всі корисні речовини у овочах і фруктах не завжди знаходяться всередині продуктів. Практично 100% яблучного кверцетину (антиоксиданту, що підтримує здоров’я серця) знаходиться у шкірці. Споживання неочищених яблук ефективне для профілактики хронічних захворювань серцево-судинної системи. Головне не забувати мити продукти перед їх вживанням, інакше можна підхопити інфекцію.

5. Використовувати гучний будильник

© depositphotos

Завжди є ймовірність проспати, не почувши тихий дзвінок будильника, тому багато хто ставить його на максимальну гучність. Через різкий шум підвищується кров’яний тиск і пришвидшується частота серцевих скорочень.

Людина особливо вразлива в ранішні години, коли тіло знаходиться у розслабленому стані. Дзвінкий сигнал може вплинути на здоров’я і викликати стрес в організму, підвищуючи рівень кортизолу. Якщо таке пробудження відбувається протягом декількох днів, тижнів або місяців, то стрес може прийняти хронічний характер.

6. Часто перевіряти електронну пошту

© Bruce Almighty / Newline

Доктор Річард Маккіннон (Richard MacKinnon) з Британського психологічного товариства встановив, що електронна пошта є не тільки цінним інструментом комунікації, але також вона може стати джерелом стресу і розчарування для багатьох із нас. У результаті падає продуктивність, знижується рівень добробуту.

Незважаючи на те що дослідники намагаються сформувати єдині правила користування поштою, щоб мінімізувати негативний вплив, очевидно, що поради не можуть бути однаково придатними для всіх. Але є кілька рекомендацій, які допоможуть знизити ризики:

  • не перевіряти пошту рано вранці або пізно ввечері;
  • спочатку працювати, потім перевіряти пошту (якщо, звичайно, це не є важливою частиною робочого процесу);
  • відключити push-повідомлення про вхідні листи.

7. Спалювати пахощі

© pixabay

Спалювання пахощів позитивно впливає на центральну нервову систему, Допомагає розслабитися і зняти стрес. Однак проведені в Південно-китайському технологічному університеті дослідження показали, що спалювання пахощів щодня протягом декількох годин може стати причиною розвитку раку легенів, лейкемії і пухлини головного мозку.

Дим ладану вважається мутагенним. Він містить хімічні речовини, які потенційно можуть змінити генетичний матеріал, такий як ДНК. Якщо все ж хочеться створити розслаблюючу атмосферу, використовуйте невелику кількість пахощів і не забудьте потім провітрити кімнату.

8. Зловживати енергетичними напоями

© The Mask / Newline

Енергетичні напої допомагають підбадьоритися і підвищують працездатність. Але пити їх у великих кількостях і часто не рекомендується. Результати досліджень Девіда Гранта (David Grant) з Тихоокеанського університету свідчать про те, що деякі енергетики можуть збільшити ризик аномального серцевого ритму при вживанні їх у великих обсягах.

У дослідженні брали участь добровольці у віці від 18 до 40 років. Випробовувані пили або 2 банки енергетика, або напій плацебо 1 раз на день протягом 3 тижнів. Ніхто не знав, який напій отримує. В результаті у першої групи спостерігався підвищений тиск і збільшення частоти серцебиття, в той час як у інших добровольців не було виявлено відхилень.

9. Пити знеболюючі

© depositphotos

Знеболююче дійсно здатне допомогти тим, хто відчуває сильні болі. Однак проведені в Університеті штату Огайо дослідження показують, що крім зняття больових відчуттів знеболюючі можуть притупляти радісні емоції.

У рамках дослідження одні випробовувані взяли знеболююче, інші – плацебо ідентичного виду. Потім учасники розглянули 40 фотографій – від вкрай неприємних (недоїдають діти) до дуже милих (діти, які граються з кошенятами). Після перегляду кожної фотографії добровольцям було запропоновано оцінити, наскільки позитивною чи негативною вона була.

Результати показали, що учасники, які вживали знеболюючі, оцінили всі фотографії нижче, ніж ті, хто приймав плацебо. Іншими словами, емоційне сприйняття дійсності було спотворене.