50 шкідливих звичок, яких потрібно позбутися до 30 років

91271

Вичерпний перелік, який допоможе змінити життя на краще.

1. Жити в очікуванні вихідних

Плануйте на вечір після роботи що-небудь цікаве. Заведіть хобі, зустрічайтеся з друзями, просто відволічіться від комп’ютера. Тоді будні перестануть болісно тягнутися в очікуванні вихідних.

2. Купувати ультрамодні речі, які швидко застарівають

Часом такий одяг ми надягаємо разів 5-7 за сезон, а потім він перестає бути актуальним і припадає пилом у шафі. Краще купуйте речі, які прослужать довго, нехай навіть вони коштують дорожче.

3. Курити за компанію

Зазвичай люди не вважають себе курцями, якщо не курять щодня. Але якщо ви робите це хоча б іноді, у вас підвищується ризик серцево-судинних захворювань і раку, не кажучи вже про такі наслідки, як неприємний запах з рота, погана шкіра і марно витрачені гроші.

4. Чіплятися за дружбу, яка вичерпала себе

Чим ближче до тридцятиріччя, тим менше зазвичай залишається друзів. Спілкування з однокласниками і одногрупниками поступово сходить нанівець, і з цим потрібно просто змиритися.

Не звинувачуйте себе. Вкладайте більше часу і сил у стосунки з тими, хто вас цінує.

5. Не дотримуватися режиму сну

Більшість щодня лягає спати у різний час, найчастіше дуже пізно. Це погано позначається на якості сну. Виробіть відповідний вам режим і дотримуйтеся його.

6. Забувати про кімнатні рослини

Кімнатні рослини створюють відчуття, що в квартирі живе доросла відповідальна людина. Але якщо вже завели їх, то не забувайте поливати.

7. Покладатися на метаболізм замість тренувань

Щоб отримати результат, потрібно займатися хоча б три рази на тиждень. Можливо, для цього іноді доведеться пропустити якийсь захід.

8. Рідко міняти простирадла

На свіжих простирадлах краще спиться. До того ж виникає відчуття, що ви контролюєте своє життя. Зусиль потрібно небагато, зате вам приємно.

9. Пити дешеве вино

Багато хто з віком намагається скоротити вживання алкоголю. Задумайтеся про те, що ви п’єте. Дороге вино здається смачнішим, і п’ють його зазвичай рідше. Можливо, це дасть вам необхідний стимул.

10. Покладатися на чужий смак в одязі

У вас вже повинен скластися власний стиль і розуміння, які речі найкраще відображають вашу сутність. Звичайно, можна порадитися з модними друзями, але не дозволяйте вашим родичам або партнерові купувати вам одяг. Ходіть за покупками поодинці, експериментуйте і з часом ви знайдете той варіант, в якому вам комфортно і який у всіх буде асоціюватися саме з вами.

11. Не цінувати час із друзями

У житті досить невеликий проміжок часу, коли є можливість кудись вибиратися з друзями. Потім всі обзаводяться сім’єю і кредитами, а на друзів залишається все менше часу. Отже насолоджуйтесь спілкуванням із ними і не сприймайте вашу дружбу як належне.

12. Не нехтуйте тим, чого ви заслуговуєте в стосунках

Перестаньте жертвувати своїми інтересами у стосунках. Не женіться за людиною, яка явно недостатньо в вас зацікавлена.

13. Робити щось, що ви нібито повинні

Життя занадто коротке, щоб витрачати час на те, що вам не хочеться робити. Наприклад, не варто ходити на вечірки або заходи тільки тому, що ви нібито зобов’язані там бути.

14. Нехтувати психічним здоров’ям на користь фізичного

Харчування і тренування повинні викликати у вас почуття задоволення, а не провини. Якщо відношення до фізичного здоров’я впливає на психічний стан, пора переглянути пріоритети.

15. Сидіти на модних дієтах

Краще постійно харчуйтеся правильно. Може, на новорічні свята ви і наберете пару кілограмів, але потім скинете їх без особливих зусиль. А дієтами ви швидше нашкодите організму.

16. Не накопичувати бонуси

Накопичуйте бонуси за перельоти чи поїздки на поїзді, заводьте бонусні карти у супермаркетах. Це не вимагає особливих зусиль, зате дає цілком помітну вигоду. Навіть невеликі бонуси знадобляться при плануванні наступної подорожі.

17. Не вміти готувати

Напівфабрикати і локшина швидкого приготування згодяться для студентів, але для людини старшого віку такий варіант вже виглядає сумно. Навчіться готувати нормальну їжу.

18. Проводити час з людьми, які змушують вас відчувати себе нікчемою

Не витрачайте сили на тих, кому ви не подобаєтеся. Не намагайтеся сподобатися їм насильно. Краще проведіть час із тими, хто вас любить. Навчіться цінувати людей, які приймають вас таким, яким ви є.

19. Купувати поліетиленові пакети при кожному поході в магазин

Кількість використаного пластика зростає із кожним роком. Спробуйте відмовитися від одноразових пакетів, щоб посильно скоротити шкоду для навколишнього середовища. Краще купіть багаторазову сумку для покупок і носіть її з собою: і для природи краще, і гроші в перспективі заощадите.

20. Не здавати аналізи на ІПСШ

Більшість лінується регулярно перевіряти своє здоров’я. Але коли справа стосується аналізів на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), краще не жартувати.

21. Скасовувати плани в останню хвилину

Оцінюйте свої можливості реалістично і не погоджуйтеся на все, щоб потім не доводилося відмовлятися. До 30 років час у людей часто розписаний на місяці вперед. Не підводьте їх в останній момент. А ще намагайтеся швидко відповідати, коли домовляєтеся про спільні плани.

22. Всім догоджати

Намагаючись зробити всім приємне, ви тільки втомитеся. Близькі, може, і будуть щасливі, а ось ви – ні. Не доводьте себе до виснаження. Друзі зрозуміють, якщо іноді ви будете зайняті або просто захочете відпочити від усіх.

23. Залишатися на мілині наприкінці місяця

Слідкуйте за тим, куди йдуть гроші і на чому можна заощадити. Зараз є безліч додатків, які допомагають вести фінанси і витрачати менше.

24. Не відкладати на пенсію

Чим раніше почнете, тим більше накопичиться до пенсії. Якщо до 30 ви ще не відкрили пенсійний рахунок, саме час це зробити.

25. Не прасувати одяг

М’яті речі створюють враження, що ви ще не виросли і чекаєте, коли їх погладить мама.

26. Відкладати складні розмови

Чим старше стаєш, тим частіше доводиться їх заводити. Краще зібратися з духом і поговорити. Почуття свободи і легкості, яке з’явиться після, варто пережитого дискомфорту.

27. Обманювати себе

Картопля, звичайно, овоч, але він не допоможе вам схуднути. Заняття на біговому тренажері, коли ви постійно заглядаєте в телефон, можна з натяжкою назвати тренуванням, але користі від неї небагато. Ви робите це для себе, а не для інших, тому викладайтеся по повній.

28. Ставити нездійсненні цілі

Припиніть вкладати сили у цілі, яких неможливо досягти. Мета повинна бути чіткою і мати крайній термін. Наприклад, не «Врятувати навколишнє середовище», а «До 2020 року збільшити відсоток перероблених матеріалів в моєму місті на 60%».

29. Проводити мало часу з батьками

З віком розумієш, що сім’я – найважливіше в житті. Не посилайтеся на свою зайнятість. Частіше телефонуйте батькам, снідайте разом або проводьте з ними вихідні.

Друзі приходять і йдуть, а сім’я залишається з вами.

30. Не дзвонити старшим родичам

Вони не будуть жити вічно. А ви будете шкодувати, що не розмовляли з ними, поки була можливість. Отже візьміть і зателефонуйте бабусі. Це не займе багато вашого часу, а її дуже потішить.

31. Не повертати невдалі покупки

Не лінуйтеся оформляти повернення, якщо вам щось не підійшло. Інакше ця річ буде захаращувати ваш будинок.

32. Порівнювати своє життя з чужим

Люди викладають в соцмережі тільки те, що хочуть показати іншим. Такі фотографії не відображають їх реального життя. Не забувайте про це, інакше власне завжди буде здаватися гіршим.

33. Не говорити про свої труднощі

Зізнаватися, що вам важко, – це нормально. Ми часто вдаємо, що все в порядку, через соціальний тиск. Але не варто тримати негатив у собі – так ви тільки зробите гірше.

34. Пити мало води

Зазвичай ми випиваємо максимум один стакан води, плюс багато чаю або кави. Навіть коли нам хочеться пити, буває лінь встати за водою. Це шкідливо для шкіри, нирок і всього організму в цілому.

35. Проводити всі вихідні на дивані

Звичайно, у вихідні хочеться просто розслабитися, але іноді потрібно кудись виходити. Будьте активнішими, заведіть хобі, вирушайте на природу або в коротку поїздку.

36. Не прощати образи

Це тільки зашкодить минулим, теперішнім і майбутнім відносинам. Не ставайте жорстоким, усмиріть свою гордість і підіть назустріч. Це корисніше у довгостроковій перспективі.

37. Регулярно вживати алкоголь всю ніч

З віком відновлюватися після такого все важче. Залиште нічні походи по барах на рідкісні особливі випадки.

38. І марнувати наступний день через похмілля

Немає нічого гіршого, ніж всі вихідні відходити від п’ятничних посиденьок.

39. Відкладати прибирання, поки не заведеться пліснява

Не обов’язково прибирати щодня, щоб у будинку було чисто. Просто час від часу мийте ванну і викидайте сміття. Буде не так соромно запрошувати когось до себе.

40. Витрачати більше часу на телевізор, ніж на читання

Ви не будете задоволені собою, за раз передивившись сезон серіалу. А ось читання одночасно розслабляє і вчить чогось нового. Прочитавши книгу, ви відчуєте, що зробили щось корисне для себе.

41. Заходити ночами в «Макдональдс»

Це особливо спокусливо після того, як увечері випили із друзями. Але організм навряд чи скаже вам спасибі за таке.

42. Не стежити за здоров’ям зубів

Чистіть зуби двічі на день, користуйтеся ниткою і регулярно ходіть до стоматолога. Зуби у вас всього одні, отже стежте за ними.

43. Страждати через побачення

Часто здається, що в цьому віці все вже обзавелися сім’єю, а ви єдиний, хто залишився без пари. Але не варто через це страждати. Не ходіть на побачення щовечора тільки від відчаю.

Не переживайте, якщо вам не пропонують зустрітися в додатках для знайомств. Або людина, з якою ви зустрічаєтеся, кілька днів не відповідає. Якби для неї це було важливим, вона б до вас так не ставилася. Не намагайтеся побудувати відносини насильно – нехай все розвивається природним шляхом.

44. Не користуватися сонцезахисним кремом

З віком турбота про шкіру стає ще важливішою. І не тільки коли ви на пляжі. Дерматологи радять регулярно наносити сонцезахисний крем, в тому числі в холодну пору року.

45. Перейматися тим, що думають інші

Це просто зайва трата енергії.

46. ​​Жити без довгострокового плану

В ідеалі до цього часу ви вже повинні розуміти, чого хочете від життя. На початку кожного року обмірковуйте основні життєві сфери, щоб зрозуміти, що вам потрібно змінити. Це допоможе зосередитися на головному і рухатися до власного бачення щастя.

47. Вважати, що ви все знаєте

Двадцятирічним здається, що вони вже все бачили і все знають. Чим старше стаєш, тим більше розумієш, що це не так. Будьте відкритим до нових вражень і порад.

48. Занадто часто вибачатися

Ми звикли вибачатися, навіть коли не зробили нічого поганого. Тільки при дуже частому використанні такі слова стають токсичними. Відівчіть себе від цієї звички.

Просіть вибачення тільки тоді, коли відчуваєте свою вину.

49. Тримати всі важливі дати в голові

Заведіть календар і на початку року вносьте до нього всі важливі дати і події, щоб нічого не забути. Неважливо, на папері він буде або в додатку, головне, щоб вам було зручно.

50. Щоранку купувати каву

Коли вранці мало часу, покупка кави здається логічною. Поступово це стає частиною ранкового ритуалу. Але якщо скласти витрачені на це гроші, їх цілком може вистачити на відпустку. Готуйте каву вдома або в офісі, щоб не витрачати зайвого.



• не пропусти