7 відповідей на питання про догляд за зубами, які потрібно знати, щоб рідше відвідувати стоматолога

27568

Ми стрибаємо з парашутами, пірнаємо з аквалангами і сміємося над фільмами жахів, проте, як і в дитинстві, боїмося відвідувань стоматолога. Від однієї лише думки про звуки бормашини підкошуються ноги, а зуб, здається, починає боліти ще сильніше.

Ми вирішили знайти відповіді на найпоширеніші стоматологічні питання і допомогти вам краще розбиратися у своєму здоров’ї і рідше відвідувати кабінет Відомо-Кого.

1. Чи можна лікувати зуби під час вагітності?

Можна і потрібно. Якщо майбутня мама терпить зубний біль, то це шкодить не лише її здоров’ю, а й здоров’ю малюка. Тому не варто відкладати візит до стоматолога. Під час вагітності дозволено лікувати карієс, пульпіт і захворювання ясен. Заборонено робити загальний наркоз, рентгенівські знімки і приймати антибіотики.

Найбільш сприятливим періодом для лікування зубів вважаються 2-й, 4-й, 5-й і 6-й місяці вагітності. Якщо ж ситуація некритична і не приносить незручностей жінці, то стоматологічне втручання краще відкласти.

2. Чи потрібно змінювати зубну пасту?

Людський організм влаштований так, що адаптується абсолютно до всього. Саме тому, наприклад, таблетки, які ви п’єте постійно, з часом викликають звикання і втрачають свої медичні властивості. Зубна паста не є винятком.

Найкраще мати вдома відразу кілька видів зубної пасти (для ранкового та вечірнього чищення або для чергування за днями тижня) з різною лікувальною дією. Таким чином ви забезпечите всебічну турботу про свої зуби. Звичайно ж, консультація стоматолога допоможе визначити типи пасти, необхідні саме вашому організму.

3. Навіщо стоматолог запитує, на що реагує мій зуб?

Реакція ваших зубів багато про що може розповісти лікарю. Наприклад, больові відчуття, що виникають при прийомі гарячої їжі, говорять про надмірну чутливість зубів. Стоматолог може прописати спеціальну пасту або вітаміни для вирішення цієї проблеми.

Якщо ваш зуб реагує на солодке, то це зовсім не означає, що у вас карієс. Причини можуть бути різними, наприклад підвищена пористість емалі або ж оголення зуба в результаті опускання ясен. Характер болю дає додаткові відомості для якісного лікування, але, звичайно ж, не виключає особистого огляду лікарем.

4. Через що утворюються зубні камені?

Формування зубних відкладень залежить від багатьох факторів, наприклад:

  • неякісна зубна паста;
  • недотримання гігієни ротової порожнини;
  • нестача в раціоні твердих продуктів, які допомагають очистити зуби від скупчення їжі;
  • зміна складу слини в зв’язку з проблемами травлення або порушенням обміну речовин;
  • неправильний прикус або порушення рівномірного жувального процесу.

Рекомендовано знімати зубні камені раз на 4-6 місяців: за такий період відкладення навряд чи зможуть завдати шкоди вашому здоров’ю. Для профілактики варто їсти тверді яблука, а також використовувати зубну пасту, до складу якої входить пірофосфат: ця речовина осідає на поверхні зубів і пригнічує утворення і зростання кристалів зубного каменю.

Також пам’ятайте, що після професійного чищення зубів рекомендується оновити зубну щітку незалежно від того, як давно ви змінили попередню.

5. Коли все ж краще чистити зуби: до або після сніданку?

Якщо ви почистили зуби і після цього міцно спали, а не здійснювали нічні набіги на холодильник, то вранці м’яких відкладень на ваших зубах не буде. Неприємний запах і присмак у роті після сну виникають через оновлення шару епітелію у ротовій порожнині. Тому краще спочатку прополощіть рот звичайною водою або ополіскувачем для порожнини рота, а вже після сніданку, почекавши 20-30 хвилин, добре почистіть зуби пастою і щіткою.

6. Чому після видалення нерва зуб змінює колір?

Зміна кольору зуба свідчить про те, що нерв у зубі вже відмирає або пацієнту надають неправильне лікування. Це означає, що лікар припустився помилки при зачистці і пломбуванні кореневих каналів або використовував неякісні матеріали. На практиці сучасна стоматологія дозволяє зберегти колір зуба навіть при відсутності в ньому нерва.

7. Зубна паста з відбілюючим ефектом працює?

Відбілююча паста здатна трохи освітлити зубну емаль, але для цього спочатку необхідно зробити професійне відбілювання, а потім вже можна використовувати пасту для підтримування ефекту. До її складу входять особливі речовини, які розчиняють темний зубний наліт.

Однак важливо враховувати, що відбілюючі компоненти в самій пасті бувають різних розмірів. Дрібні частинки м’яко очищають зуби і не шкодять емалі, а більші її дряпають і тим самим руйнують. Саме тому стоматологи не рекомендують використовувати пасту з відбілюючим ефектом постійно. Також важливо враховувати, що людям, які носять брекети і коронки, не варто чистити зуби подібною пастою, адже вона зробить колір емалі нерівномірним.



• не пропусти