Що приготувати на Великдень цього року

1637

Цей Великдень ми всі проведемо вдома, на карантині. Тож вільного часу на приготування домашніх страв — у всіх буде вдосталь. Ми підготували для вас добірку з великодніми рецептами: традиційними українськими чи європейськими, а також сучасними. Усі страви складаються з простих та недорогих продуктів, які можна купити в найближчому супермаркеті. Вибирайте рецепти з нашого списку та зберігайте собі, щоби використати, коли прийде час готуватися до Великодня.

Рецепт № 1: Незвичайна домашня паска

У нас сайті ви можете знайти різні добірки з рецептами пасок. Тож, додаємо таку, про яку ми ще точно не писали. Для неї треба: пачка готового листкового тіста, пачка 250 г масла, 1 банка згущеного молока, суміш горіхів, смажений кунжут, вишні заморожені, цукрова пудра для декору.

Як приготувати:

Згущене молоко треба відварити та залишити холонути. Тісто дістати з морозильника, щоби воно відтануло. Горіхи підсмажити та подрібнити в крихту. Вишні розморозити, віджати від них зайвий сік, присипати ягоди цукровою пудрою. Масло розтопити до рідкого стану.

Духовку розігріти до 180 градусів, форми для пасок змастити маслом. Викласти кожен пласт листкового тіста на стіл. Кожен змастити густим шаром вершкового масла, посипати горіхами та вишнями, скласти вдвоє. Потім, покрити шаром згущеного масла і скрутити у форму круглої паски. Викласти їх у формочки і випікати 40–50 хвилин. Коли випічка охолоне — вийняти її з форм та присипати цукровою пудрою.

Рецепт № 2: Сирна запіканка з курагою

Зазвичай, таку запіканку готують із родзинками й без тіста. Але, цей варіант сподобається вам не менше традиційного. Для запіканки треба: 500 г сиру домашнього, 1 пачка пісочного печива та пачка масла 250 г, дрібка солі і 200 г цукру. Також, 5 ст.л борошна і 3 яйця, 200 г кураги й цедра 1 лимона.

Як приготувати:

Візьміть 150 г цукру, 1 білок і 3 жовтки. Перебийте все міксером у піну. Додайте до суміші сир, борошно, 50 г масла й ще раз змішайте все міксером до однорідного стану.

Окремо подрібніть печиво, перетріть його із сіллю і 50 г цукру. Потім, змішайте з маслом та розітріть до однорідної маси. Заверніть цю суміш у харчову плівку та покладіть у холодильник. Те ж саме зробіть із сирною начинкою.

Курагу залийте окропом на 15 хвилин, натріть цедру лимона. Змішайте цедру з подрібненою на кубики курагою. Додайте все до сиру, а тісто з пісочного печива розподіліть тонким шаром на дно форми для випічки. Можна зробити невеличкі бортики. Зверху налийте тісто та готуйте запіканку протягом 40 хвилин за температури 170–180 градусів. Страва має покритися гарною золотистою скоринкою.

Рецепт № 3: Запечене м’ясо з кунжутом

Що треба: 4 грудки курячих, 100 г кунжуту, 50 мл соєвого соусу, по 1 ч.л меду та лимонного соку, 1/2 ч.л гірчиці, 100 мл олії.

Як приготувати:

Змішайте 70 мл олії, соєвий соус, сік та мед, гірчицю. Розмішайте все до однорідної маси. Курячі грудки промийте та просушіть. Зробіть тоненькі, але глибокі надрізи в м’ясі. Замочіть його в готовому соусі та маринуйте, щонайменше, 1 годину.

Духовку розігріте до 180 градусів. Деко треба змастити олією, на тарілку висипати кунжут. Кожну грудку обваляти в кунжуті з усіх сторін та викласти на деко. Випікати орієнтовно 30–40 хвилин, залежно від розміру шматків м’яса. Щоби скоринка зверху не стала надто сухою, можна полити під час запікання страву залишками соусу.

Рецепт № 4: Запечена риба з лимоном та овочами

Що треба: 4 рибини на вибір, 4 картоплини, 2 помідори та 1 лимон, петрушка. Також, сушений часник, олія, сіль та чорний перець, сушена паприка й соєвий соус. Морква та 1 кабачок.

Як приготувати:

Рибу треба почистити та розділити на шматочки філе, або ж уже купити нарізану. Почистити картоплю, моркву та кабачок. З лимона зняти цедру, подрібнити петрушку.

Змішати олію, сік половини лимона, соєвий соус і спеції. Залити цією сумішшю рибу, посипати зверху петрушкою. Залишити філе риби маринуватися протягом години.

Картоплю, моркву та кабачок нарізати кільцями, помідори розрізати на четвертинки. Другу половину лимона нарізати тонкими смужками й додати до овочів. Змішати їх з олією та чорним перцем, посолити.

Духовку розігріти до 170 градусів, деко застелити фольгою. Посередині викласти рибу, а, навколо неї — усі овочі з лимоном. Випікати протягом 30–40 хвилин, у з потужності духовки та розмірів шматочків риби. Добре смакуватиме така страва з вершковим чи гірчичним соусом.

Рецепт № 5: Свіжий салат із перцем

Що треба: 3 червоних перці, 2 огірки та 2 помідори, пучок шпинату. Також, олія й соняшникове насіння, кунжут, сушений часник і 1 ч.л гірчиці.

Як приготувати:

Перець треба очистити й нарізати тонкими смужками. Зразу ж змішати його з олією, гірчицею та сушеним часником, посолити. Шпинат промити та просушити, нарізати грубими шматками. Помідори нарізати смужками, а огірки кільцями. Кунжут і соняшникове насіння трохи підсмажити, потім перетерти ступкою і змішати всі компоненти страви в глибокій мисці.

Рецепт № 6: Салат із тунцем та яйцем

Що треба: 1 банка консервованого тунця шматочками, 1 банка консервованої кукурудзи та 5 яєць. Також, 3 ст.л грецького йогурту та 2 ч.л гірчиці, сіль. Листя салату свіжі, 2 свіжих огірки, 3 шматочки хлібу, олія.

Як приготувати:

Хліб одразу нарізати маленькими кубиками, вимішати в олії із сіллю та підсмажити. З тунця та кукурудзи злити рідину, огірки нарізати кільцями. Яйця треба відварити до повної готовності, охолодити, почистити та нарізати. Йогурт із гірчицею та сіллю змішати до однорідності. Листя салату промити та просушити, порвати руками на грубі шматочки. Вимішати соус із зеленню, а потім, додати решту компонентів салату.

Рецепт № 7: Заливний пиріг із куркою та яйцем

І цей, і попередній рецепт — знадобляться вам і для наступних днів після Великодня. Адже яєць залишиться багато, і треба придумати, що приготувати з ними. Для цього пирога треба: 3 варених яйця, 2 курячих грудки, 10 ст.л борошна та 10 ст.л картопляного пюре, 100 мл вершків та олія, сіль, куркума, прованські страви. Ще, кукурудза консервована й заморожений шпинат, 1 сире яйце, трохи розпушувача чи соди.

Як приготувати:

Сире яйце змішати зі спеціями, додати вершки і 50 мл олії. Пюре картопляне перетерти з борошном та додати до них яєчну суміш. Розморозити шпинат і також змішати з тістом. Туди ж додати кукурудзу й нарізані варені яйця.

Останній етап — відварити курячу грудку, нарізати шматочками і змішати з тістом. Якщо тісто вийшло занадто густим — додайте ще 1 сире яйце. Тим часом, розігрійте духовку до 180 градусів. Тісто потрібно залити у форму та випікати пиріг 40 хвилин орієнтовно. Добре він смакуватиме зі сметаною чи свіжим овочевим салатом.

А ви збираєтеся влаштовувати сімейний обід на Великдень? Давайте будемо створювати святкову атмосферу вдома, навіть попри всі складнощі цього 2020 року.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти