Добірка рецептів на Масницю: що готувати окрім млинців

1266

Масниця, або ж Колодій — це давнє українське свято, яке припадає на той же тиждень, що і російська Масляна. Проте, це дві різні події, й одна з відмінних рис — святковий стіл. Адже, на масляну готують лише млинці з різними начинками. А, на Масницю — різноманітні страви з сиру та молочних продуктів. Що приготувати до святкового столу окрім звичайних млинців? Ми підготували для вас 7 простих рецептів — на кожен день тижня. Бо, саме стільки святкують Колодій.

Рецепти:
  1. Сирна запіканка з вишнями;
  2. Ліниві вареники зі сметаною;
  3. Прості сирники з горішками та медом;
  4. Запечені налисники зі шпинатом;
  5. Оладки на кефірі з сирним соусом;
  6. Сирні кекси з родзинками та шоколадом;
  7. Макаронна запіканка з твердим сиром.

Рецепт №1: Сирна запіканка з вишнями

Для неї потрібно: 900 г сиру домашнього та 300 г консервованих вишень, 200 г борошна та 4 яйця. Також, склянка цукру, 1/2 склянки сметани та пачка пісочного печива, 100 г вершкового масла.

Як приготувати:

Вмикайте духовку розігріватися на 170 градусів, а вишні варіть з цукром, щоби з них випарився зайвий сік. Сир треба збити міксером, поки не зникне зернистість. Потім, додати до нього яйця і решту цукру, сметану і вишні. Ретельно все перемішати. Окремо перетерти в крихту печиво, додати до нього розтоплене вершкове масло. Утрамбувати цю суміш з печива на дно круглої форми для випікання. Зверху налити тісто на запіканку і посипати трохи зверху цукром. Випікати 30 хвилин, потім зменшити температуру до 150 градусів і готувати запіканку ще 20-30 хвилин.

Подавати запіканку гарячою або холодною. Прикрасити можна цукровою пудрою, сметаною або вишнями.

Рецепт №2: Ліниві вареники зі сметаною

На 500 г сиру домашнього, нам треба: 2 яйця, 1 склянка борошна, 1 ч.л солі. Окремо, для подачі: 3 зубчики часнику, сіль та 100 масла, сушені трави й 150 г сметани.

Як приготувати:

Сир треба перетерти через сито. Потім, змішати з яйцями, борошном та сіллю. Замісити тісто та розділити його на маленькі кульки. Відварити в окропі 15-20 хвилин.

Часник розтерти в пюре, змішати з сіллю, сушеними травами та розтопленим маслом. Вимішати в цій суміші готові ліниві вареники. Перед подачею, полити страву сметаною.

Рецепт №3: Прості сирники з горішками та медом

На 400 г сиру візьміть: 1 яйце, по 3 ст.л цукру та борошна. Також, знадобиться олія, сіль та ванільний цукор. Окремо: 4 ст.л меду, 150-170 г волоських горіхів та мелений мускатний горіх.

Як приготувати:

Сир перетерти через сито та поставити в холодильник. Яйце збити міксером з цукром, додати борошно та сіль, трохи ванільного цукру. Поєднати сир та яєчну суміш. Розігріти сковороду та влити в неї олію. Руками формувати кожен сирник, притрушуючи його з обох сторін борошном. Потім, викладати на сковороду та смажити з двох боків до скоринки.

Окремо, запекти в духовці волоські горіхи, порізані ножем на кілька частин. Поки горіхи ще гарячі, додати до них мед та мускатний горіх і ретельно вимішати. Потім, посипати цими горіхами сирники та подавати страву зі сметаною.

Рецепт №4: Запечені налисники зі шпинатом

На тісто для налисників треба: 1 яйце, 150 мл молока та 150 г борошна, 1 ст.л олії та 1/2 ч.л солі.
Для начинки: 300 г шпинату, 200 г домашнього сиру, 1 зубчик часнику та олія, сушені трави. Для запікання ще знадобляться: 1 яйце, 100 г твердого сиру, сіль та 2 ст.л молока.

Як приготувати:

Спочатку, смажимо млинці. Треба збити міксером в одній мисці всі компоненти тіста, крім борошна. Борошно просіяти, та додавати до тіста поступово, замішуючи вручну. Потім, смажити тонкі млинці на пласкій сковорідці, змащуючи її тонким шаром олії.

Коли млинці будуть готові — можна починати готувати начинку. Шпинат подрібніть, підсмажте на олії з часником та спеціями. Потім, змішайте його з домашнім сиром. Треба начинити цією сумішшю млинці та зробити з них налисники.

Далі, взяти форму для випічки, застелити фольгою, та щільно вкласти дно налисниками. Якщо їх буде багато — то у два шари. Окремо, збити міксером яйце з молоком та сіллю. Полити цією рідиною налисники та посипати зверху натертим твердим сиром. Випікати орієнтовно 20-25 хвилин за температури 180 градусів. Подавати обов’язково гарячими. Ця страва чудово підійде для вечері з білим вином.

Рецепт №5: Оладки на кефірі з сирним соусом

На 500 мл кефіру треба: 1 яйце, 1 склянка борошна, по 1 ст.л цукру та олії, по 1/2 ч.л солі та соди. Для соусу: 200 г домашнього сиру, 2 банани та 1 ст.л цукрової пудри.

Як приготувати:

Борошно треба просіяти, додати до нього сіль та соду. Яйця збити міксером разом з цукром. Додати до яєць олію та кефір. Потім, поступово додаючи борошно, замішати тісто. Дати кому постояти в теплі 15-20 хвилин. Смажити оладки до золотистої скоринки з двох боків. Готуються вони на сковорідці, змащеній олією.

Поки будете смажити оладки, можна водночас приготувати соус. Для цього треба міксером збити банани з цукровою пудрою, а потім змішати їх з перетертим сиром. Поставити соус в холодильник, а як всі оладки будуть готові, то полити ним кожну порцію. Також, для прикраси, можна додати до страви смажені горішки, гарбузове насіння чи консервовані вишні.

Рецепт №6: Сирні кекси з родзинками та шоколадом

Що треба: 700 г домашнього сиру, 1 плитка чорного шоколаду, 200 г борошна та 4 яйця, склянка цукру. Також, 150 г родзинок, 1 лимон та трохи масла, дрібка солі.

Як приготувати:

Збийте разом міксером сир, яйця, борошно та цукор. Потріть у цю суміш цедру лимона та додайте сіль.

Родзинки залийте окропом на 10 хвилин. Можете до окропу додати ще трохи лимонного соку. Потім, злийте воду та просушіть родзинки. Додайте їх в тісто, а форму для кексів промастіть в середині розтопленим вершковим маслом.

Залийте по половину тісто у кожну форму. Потім, покладіть поверх по кубику шоколаду та знову залийте тісто. Випікайте кекси 40 хвилин за температури 180 градусів. Коли десерт охолоне, дістаньте його з форми. Подавайте зі сметаною, джемом або тертим шоколадом.

Рецепт №7: Макаронна запіканка з твердим сиром

Що треба: 500 г макаронів, 150 г домашнього сиру та 200 г твердого сиру, 3-4 ст.л борошна та 3 яйця. Також, трохи масла, сіль, сушений часник та розмарин, куркума й 1 ст.л кунжуту.

Як приготувати:

Макарони треба відварити та залишити, щоб вони охолонули. Домашній сир збити міксером або перетерти через сито. Змішати його з яйцями та борошном. Додати в цю суміш сіль, розмарин, куркуму та сушений часник. Також, потерти 150 г твердого сиру. Змішати компоненти запіканки та вилити їх в круглу форму, змащену розтопленим маслом. Запікати 15 хвилин, при температурі 180 градусів. Потім, потерти зверху ще 50 г твердого сиру та посипати кунжутом. Продовжити готувати ще протягом 15-20 хвилин.

Коли запіканка охолодне — розрізати її та подавати зі сметаною. Можна, також, додавати до неї овочі чи томатний соус.

Ви знали, що можна стільки всього приготувати на Масницю, крім млинців?

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти