Переваги та недоліки теплових насосів

2693

Ви будуєте будинок з нуля, і відразу ж утеплили зовнішні конструкції. Хочете коректно підійти до процесу опалення. Вас не влаштовують застарілі інженерні системи, які зроблять з дому холодну, небезпечну фортецю. Давайте разом подумаємо, як підібрати сучасне рішення.

Якщо ви орієнтуєтеся на перспективу, і в ідеалі хотілося б менше залежати від нестійкої тарифної політики держави, то тепловий насос – це ваш варіант. Але у всього є свої плюси і мінуси, давайте подивимося на теплові насоси з різних сторін. ДЕтальніше про переваги та недоліки можна прочитати на сторінці mycond-heatpump.com.ua/preimushhestva-i-nedostatki-teplovykh-n/

Основні переваги теплових насосів (ТН):

Тепловий насос знижує витрати на електропостачання більш ніж в половину. У вас перестане боліти голова від кількості рахунків. Платіть тільки за електроенергію за спеціальним зеленим тарифом.

Ставайте незалежним від змін, що важливо в наш нестабільний час. ТН може працювати на опалення до -7 ° C без резервних джерел тепла.

Сучасні теплові насоси – це повністю автоматизований пристрій. Про вас подбали, зберегли час – не треба нічого перемикати і підкидати, можна перестати контролювати. Обігрів, охолодження і кондиціонування відбувається автоматично.

  • Можливість впровадження комплексних, продуманих спеціально для вашого приміщення рішень. Нічого зайвого.
  • Тривалий термін експлуатації.

Найважливіша перевага теплових насосів перед іншими методами опалення – соціальний аспект: теплові насоси споживають енергію поновлюваних джерел. Ви припиняєте викачувати ресурси нашої землі, перестаєте викидати в атмосферу шкідливі речовини. Багато хто може говорити про екологію, одиниці роблять.

У будь-якому випадку, крім явних плюсів, є і мінуси.

Недоліки теплових насосів:

  • Найважливіший в наших реаліях недолік – це ціна. ТН дійсно вимагає хороших первинних капіталовкладень.
  • Високі вимоги до електромережі. Вона повинна бути трифазною і з мінімальними перепадами напруги.

Зважувати всі «за» і «проти» ми не будемо, але ми вважаємо, що теплові насоси корисні як в побуті, так і в промислових масштабах. Зробимо короткий огляд ТН.

Класифікація теплових насосів:

За джерела теплові насоси ділять на повітряні і грунтові. Найпоширеніші ми зараз розглянемо.

повітряні:

  • «Повітря-вода» передає тепло повітря на потреби гарячого водопостачання, опалення та кондиціонування. Це справжня знахідка, якщо хочете охолоджувати великі обсяги повітря на виробництві, в ресторанах, спортзалах.
  • «Повітря-повітря» збирає тепло атмосферного повітря і віддає в приміщення. Тепловий насос «повітря-повітря» зігріває, в реверсивному режимі працює як кондиціонер.

грунтові:

  • «Вода-вода» бере тепло з підземних вод, і переносить його в будинок.
  • Геотермальний ТН використовує теплоту надр. Фреон в тепловому насосі забирає тепло землі і передає його в будинок.

Грунтові ТН мають високий COP, незалежних від пори року, але їх істотним недоліком можна вважати дорогі земляні роботи і складність сервісного обслуговування.

Чим відрізняється тепловий насос від кондиціонера? Заради чого більше платити? Основна відмінність в принципі роботи в зимовий період. При температурі нижче 5 градусів кондиціонер працює на знос.

При установці повітряного теплового насоса необхідно передбачити систему розподілу тепла / холоду. Фанкойли і тепла підлога – це найвигідніший варіант. Це обладнання дозволяє використовувати низькотемпературний режим опалення.

Висновок

Установка теплового насоса від Mycond хоч і вимагає значних інвестицій, зате гарантує безпеку як для вас, так і для навколишнього середовища, а також забезпечує економію та автономність. Тим більше, зараз існують програми компенсації витрат з модернізації систем опалення (IQ Energy) або кредитування з відшкодуванням від 40 до 70% коштів (Програма «Ощадний дім»).



• не пропусти