10 звичок у ванній кімнаті, що можуть зашкодити вашому здоров’ю

245145

Чи ви коли-небудь замислювались над тим, скільки шкідливих бактерій живуть у ванній кімнаті? Хоча й здається, що щотижневе генеральне прибирання допомагає зробити кімнату чистішою, але не від усіх мікроорганізмів можливо позбутися. Наприклад, лише в одному унітазі живе більш як 3,2 мільйона бактерій і, якщо не правильно користуватися ним, то ці бактерії розповсюдяться по всій ванній кімнаті. Користування такими забрудненими предметами призведе до появи вугрів та розладу шлунку.

У цій статті ми вирішили розібратися яких ще помилок ми припускаємося кожного дня у ванній та як їх уникнути.

Використання мочалки з люфи

Мочалка з люфи принесе вам користь тільки тоді, коли вона нова. Після багаторазового використання на ній залишаються відмерлі частинки шкіри, які не так просто вичистити. Коли закінчуєте миття у ванній, ви залишаєте мочалку у вологому середовищі. Врешті-решт, це призводить до розмноження на ній бактерій, які наступного разу опиняться на вашому тілі.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • змінювати мочалку з люфи частіше;
  • давати їй висохнути і не залишати у ванній кімнаті;
  • використовувати багаторазові мочалки.

Зубна щітка, яку залишають на поверхні раковини чи столика

Ванна кімната є однією з найбрудніших в оселі і навіть не хочеться думати скільки мікробів там живе. Навряд чи хтось хоче, щоб їх зубні щітки були атаковані цими мікроорганізмами. Проте, невелика кількість місця не залишає вибору, щоб поставити раковину чи столик не біля унітаза. Тому треба двічі подумати перш ніж залишити зубну щітку на одній з цих поверхонь.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • знайти безпечне місце якомога далі від туалету;
  • замінювати щітку кожні 3 місяці.

Гаджети у ванній кімнаті

Мобільні телефони та планшети все частіше супроводжують нас до ванної кімнати. Приблизно 90% людей беруть їх туди з собою. Провівши якийсь час у туалеті, ми, звичайно, миємо руки. Та чи миємо гаджети?

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • тримати у ванній цікавий журнал чи підбірку з кросвордами;
  • покласти гру, наприклад, кубик Рубика і тоді час пролетить непомітно.

Використання рушників для обличчя

Здавалося б така звичайна річ, як багаторазовий рушник, повинен бути у ванній кімнаті. Ми обираємо його так, щоб він був м’якенький та добре поглинав вологу, забуваючи про те, що  за ним повинен бути не аби який догляд. Після вмивання, рушник для обличчя залишається вологим і це створює гарне середовище для вирощування бактерій, а отже й для виникнення проблем зі шкірою.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • користуватися одноразовими рушниками для обличчя;
  • гарно висушувати багаторазовий рушник та частіше його прати.

Сидіння на унітазі довше 15 хвилин

Так, іноді ми закінчуємо деякі процедури тим, що читаємо книгу, граємо в ігри або просто сидимо занадто довго. На думку дослідників, це шкідливо для здоров’я, оскільки додатковий тиск на вени викликає геморой, який може призвести до кровотечі.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • користуватися туалетом тільки тоді, коли це дійсно необхідно;
  • не брати з собою ніяких гаджетів або книг, щоб не забути про час, особливо якщо у вас геморой.

Змивання унітазу, коли піднята кришка

Під час змивання вода змішується з дрібними частинками відходів і розпорошується в повітря. Це небезпечно тим, що мікроби можуть потрапити на ваш рушник, раковину і навіть на зубну щітку.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • візьмете за звичку завжди закривати кришку унітазу під час змивання.

Гоління в області бікіні

Природно мати волосся в цій пікантній області. Перш за все, вони містять феромони, які приваблюють протилежну стать. По-друге, вони захищають вас від сторонніх бактерій.

Під час гоління ви можете дуже пошкодити ніжну шкіру звичайною бритвою, що призведе до пекучих подразнень.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • використовувати спеціальне жіноче обладнання для гоління (наприклад, жіночу бритву і крем для гоління).
  • звернутися до професіонала і застосувати альтернативні способи для позбавлення від небажаного волосся, наприклад, воскову депіляцію й шугаринг.

Неправильний спосіб миття волосся

Ви хоч раз помічали під час розчісування, що ваше волосся заплутане, навіть, якщо був використаний кондиціонер. Це ознака того, що ви неправильно вкладали волосся під час миття (наприклад, після нанесення шампуню поклали мокре волосся на верхню частину голови).

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • мити волосся у тому напрямку, у якому воно природно у вас спадає;
  • масажувати шкіру голови, а не саме волосся.

Непомиті частини тіла

Тіло людини захищено від запального процесу тільки тоді, коли воно чисте. Прищі та вугрі з’являються менше на доглянутій шкірі. Області, які ми найчастіше пропускаємо під час миття – це спина, шкіра голови, ступні та за вухами.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • почати використовувати спеціальні щітки для миття цих зон;
  • взяти за звичку починати миття саме з важкодоступних частин тіла.

Зберігання ліків у шафці ванної кімнати

Перед тим, як визначити місце розташування аптечки у вашій оселі, ознайомтесь з інструкцією до медикаментів. Найчастіше там пропонують зберігати їх при певній температурі, у темному сухому місці, важкодоступному для дітей. Жоден з препаратів не рекомендується зберігати у вологому середовищі, яким є ванна кімната.  Вбережіть своє життя та життя близьких.

Вирішити ситуацію можливо, якщо

  • спеціально виокремити необхідне за інструкцією місце у вашій оселі.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua