10 питань, які досі залишаються без відповіді вчених

15178

Наукова думка не стоїть на місці. Те, що зовсім нещодавно вважалось фантастикою у сфері медицини та технологій, сьогодні – буденність. Проте залишаєть багато явищ, які наука досі не в змозі однозначно пояснити. Хто зна, можливо зовсім скоро будуть знайдені відповіді на запитання про те, звідки з’явилось життя, чи що передувало Великому вибуху або як навчити комп’ютер досконало розуміти людську мову.

1. Як з’явилося життя?

Є багато теорій стосовно цього, і навіть в рамках єдиної концепції її адептам не завжди вдається домовитися про деталі. Наприклад, прихильники «первісного бульйону» (це не таємний культ кухарів, а офіційний термін) вважають, що Земля сама сформувала складні молекули, в яких і зародилося перше життя. Однак серед послідовників цієї ідеї немає єдиної думки щодо того, де проходили найважливіші процеси: у вулканічних кратерах, в грунті, під льодом? Ми маємо багато думок, але це мало наближує нас до відповіді.

2. Як працює ефект плацебо?

Плацебо – речовина без явних лікувальних властивостей (наприклад, вода), яка може використовуватися як ліки. Феномен поліпшення самопочуття від застосування таких псевдоліків називають ефектом плацебо.

Існує кілька теорій про те, як це працює. Дехто вважає, що свідомість людини створює умови для одужання тіла, адже пацієнт вірить, що лікування допоможе. Інші говорять про позитивний ефект від простої розмови з лікарем, проте відзначають відсутність клінічно значимого терапевтичного ефекту. Як би там не було, ефект плацебо – питання, відповіді на яке немає досі.

3. Як зробити так, щоб комп’ютери розуміли, що говорять люди?

Справа в тому, що повсякденна мова – складна структура, яка залежить від безлічі речей. У випадку з машинним інтелектом дуже важлива інтерпретація. Наприклад, фраза «з’їси цю тарілку супу» сприймається людиною як пропозиція з’їсти суп, де тарілка – це кількість супу. Комп’ютер сприйме таку фразу буквально – як наказ з’їсти тарілку.

На сьогоднішній день комп’ютерні мізки – це просто обчислювальний пристрій, який не здатен відчути контекст з точки зору людини. А значить, зробити так, щоб комп’ютер на 100% розумів, що говорять люди, не є можливим.

4. Наукові знання з часом спростовуються; чи може бути так, що ми тупцюємо на місці і не знаємо нічого?

Будь-яка наука завжди перебуває у стадії чернетки. Але це не означає, що ми нічого не знаємо. Це означає, що ми в процесі пізнання і на цьому шляху деякі усталені істини можуть бути спростовані. Це нормально, адже ми при цьому не повертаємося до стану незнання, а вчимося чомусь новому, робимо ще один крок на шляху до кращого розуміння сутності речей.

Наприклад, польоти на літаках – результат вивчення і розуміння законів аеродинаміки. Але ж колись це вважалося неможливим. Чи дізнаємося ми коли-небудь все? Відповіді на це питання у сучасної науки немає.

5. Хіба це не очевидно?

Можливо, щось здається очевидним зараз, коли ви це знаєте. Але запитайте себе чесно, чи було це очевидним до того, як ви про це дізналися? Даний феномен прийнято вважати чимось на зразок ретроспективного упередження. Це працює так: на момент, коли нам докладно пояснюють певну істину, ми розуміємо, що вона обгрунтована, і інстинктивно відчуваємо, що вона правдива. Звідси і приходить відчуття, що «це очевидно, адже по-іншому і бути не може».

6. Чи існують людські феромони?

Чи може людина відчути страх, злий намір або представника протилежної статі здалеку? Ні. З іншого боку, багато людей можуть дізнатися про своїх близьких і друзів буквально по запаху. Крім того, певні хімічні сигнали, наприклад природний аромат тіла або дихання, можуть викликати у людини цілком певну реакцію. Але навіть якщо якісь людські феромони існують, то досі не ясно, яким чином наш організм розшифровує хімічний сигнал.

7. Тварини мігрують; ми знаємо чому, але як це працює?

Тварини можуть мігрувати на тисячі кілометрів протягом року, рятуючись від перепаду температур, у пошуках їжі або умов для продовження роду. При цьому різні види використовують різні орієнтири і методи навігації, наприклад магнітне поле Землі. Однак механізм такої «логістики» недостатньо вивчений.

8. Багато людей стверджують, що бачили примару: як це пояснити?

Важливо розуміти, що багато паранормальних практик мають наукове пояснення, пов’язане з фізіологічними процесами. Наприклад, відчуття виходу з тіла може бути викликане порушенням нервових процесів у скронево-тім’яній області. Дивні звукові ефекти, мурашки або жах під час пробудження – сонним паралічем.

Ставлячи запитання парапсихологу на тему примари, необхідно розповідати саме про свій стан. Вік місця зустрічі з духом, моторошні історії цього місця та іншу романтичну і поетичну інформацію варто відразу опустити, адже це – білий шум, який тільки збиває. Тому якщо мова йде про чужий досвід, а не про ваш власний, то довідатися правду буде неможливо.

9. Чи бачать інші люди навколишній світ таким самим, яким бачу його я?

Цього не знає ніхто. Навіть якщо не брати до уваги дальтоніків, не можна з упевненістю стверджувати, що для мільйонів людей на нашій планеті блакить неба абсолютно однакова.

10. Що було до Великого вибуху?

Єдина відповідь, яку можна дати на це запитання на даний момент, – нічого, тому що ніякого «до» не було. Не існувало ні простору, ні часу. Слабке місце такої відповіді – виходить, все сталося з нічого. Однак «нічого» для нашого розуму – це не те ж саме, що «нічого» для фізика. Але це – зовсім інша історія.