Як не треба поводитись відвідуючи гінеколога і чому не варто підлаштовуватися під цикл

228464

Кожна жінка знає: гінеколога потрібно відвідувати хоча б раз на рік. Однак часто ми відкладаємо візит до кращих часів, наприклад, через раптовий початок місячних або навіть через наявність зайвих волосків на тілі. А коли все ж наважуємося прийти, то перед прийомом виконуємо дії, які здатні довести лікаря до сказу і, що небезпечніше, принести шкоду нашому здоров’ю.

Ми розібрались, чого не варто робити на прийомі у жіночого лікаря і чому.

1. Не ходити до лікаря під час місячних

Ще кілька років тому менструація була перешкодою для повноцінного прийому. Але сучасні методи досліджень дозволяють проводити діагностику навіть під час місячних: виділення ніяк не вплинуть на результат аналізів. Лікарів не збентежить вид крові, тому якусь незручність можете відчути лише ви самі.

Якщо все ж сумніваєтеся, чи варто йти на прийом, зв’яжіться зі своїм гінекологом і поясніть ситуацію. До речі, в деяких випадках відвідувати лікаря в період місячних навіть корисно: наприклад, якщо виявили у себе новий симптом під час критичних днів або хочете встановити внутрішньоматкові контрацептиви.

2. Турбуватися про відсутність депіляції

Переживання про красу недоречні в кабінеті гінеколога: наявність або відсутність волосків в інтимній зоні ніяк не впливає на репродуктивне здоров’я і результат огляду. Лікарі зізнаються, що пацієнтки часто вибачаються за, на їхню думку, «неналежний» зовнішній вигляд. І даремно: прийом триває близько 10 хвилин, а гінекологу важливе виключно ваше самопочуття.

3. Не повідомляти про пов’язані з гінекологією симптоми

Гінекологам, як і іншим лікарям, важливо бачити картину в цілому: іноді на перший погляд не пов’язані симптоми можуть впливати на правильність постановки діагнозу. Головні болі, висипання на шкірі, підвищений тиск або щось ще – не замовчуйте ці ознаки. Якщо вони не стосуються безпосередньо профілю лікаря, але викликають у того побоювання, вас направлять до потрібного фахівця.

4. Користуватися парфумованими засобами

Надмірна увага до гігієни може зіграти з нами злий жарт: при обстеженні гінеколог оцінює колір, запах та інші особливості інтимної зони, адже вони можуть вказувати на захворювання. Гігієнічні засоби з антибактеріальним ефектом або парфумерними ароматами можуть змінити ці параметри, а отже, лікар поставить невірний діагноз.

Перед відвідуванням гінеколога найкраще використовувати звичайну теплу воду. В інші дні теж не варто захоплюватися засобами для інтимної гігієни: вони змінюють природний рівень pH, викликають сухість та інші неприємні відчуття.

5. Не пам’ятати, які препарати приймали

Ми не говоримо, що вживали вітаміни, препарати від тиску, валеріанку або інші «неважливі» ліки. Адже лікар візьме мазок і виявить проблему або її відсутність. Ця логіка є хибною: режим прийому таблеток може впливати на те, що призначить гінеколог. Деякі ліки можуть бути несумісні, інші потрібно розподілити у часі. Тому повідомляйте медичному працівнику про всі ліки, які використовуєте, і їхнє дозуваннях.

6. Приховувати важливу інформацію

Іноді на прийомі нам не хочеться говорити про особисте: кількості партнерів, факт аборту, вік, у якому почали статеве життя, та інші «сороміцькі» подробиці. Але вони важливі для лікаря: наприклад, якщо дівчина почала статеве життя, будучи молодшою 18 років, вона може бути більш сприйнятливою до вірусу папіломи людини. Відсутність такої інформації у лікаря може стати причиною неправильного лікування і підірвати здоров’я.

7. Скасувати спостереження за циклом

Вести календар місячних важливо не тільки тим, хто хоче завагітніти. Все просто: регулярні менструації – один із критеріїв здоров’я. Нерегулярні місячні можуть свідчити про гормональні проблеми, стрес або захворювання органів, не пов’язаних із репродуктивною системою безпосередньо.

8. Плутати профіль лікарів

Не надто обізнані пацієнтки можуть легко переплутати профіль фахівця і піти, наприклад, до гінеколога замість уролога. Такі випадки напевно знайдуться в практиці у будь-якого лікаря. Вірно визначити до спеціаліста якого профілю потрібно звернутися, може далеко не кожен пацієнт. Тому, щоб витрачати менше часу на ходіння по кабінетах, загляньте до терапевта – він напрвить вас до потрібного фахівця.

9. Не ходити на прийом до гінеколога-чоловіка

Деякі жінки відчувають дискомфорт, перебуваючи на прийомі у гінеколога-чоловіка, через упередження або невдалий досвід спілкування з протилежною статтю. Тому для візиту замість досвідченого лікаря-чоловіка ми часто вибираємо фахівця однієї з нами статі. Однак статева приналежність не впливає на професіоналізм лікаря.

Певна частка досліджень навіть свідчить про зворотне: гінеколог-чоловік часто більш уважний до пацієнтки. Це пояснюється тим, що він не може опинитися на її місці, тому відчуває до неї більше співчуття.

10. Приходити на консультацію з родичами

Іноді в кабінет гінеколога пацієнтка приходить не одна, а з матір’ю, чоловіком або свекрухою. Причини таких колективних походів можуть бути різними: хтось настільки сильно хоче дитину, що жадає отримати цікаві відомості з перших вуст; інші не дуже довіряють юній родичці; треті просто надають психологічну підтримку. За зізнанням самих гінекологів, це лише ускладнює діагностику.

11. Користуватися гаджетами під час прийому

Така поведінка не тільки вказує на відсутність культури пацієнтки, але і просто заважає працювати. Якщо жінка постійно відволікається, щоб відповісти на дзвінок або повідомлення, послідовність розмови втрачається. Лікарю доводиться постійно повертати пацієнтку до розмови через що збільшується тривалість візиту.



• не пропусти