Фантастичні технології, які перетворилися з літературної вигадки на нашу реальність

8038

Хороші письменники-фантасти вигадують світ майбутнього, а геніальні його пророкують. Завдяки вмінню передбачати розвиток технологій автори наукової фантастики за десятки і навіть сотні років передрекли появу інтернету, атомної бомби, біонічних кінцівок та інших винаходів, якими користується сучасна людина.

Ми вирішили дізнатися, які автори і коли описали у своїх творах звичні нам сучасні технології.

1. Навушники. Рей Бредбері. 451 градус за Фаренгейтом (1953)

© Ballantine Books © Harry_Tipper / Reddit

У своїй антиутопії «451 градус за Фаренгейтом» Рей Бредбері описував світ майбутнього, і однією з його вигадок були мініатюрні «черепашки» (з ними не розлучалася дружина головного героя), які можна вважати прототипом навушників-вкладок. Справжні навушники з’явилися тільки через 26 років після публікації роману.

У цьому ж романі Бредбері описує величезні телевізори з пласким екраном, які замінили стіни, і пристрої, що нагадують банкомати.

2. Відео виклик. Хьюго Гернсбек. Ральф 124с 41+ (1911)

© Atılgan Yayınları © TheRylan / Reddit

На обкладинці роману «Ральф 124с 41+», який написаний Хьюго Гернсбеком у 1911 році, красується одна з передбачених ним технологій – сеанс відеодзвінка. Дія роману розгортається у 2660 році. Героїня використовує портативний пристрій під назвою телефот. За часів публікації, звичайно ж, це здавалося чистою фантастикою, але сьогодні відеозв’язок став таким же звичним, як тостер.

Хоча Гернсбека складно назвати геніальним письменником, він завжди робив ставку саме на те, щоб показати читачеві світ майбутнього на основі розвитку сучасної науки, а не доставити естетичну насолоду красним письменством.

3. Атомна бомба. Герберт Уеллс. Звільнений світ (1914)

© Duke Classics © United States Department of Energy / Public Domain / Wikipedia

Герберта Уеллса можна сміливо вважати рекордсменом за кількістю передбачених винаходів і явищ: лазерний промінь, посудомийна машина, мультиварка, відеомагнітофон, платні швидкісні траси, доставка їжі, робота вдома, висадка людини на Місяць. Але найстрашнішим його пророкуванням стала поява атомної бомби у романі «Звільнений світ». Навіть сам термін «атомна бомба» належить Уеллсу.

Письменник був настільки захоплений думками про те, куди може завести людство технічний прогрес, що в 1901 році випустив книгу «Передбачення», яка, на подив видавців, розійшлася навіть більшим тиражем, ніж художні твори.

4. Кредитні карти. Едвард Белламі. Погляд назад (1888)

© Penguin Classics © flyboy2123 / Reddit

Перші карти з’явилися в 1962 році, а Едвард Белламі передбачив їх появу в романі «Погляд назад», написаному в 1888. Дія соціалістичної утопії розгортається в 2000 році, отже автор ще й вгадав з епохою поширення карток.

А ще «Погляд назад» вперше описує супермаркети, які можна вважати ще одним здійсненим пророцтвом Белламі.

5. Антидепресанти. Олдос Хакслі. Прекрасний новий світ (1932)

© Three Rivers Books © Kittentu / Reddit

«Соми грам – і нема драм», – пише Олдос Хакслі в романі «Прекрасний новий світ». Сома – таблетка для підняття настрою. Їх приймає кожен герой моторошно-правдоподібної антиутопії. Можна вважати, що Хакслі передбачив не лише появу антидепресантів, але і в цілому окреслив напрямок розвитку фармацевтики під гаслом «Щоб бути здоровим, потрібно обов’язково приймати якісь таблетки».

6. Електронна книга. Дуглас Адамс. Автостопом по галактиці (1979)

© Pan Books © noinoinoinoinoi / Reddit

Путівник для подорожуючих автостопом по галактиці – класична електронна книга, яку описав Дуглас Адамс у 1979 році. Що цікаво, коли Адамс обговорював ідею путівника з колегою і другом Нілом Гейманом, той впевнено заявив, що якщо електронні книги коли-небудь з’являться, то стануть вироком для паперових. Дуглас Адамс заперечив, що паперові книги як акули, які існували ще до динозаврів і продовжують жити тому, що немає нічого кращого, ніж бути акулою.

А ще в серії «Автостопом по галактиці» наводиться образ технології моментального перекладу, правда, у вигляді інопланетної рибки.

7. Інтернет. Марк Твен. З “Лондонської Таймс” за 1904 рік (1898)

© Enriched Classics © Rageior / Reddit

У 1898 році Марк Твен написав невеличкий твір “З” Лондонської таймс “за 1904 рік”, в якому був присутній винахід, названий автором телеелектроскопом. Винахід являє собою телефонну систему, яка служить для створення всесвітньої мережі обміну інформацією і дозволяє людям стежити за життям і досягненнями одине одного незалежно від місця, в якому вони живуть. Ну як, хіба не нагадує інтернет і соціальні мережі?

8. Мобільний телефон. Олександр Бєляєв. Боротьба в ефірі (1927)

© Strelbooks © Xdoras / Reddit

«Боротьба в ефірі», написана Олександром Бєляєвим у 1927 році, вражає точністю деталей і докладним описом технологій майбутнього. У романі можна зустріти звичні для нас, але фантастичні для тих років технології: величезні телевізори, розумні будинки і навіть мобільні телефони.

В інших своїх романах Бєляєв також передбачав появу аквалангів, розвиток пластичної хірургії, забруднення атмосфери, розробку безпілотників та багато інших технології.

9. Біонічні кінцівки. Мартін Кейдін. Кіборг (1972)

© Warner Books © meoka2368 / Reddit

«Кіборг» Мартіна Кейдіна – це історія про людину, чиї органи після пошкодження замінюють механічними приладами. Головному герою пересаджують кілька ніг і рук та навіть вставляють механічне око. Це перший повний опис біонічних кінцівок, які сьогодні активно застосовуються в медицині. А з часу написання роману до першої успішної пересадки біонічної руки залишався ще 41 рік.

10. Тривимірний проектор. Френк Герберт. Дюна (1965)

© closerInternal / Deviantart © GeometryPrime / Reddit

3D-проектор ще складно назвати повсякденною або хоча б звичною технологією, але він вже існує. А в романі «Дюна» голограми з’явилися ще у 1965 році. В цьому ж циклі книг Герберт згадує й інші винаходи, які або повністю передбачили нинішні технології, або частково: паракомпас, масляні лінзи, ядошукач, силова підвіска та інші.



• не пропусти